Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Wolfgang (2021)

Wolfgang (2021)

  • 1 tim 18 min
  • Dokumentär, Biografi
  • Disney+
Ebba Pettersson | Recension
24 juni 2021
Ebba Pettersson | Recension
24 juni 2021

Om kärleken till matlagningen och till livet.

Disney+ senaste dokumentär om tv-kocken Wolfgang Puck är värd att se även för den som inte gillar matlagning.

  • Skapare:
    David Gelb
  • I rollerna:
    Wolfgang Puck, Christine Puck m.fl.

Wolfgang Puck walked so Jamie Oliver could run. 

Wolfgang Puck tog över tv-rutorna under slutet av 90-talet och en stor del av 00-talet med sin matlagning och stora personlighet. Han ändrade betydelsen för vad det innebar att vara en kock, och utan honom hade nog inte ”mat-tv” varit lika stort som det är idag.

I dokumentärfilmen Wolfgang får vi lära känna den österrikiske kocken utanför köket och vad som har bidragit till de stora framgångarna.

Wolfgang i början av sin karriär. Foto: Disney.

 

Wolfgang Puck har stått för menyn på Oscarsgalan, gästat alla möjliga amerikanska tv-program och varit med i avsnitt av ”The Simpsons” och ”Keeping Up with the Kardashians”. Frågan är egentligen inte vad han har gjort, utan vad han inte har gjort. För det är tydligt att Wolfgang har tagit alla chanser han har fått för att komma någonstans – men att han samtidigt har jobbat väldigt hårt för att i slutändan lyckas.

Wolfgang handlar lika mycket om kärleken till maten som till själva livet i sig. För Wolfgang Puck är maten livet och den har varit det enda sedan han var ett litet barn i Österrike som inte hade särskilt mycket – förutom Wienerschnitzeln som han och hans mamma brukade göra på söndagarna.

LÄS MER: Filmer om mat – 9 filmer för matälskaren

Matlagning – en glädje bland sorger.

Matlagningen har trots andra sorger ständigt varit en glädje i Wolfgangs liv – och även fast han blev sparkad från sitt första köksjobb som fjortonåring valde han att inte ge upp och fortsatte att jaga efter sin dröm.

En stor del av dokumentären handlar om just det, att följa sina drömmar och inte ge upp, vilket är inspirerande att höra från en man som praktiskt taget kommer från ingenting och idag är närmast världskänd.

Men förutom att höra om Wolfgang Pucks barndom får vi även ta del av de olika maträtter som han har gjort genom åren, och de olika köken som han har inspirerats av – från det franska köket till det amerikanska och från pizza till fusion.

Även om man som jag egentligen inte gillar att laga mat, så blir man väldigt sugen på att göra det. För det ser ju så förbaskat enkelt och gott ut när Wolfgang gör det!

Men under all glädje och inspiration finns det trots allt en liten pojke som bara vill bli accepterad för den han är, något som nog många av oss kan känna igen, och det är det som gör att den här dokumentären blir extra bra.

LÄS MER: Pixars filmer rankade – från sämst till bäst

NÄSTA ARTIKEL