Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kamikaze (säsong 1)

Kamikaze (säsong 1)

  • 8 x 30 min
  • Drama, Thriller
  • HBO
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
13 november 2021
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
13 november 2021

Kamikaze – en resa som börjar med död och slutar med liv

Annika von Sydow stör sig stundvis på huvudrollen i den nya danska serien “Kamikaze” – ett kvitto på glänsande skådespeleri, anser hon. Filmtopp har recenserat den första danska originalserien på HBO Max. En känslomässig resa till världens alla hörn, med några krossade hjärtan längs vägen.

  • I rollerna:
    Marie Reuther, Aleksandr Kuznetsov, Johan Rheborg, Carla Philip Røder m.fl.

MER LÄSNING:

Till en början lever 18-åriga Julie (Marie Reuther) drömlivet som influencer med magiskt änglahår och 159,258 följare. Hon dricker vin med sina bästa vänner till lunch, eller närmare bestämt frokost, bor i ett palats, är social och bjuder gärna in till fest.

Livet tar en snabb vändning när Julie förlorar sin familj i en flygplansolycka i Afrika, och får ett sista sms av sin pappa (Johan Rheborg) “Vi styrter. Elsker dig. Gør som du vil. Far.” 

Vi kastas mellan tillbakablickar och semesterbilder från Julies liv och man kan inte låta bli att älska en solbränd Rheborg på stranden. Till en början spelar han rollen som världens bästa pappa till skillnad från Fredde som vi känner till från Solsidan, och det gör han bra. Snälla ögon, omtänksam och generös som nog får varenda människa med daddy issues att smälta.

Ensam i sorg bestämmer sig Julie för att ta sig ut på en resa för att utforska olika sätt att dö på. Hon spenderar många timmar på långa flygresor i hopp om att krascha precis som sin familj. Men sannolikheten för det kräver tydligen att man måste resa varje dag i 29 år. Den tiden har inte Julie. 

Handlingen i "Kamikaze" varvar illustrationer, gamla videoklipp från barndomen, grafik från mobilen – vilket är ett allt mer förekommande fenomen, och scener på en snaggad, skadad Julie i öknen. Intresset väcks mer och mer. Hur sjutton hamnade hon där? Vad hände med änglahåret?

"Vill se mer av Marie Reuther"

Marie Reuther som Julie i "Kamikaze". Foto: HBO Max.
Marie Reuther som Julie i "Kamikaze". Foto: HBO Max.

Hon reser till Seoul, London, Mexiko och Spanien. Trots snabba byten blir jag ibland uttråkad. När ska det hända något som tar handlingen framåt egentligen, funderar jag. Vad är det hon vill? Hon byter identitet, krossar några hjärtan på vägen och får ett oväntat besked som förändrar hela hennes liv. 

MER LÄSNING:

Och där, i seriens två-tre sista avsnitt är det som att allting landar. Julie visste nog inte ens själv vad hon ville, och helt plötsligt vill jag bara se mer av Kamikaze. Jag vill se mer av Marie Reuther överlag. Hon är en duktig skådespelare som anpassar sig efter olika situationer, och lyckas beröra känslor. Ibland tycker jag rent av att hon är jobbig, vilket är ett kvitto på glänsande skådespeleri eftersom det är en fiktiv person vi talar om.

"Kamikaze" har premiär på HBO Max söndagen den 14 november.

 

 

NÄSTA ARTIKEL