Alla Pixarfilmer rankade

Pixars ALLA filmer rankade från sämst till bäst

Filmtopp
Uppdaterad 17 juni 2022 kl. 10:06 | Publicerad 21 juni 2021 kl. 19:06

Den ultimata uppgörelsen.

Det är dags att lista det så ofta fenomenala produktionsbolaget Pixars filmer. Även om listan rymmer ett bottenskrap och ett par mediokra rullar, så är deras glänsande filmskatt bländande. Här kör vi, Pixars bästa filmer – från sämst till bäst!

Alla Pixar-filmer rankade:

26. Bilar 2 (2011)

Bilar 2
"Bilar 2" – Pixars i särklass sämsta film. Foto: Disney.

I "Bilar 2" ska Blixten McQueen och hans vapendragare Mater ta sig över världen för att delta i Grand Prix, men hamnar i mitten av ett spionuppdrag. 

Pixar måste ångra än idag att de gjorde Bilar 2. Inte bara är svängarna för många och handlingen överdriven, filmen saknar helt och hållet det de annars är så bra på: de där häpnande och fängslande stunderna som får både barn och vuxna att tappa luften. Ögonblicken som gör deras filmer till något mer tänkvärt än blott underhållning. 

Filmtopps betygsymbol.

25. Den gode dinosaurien (2015)

Den gode dinosaurien
Foto: Disney.

I en värld där människor och dinosaurier lever tillsammans, blir en apatosaurus god vän med pojken Arlo. Tillsammans beger de sig iväg på äventyr. 

Människor tillsammans med dinosaurier är en kul idé som borde ha förvaltats mer varsamt. Manuset som användes hade förmodligen funkat bättre för en av bolagets många kortfilmer.

Filmtopps betygsymbol.

24. Hitta Doris (2016)

Hitta Doris
Foto: Disney.

13 år efter Hitta Nemo kom Hitta Doris som följer den blå, men glömska, fiskens sökande efter sina försvunna föräldrar. Till sin hjälp har hon de två clownfiskarna Nemo och Marvin. 

Medan Hitta Nemo gav oss ren och skär filmmagi, känns Hitta Doris som en trött uppföljare med en repetitiv story. Och de landbaserade scenerna är den här gången för mycket. 

Filmtopps betygsymbol.

23. Lightyear (2022)

Recension: Lightyear (2022) | Filmtopp.se
Foto: DIsney

Den femte filmen i Toy Story-världen är tveklöst den sämsta. Det vi ska se är filmen Andy såg som barn innan bestämde sig för att köpa en Buzz Lightyeardocka och det är ungefär lika kul som det låter.

Under filmens långtråkiga 100 minuter finns det bara en enda scen som andas Pixar och ni som har sett den vet garanterat vilken vi menar. En dussinfilm långt under bolagets värdighet.

Filmtopps betygsymbol.

22. Bilar 3 (2017)

Bilar 3
Foto: Disney.

I "Bilar 3" återvänder Blixten McQueen och hans trogna entourage för ett nytt äventyr, där de möter motstånd i nya högteknologiska racerbilar ledda av stjärnskottet och fulspelaren Jackson Storm. 

Efter en tröttsamt och slentrian första halva händer något och Bilar 3 blir plötsligt rätt bra. En rejäl höjning från haveriet med den andra filmen. 

Filmtopps betygslogotyp.

21. Monsters University (2013)

Bild från "Monsters University".
Foto: Disney.

I "Monsters University "får vi se hur Mike och Sully hade det på skolan innan de började arbeta på fabriken som skrämmer småbarn.  

Monsters Inc. är utan tvekan en av Pixars främsta filmer, så vi kan inte hjälpa att känna lite ångest kring deras prequel Monsters University. Den rullar stadigt och i sina bästa stunder är den till och med riktigt rolig – men storyn lämnar mer att önska. 

Filmtopps betygslogotyp.

Relaterad läsning: Monsters Inc blir TV-serie!

20. Modig (2012)

Konceptbild för "Modig".
Foto: Disney.

När ett kaos bryter ut i hennes rike måste prinsessan Merida förlita sig på hennes mod och färdigheter med pilbågen för att rätta till det hela. 

Modig var Pixars första originalfilm att trilla ner från de högre betygen. Den är underhållande och läcker, men saknar tappa-hakan-faktor. 

Filmtopps betygslogotyp.

19. Superhjältarna 2 (2018)

Stillbild ur "Superhjältarna".
Foto: Disney.

Superhjältefamiljens äventyr fortsätter när ett nytt hot slår ner på Jorden. Allt som allt är det inga överraskningar som erbjuds i Superhjältarna 2. Vi har sett den här formeln om och om igen, vi kan ana direkt vem den "egentliga" skurken är och vi vet hur allt kommer att sluta långt innan vi är i mål. Det är ett publikfrieri som lär accepteras. För det är ju ändå så vansinnigt välgjort.

Filmtopps betygslogotyp.

18. Luca (2021)

Luca
Det härliga gänget i Luca. Foto: Disney.

Ett ungt sjömonster livrädd för ytan upptäcker att han blir människa när han väl kommer upp. Med sina nyvunna vänner bestämmer han sig för att ställa upp i den lokala, italienska tävlingen med drömmen om att håva in pengar för att köpa en vespa.

Luca riktar sig till den yngre målgruppen och är visuellt slående! Filmtopps recensent bländades av den härliga korsningen mellan Den lilla sjöjungfrun och italienromantik och belönade filmen med fyra av fem i betyg.

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

17. Röd (2021)

Då släpps nästa Pixar-film på Disney+
Foto: Pixar

13-åriga Mei har alltid lyckats hålla sin energiska och smågalna sida dold från sin familj, men det blir allt svårare att hålla locket på när überpopulära pojkbandet 4-Town kommer till stan. När hennes mamma hittar hennes tecknade fantasier blir Mei bokstavligt talat röd av skam.

Den natten, sprängfylld av ilska, förlägenhet och en och annan nypa hormoner, förvandlas Mei till en enorm röd panda. Det visar sig att denna transformation är en förbannelse som ärvs från kvinna till kvinna i deras familj och nu är det Meis tur att försöka kontrollera sin inre vilda best. Men vill hon det?

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

16. Framåt (2020)

Stillbild ur "Framåt".
"Framåt" är en film om magi gjord med Pixar-magi. En av de bästa Pixarfilmerna. Foto: Disney.

Med hjälp av en mytomspunnen magi vill de två bröderna Ian och Balder återuppliva deras bortgångne far för en dag. För att hitta denna magiska kraft beger de sig ut på en stor resa, full av överraskningar. 

Framåt tar en stund på sig att kicka igång. När den väl gör detta är filmen bitvis väldigt rolig och som helhet en perfekt familjefilm att se tillsammans. Här finns något för alla, vuxna som små. Det som utgör formeln för framgången till Pixars produktioner.

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

15. Coco (2017)

Stillbild ur "Coco".
Foto: Disney.

Den aspirerande musikern Miguel beger sig in i de dödas rike för att hitta sin gammelfarfar, som är en legendarisk sångare.

Coco är en hyllning till den mexikanska kulturen, musiken och, framför allt, den mexikanska familjen. En varm och spännande film om hur viktig familjen är och att följa sina drömmar.

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

14. Toy Story 4 (2019)

Konceptbild för "Toy Story 4".
Foto: Disney.

När Woodys ägarfamilj åker på husbilssemester rymmer den nya och deprimerade leksaken Forky. Woody ger sig ut för att hämta honom och på vägen möter han både nya och gamla bekantskaper.

I vår tid av franchise-filmer och uppföljare, är det uppiggande att se att den fjärde filmen i en serie inte nödvändigtvis behöver vara ett fantasilöst maskineri på tomgång. Istället står sig Toy Story 4 väl i klass med det bästa Pixar har gjort.

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

13. Bilar (2006)

Blixten McQueen i "Bilar".
Foto: Disney.

Den kaxige racingbilen Blixten McQueen blir placerad utanför rampljuset och hamnar i ökenstaden Radiator Springs, där han förutom att ta sig tillbaka till den stora scenen lär sig den viktiga betydelsen av att ha vänner och familj. 

Här tar Blixten McQueens första racing-äventyr vid, och det råder inga som helst tvivel att det här är den bästa delen i filmtrilogin. Även om inte all humor går hem hos både barn och vuxna så glimrar den till och är Pixar-snitsig på det sätt vi älskar bäst. Finns även ett par tajta bilsekvenser.   

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

12. Toy Story 3 (2010)

Bild ur "Toy Story 3".
Foto: Disney. 

11 år efter sin föregångare skulle Toy Story 3 äntligen komma, där vi återser våra kära leksaker. I filmen blir Woody och gänget inte placerade på vinden som de brukar när Andy går på skolläger. Istället hamnar de fel, på ett dagis – där faror i form av hänsynslöst leksugna barn lurar runt varje hörn. 

Toy Story 3 är en lyckad uppföljare, som mäktar med att vara spännande, rolig och sentimental samtidigt som karaktärerna ställs inför nya utmaningar. I en viss scen framåt slutet av filmen är det svårt att hålla tillbaka tårarna. 

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

11. Själen (2020)

Själen är en av Pixars bästa filmer
Foto: Disney.

I Pixars senaste film Själen får en musiklärare sitt livs chans när han erbjuds att spela tillsammans med en berömd jazzartist. Men så fort allt han drömt om verkar slå in tar livet ännu en plötslig vändning. 

Själen tar med oss på en känslosam resa som får oss att stanna upp och reflektera över vad som egentligen är viktigt i livet. Den är inte bara tänkvärd, utan också en av animationsstudions läckraste filmer. 

Betyg 4 av 5

10. Toy Story 2 (1999)

Toy Story 2
Foto: DIsney.

I Pixars allra första uppföljareToy Story 2, försätts Woody i stor fara när en leksakssamlare stjäl honom. Det är nu upp till den bästa vännen Buzz Lightyear och de andra leksakerna att rädda Woody. 

Toy Story 2 är även den en lysande uppföljare och snäppet vassare än den tredje filmen. Håller hela vägen och bjuder på ett par minnesvärda scener som suttit kvar i en sedan barndomen. Framförallt är uppgörelsen på slutet leksaksaction när det är som bäst!

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

9. Wall-E (2008)

Wall-E
Foto: Disney.

I en dystopisk framtid kommer den lilla städroboten Wall-E att spela en stor roll i att förändra mänsklighetens mörka öde. 

Som så många andra Pixar-filmer kändes Wall-E som ett stort framsteg inom animation. Berättelsen är även den drabbande som utöver att vara ett finstämt rymdäventyr, säger något om den lata människan och konsekvenserna av miljöförstörelse.  

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

8. Upp (2009)

Bild ur "Upp".
Foto: Disney.

Sedan han överlevt sin bortgångne fru har 78-årige suttit hemma och grubblat bittert – tills en scoutgrabb väcker liv i honom på nytt. Tillsammans beger de sig ut på en upptäcktsfärd, resandes med Carls hus som kan flyga med hjälp av tusentals luftballonger. 

Filmen inleder med ett omtumlande montage som leder oss genom Carl och hans hustrus kärleksresa. Efter att ha krokat oss redan i öppningen, så följer vårt intresse med ombord på den upplyftande resan som följer. 

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

7. Ett småkryps liv (1998)

Stillbild ur Disney och Pixars klassiker "Ett småkryps liv".
Foto: Disney.

I en värld där myror hela tiden måste ge gräshopporna mat, råkar den utstötte myran Flik förstöra deras ransonering. För att återupprätta balansen, och få gräshopporna att sluta ställa krav, samlar han förstärkning i form av ett gäng kryp – som arbetar på en turnerande cirkus. En underhållande spinn på Akira Kurosawas mästerverk De 7 samurajerna.

Den ofta underskattade Pixar-filmen Ett småkryps liv får alldeles för lite beröm. Det här är kanske den roligaste Pixar-filmen av dem alla. Tillsammans med Hitta Nemo är det klart den mest skrämmande. Fyran är så stark den kan bli. 

Filmtopps symbol för betyget 4 av 5.

6. Superhjältarna (2004)

Bild ur fantastiska "Superhjältarna".
Foto: Disney.

Familjen Parr, som alla har superkrafter, försöker leva ett stilla och normalt liv i deras villaområde. Men snart tvingas de kasta på sig sina dräkter och uttrycka sina verkliga jag för att kunna rädda vår planet. 

En revolutionerande actionfilm, som än idag är mycket sevärd. Men det är inte bara miljöerna och animationen som är slående, det ryms gott om plats för sentimentalitet och vemod. Pixar är väldigt bra på att fånga hur personer eller varelser, som folk sällan tänker på, känslomässigt ruttnar i periferin. Men också hur de lyfter när de väl får chansen att glänsa. Som den återuppstådda superhjälten Bob Parr. 

Filmtopps betygssymbol för betyget 5 av 5.

5. Insidan Ut (2015)

"Insidan ut"
"Insidan ut" – En av Pixars bästa filmer. Foto: Disney.

I Pixars "Insidan ut" står grundkänslorna glädje, sorg, rädsla, avsky och ilska i centrum. Dessa känslor lever som små färgglada figurer inuti huvudet på den elvaåriga flickan Riley. Genom Rileys ögon, bakom ett kontrollbord, tolkar känslorna dagligen vad som händer i hennes liv och försöker styra hennes reaktioner därefter.

Med Insidan ut har Pixar skapat en briljant och nyskapande familjefilm. Tiden är sedan länge förbi när animerat ansågs lika med barnfilm och Pixar fortsätter med att göra film för alla åldrar. 

Filmtopps betygssymbol för betyget 5 av 5.

4. Toy Story (1995)

Bild ur Disney och Pixars odödliga klassiker "Toy Story".
Foto: Disney.

"...You've got a friend in me"

Cowboy-leksaken Woody känner sig avundsjuk och hotad av sin ägare Andys nya leksak, den häftige rymdjägaren Buzz Lightyear, och gör allt i sin makt för att förbli nummer ett. 

Första Toy Story är även Pixars debutfilm. Denna fullständiga banbrytare visade publiken nya möjligheter med animation. Sedan är ju storyn i sig guld, liksom Randy Newmans Oscarsnominerade låt. Ett måste att se om. 

Filmtopps betygssymbol för betyget 5 av 5.

3. Råttatouille (2007)

Bild ur briljanta "Råttatouille".
"Råttatuoille" – Konsten att göra en familjefilm om mat. Foto: Disney.

I Pixars tredje bästa film följer vi en råtta som har en unik känsla för mat och dofter. När den bekantar sig med en grabb som arbetar på en Michelin-restaurang i Frankrike, så inleds inte bara en vänskap, utan också en stark duo i köket som bestämmer sig för att imponera på en ökänd matkritiker. 

För Råttatouille kan actionsekvenserna slänga sig i väggen. Det här är en animerad familjefilm vars upplösning utgörs av en recensents reaktion på maten han får serverad. Hur otroligt är inte det? Det är förstås inte bara det innovativa upplägget som gör Råttatouille till en ljuvlig upplevelse; mästerkockarna på Pixar har kokat ihop en hjärtvärmande berättelse där den oväntade vänskapen mellan råtta och människa gett dem ett kreativt lekrum de använt på bästa vis. 

Filmtopps betygssymbol för betyget 5 av 5.

2. Monsters Inc. (2001)

Stillbild ur "Monsters Inc".
Foto: Disney.

Monster-kollegorna Mike och Sully jobbar på stadens kraftverk. För att driva in ström måste de åka till människovärlden och samla upp energifyllda barnskrik. Men det gäller att se upp… barnen är nämligen giftiga för dem. När de en dag råkar släppa in en liten flicka i deras värld bryter paniken ut – och i samma veva börjar Mike och Sully förstå att saker och ting inte riktigt är som de ska på Monsters Inc. 

Precis som med det bästa av Pixars alster är upplägget även här påhittigt. En emotionell berg-och dalbana med fantastiska karaktärer och ett manus som har tankeväckande poänger. Många gånger bättre än Monster's University.

Filmtopps betygssymbol för betyget 5 av 5.

1. Hitta Nemo (2003)

konceptbild för mästerliga "Hitta Nemo".
Ur "Hitta Nemo" – Pixars bästa film. Foto: Disney.

När clownfisken Marvins son Nemo blir tillfångatagen av ett gäng dykare och flyttad till Sidney i Australien, beger han sig iväg på en omöjlig resa för att få tillbaka honom. Vid sin sida har han den glömska fisken Doris, som även är hans kompass. 

Det är bara en handfull filmer som under ett tag blir hela ens liv, och när Hitta Nemo kom var den just en sådan. Åtminstone för oss nittiotalister. Den fascinerande och spännande, men också obehagliga skildringen av havet var oerhört gripande för oss som aldrig riktigt hade upptäckt det stora blå. Omtumlande. 

Av alla Pixars filmer är Hitta Nemo den som har störst drivkraft genom Marvins desperata vilja att hitta sin försvunne son. Aldrig har så mycket känts på spel i en animerad film – och det berör bara två små fiskar i ett oändligt hav. Att den dessutom är fruktansvärt rolig gör bara saken bättre.

Filmtopps betygssymbol för betyget 5 av 5.

Det här är alltså Filmtopps ranking av Pixars filmer – från sämst till bäst! 

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL