Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Y: The Last Man” (säsong 1, avsnitt 1-6)

Y: The Last Man (säsong 1, avsnitt 1-6)

  • 10 x 50 min
  • Action, Äventyr, Drama
  • Disney+
Jonatan Blomberg | Recension
22 september 2021
Jonatan Blomberg | Recension
22 september 2021

Har Y: The Last Man varit värd den långa väntan?

På ett eller annat sätt så har det arbetats på en adaption av den populära serietidningen ”Y: The Last Man” sedan 2007, nästan 15 år senare får fansen nu slutligen se om det har varit värt den långa väntan.

  • Skapare:
    Eliza Clark
  • I rollerna:
    Ben Schnetzer, Diane LAne, Olivia Thirlby, Ashley Romans m.fl.

Serieskaparen och manusförfattaren Brian K. Vaughan ligger bakom en hel drös populära serietidningar som Saga, Runaways (som redan fått en tv-adaption), Paper Girls (som snart blir tv-serie hos Amazon Prime Video) samt Y: The Last Man – som de hängivna fansen väntat på i vad som känns som en halv evighet.

Det var länge tanken att Y: The Last Man skulle bli en film från New Line Cinema, med Shia LaBeouf i huvudrollen som Yorick Brown. Den påtänkta regissören ville däremot berätta historien som en trilogi och efter tio års utvecklingskaos gick filmrättigheterna tillbaka till serietidningens skapare Brian K. Vaughan och Pia Guerra igen.

Redan 2015 blev det ”klart” att den amerikanska tv-kanalen FX hade börjat utveckla en tv-adaption av berättelsen istället, vilket vi nu, sex år senare, slutligen får se resultatet av.

LÄS OCKSÅ: Bästa serierna på Disney+

Handlingen i "Y: The Last Man" är inledningsvis ganska enkel att förklara: ett mystiskt virus får alla män på vår planet att falla ihop och dö i stort sett samtidigt. Ja, alla förutom Yorick Brown det vill säga.

Av någon anledning är han den enda mannen som har överlevt. I den postapokalyptiska värld som följer, när allt från elkraftverk, matleveranser och allmän ordning fullständigt stannat av, blir Yorick en viktig bricka i ett större världspolitiskt spel.

Något som han själv är fullständigt ointresserad av, eftersom han bara vill hitta sin fästmö innan ”viruset” har ihjäl även honom.

Lovande postapokalytisk värld.

Y: The Last Man
Foto: Disney+

Medan originalversionen är mer eller mindre centrerad kring Yorick så har FX-serien valt att fördjupa flera av de kvinnliga karaktärerna, så att vi i tv-serien får följa deras berättelser parallellt med Yoricks. Hans mamma som innan katastrofen var en relativt högt rankad politiker, finner exempelvis sig själv i samma situation som Kiefer Sutherland i Designated Survivor – och blir plötsligt USA:s president (eftersom alla före henne i successionsordningen råkade vara män).

Ni kan ju tänka er själva hur ”populärt” det hade varit utanför USA om det visade sig att endast sonen till den amerikanska presidentens hade överlevt något som hade ihjäl resten av männen på planeten. Därav är Yoricks existens en hemlig sådan, förutom för de få personer som vi får följa under säsongen.

De sex första avsnitten, som gjorts tillgängliga för tv-kritiker inför premiären, bjuder på en lovande inledning för folk som gillar antingen postapokalyptiska berättelser eller mysterium/konspirationer.

Det är däremot lite väl mycket ”förklaringar” hela tiden, där det blir övertydligt att folk säger saker som man normalt sett inte skulle göra – men att det ändå görs för att förklara för tittarna vad som händer och hur ”reglerna” i just den här postapokalyptiska nya världen fungerar. Förhoppningsvis är det något som kommer att minska vartefter, vilket bör kunna förhöja upplevelsen en aning.

Vi har åtminstone äntligen fått ta del av den efterlängtade adaptionen, som kanske inte kommer leva upp till alla de tidigare fansens förhoppningar – men som utan tvekan bjuder på tillräckligt mycket gott för att kunna uppskattas av alla som kliver in i "Y: The Last Man"-världen för första gången.

LÄS OCKSÅ: Bästa serierna 2021

NÄSTA ARTIKEL