Eternals (2021)

Eternals (2021)

 • 2 tim 37 min
 • Action, Äventyr, Drama
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 03 november 2021 kl. 13:11 | Publicerad 02 november 2021 kl. 16:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Marvel har aldrig sett bättre ut

Med "Eternals" kan MCU ha mognat en smula, på både gott och ont. En sak är dock säker – du har aldrig sett en Marvelfilm som är vackrare än den här. Det finns storhet i "Eternals" om du väljer att fokusera på det den gör riktigt bra, men hakar du upp dig på kontrasten till övriga MCU-filmer kan den bli en riktig besvikelse.

 • Regi:
  Chloé Zhao
 • Manus:
  Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo
 • I rollerna:
  Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie, Salma Hayek, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Ma Dong-seok, Kit Harington m.fl.

Säg hej till MCU:s nya team av superhjältar: Sersi, Ikaris, Thena, Ajak, Kingo, Sprite, Phastos, Makkari, Druig och Gilgamesh är alla så kallade Eternals som har skickats till jorden för att skydda mänskligheten från bestialiska varelser som kallas för deviants.

I årtusenden har dessa tio odödliga Eternals guidat civilisationer framåt och bidragit till mänsklighetens utveckling. Sedan några århundraden tillbaka har de utrotat alla deviants och nu lever de sina egna liv i väntan på nya direktiv. När det i nutid plötsligt börjar dyka upp nya deviants är det dags att samla gänget igen för att ta reda på vad det egentligen är som pågår.

En och annan vändning väntar längre fram, men det är inte handlingen som är Eternals främsta styrka – det är själva hantverket (främst fotot) och att den ger Marvels filmuniversum en tydligare framåtrörelse igen.

LÄS OCKSÅ: MCU rankat – från sämst till bäst

Låt Eternals vara en positiv överraskning

Det finns en stor risk till besvikelse om du går in i biosalongen och väntar dig en Marvelfilm i samma stil som du är van vid. I Eternals har nästan all humor filats bort (utan Kumail Nanjiani hade det blivit stendött) och tempot är betydligt långsammare.

Det vi får i utbyte är mer intimitet, både emotionell och fysisk (vi bjuds till och med på en liten sexscen), och en grupp superhjältar som (ironiskt nog med tanke på att de inte är människor) definieras av det som gör att de upplevs som mänskliga, istället för hur de spexar till det på slagfältet.

Dessutom får vi ta del av ett slående vackert foto och ljusarbete som saknar motstycke inom MCU.

"Eternals" är regisserad av stjärnskottet Chloé Zhao – som med det stilla dramat Nomadland kammade hem Oscarsvinster för bästa film, manus och regi på senaste Oscarsgalan – och det går inte att förneka att det är en viss mismatch att låta henne leda en Marvelfilm.

För mycket av det som är signifikativt för MCU-filmer saknas i Eternals, för att filmen inte ska bli en besvikelse för många. Det finns också en risk att Zhaos öga för skönhet och det långsammare tempot kommer att skrämma bort den yngre MCU-publiken.

Med det sagt, är du bara beredd på att du kommer att få se en ny sida av Marvel, så kan "Eternals" bli en film som överraskar dig positivt.

Vi tror ofta att vi vill ha mer av samma sak, om och om igen, men i längden är det sällan sant. Det blir för tråkigt. Därför skulle jag säga att Eternals trots allt är precis vad MCU behöver just nu. Skrubba bara bort dina förväntningar på en actionladdad skrattfest i samma stuk som de flesta andra MCU-filmer, så tror jag verkligen att de flesta kan se värdet i den här filmen.

Förresten, tillhör du gruppen som oroar dig för att filmen ska vara någon form av politiskt statement, med sin representation och sitt aktiva arbeta med att vara inkluderande (filmen har på vissa håll betygs- och recensionsbombats på grund av detta), kan du pusta ut och lämna den meningslösa ängsligheten bakom dig. Den enda anledningen till att det skulle kunna störa din filmupplevelse är om du själv hittar på att det är ett problem.

LÄS OCKSÅ: Så ser du Marvelfilmerna i kronologisk ordning

Blåser nytt liv i MCU

Eternals
Foto: Walt Disney Pictures.

Oavsett om du i slutändan sållar dig till skaran som kommer att se Eternals som ett värdefullt tillskott till MCU, eller till dem som kommer att se den som en misslyckad avvikelse, så är det här en film som är livsviktig för MCU:s fortgång.

Jag tycker att de flesta MCU-produktioner efter Avengers: Endgame har varit underhållande, men det har inte varit utan känslan av att detta magiska superhjälteuniversum börjat trampa vatten på allvar. Vem av alla som bänkat sig framför varje film har inte funderat över vart den pågående fjärde fasen faktiskt är på väg?

Det mesta som jag kommer att ta med mig från Eternals har inte alls med Marvel att göra (vilket givetvis kan/bör kritiseras), men jag tänker också omfamna filmen som en viktig kugge inom MCU eftersom den i slutändan planterar ett hägrande hot inför fortsättningen av franchisen, och bevisar för oss att vi inte nått gränserna för dess universum än.

"Eternals" må bli en rejäl vattendelare – vilket jag köper till 100 procent – men den bör uppskattas av alla fans för att den återinfört en tydlig framåtrörelse i det storslagna filmexperiment som är MCU.

Mitt betyg till detta senaste tillskott inom MCU blir en väldigt försiktig fyra. "Eternals" saknar många av de signum som definierar en Marvelfilm, och handlingen fortskrider stundtals lite väl återhållsamt innan vi får veta vad som är det faktiska hotet i filmen, men mycket av det som filmen gör bra – framför allt fotot och ljussättningen – gränsar till genuint storslaget. Min farhåga är att "Eternals" kommer att sågas onödigt mycket av principiella skäl, men blir det så kan den åtminstone räkna med mitt stöd.

PS. Ja, du bör sitta kvar i biostolen när eftertexterna börjar rulla. Filmen har två eftertextsscener – en relativt tidigt och en när de rullat färdigt.

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna 2021

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL