Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmer om mat – 9 filmer för matälskaren

Filmer om mat – 9 filmer för matälskaren

Oscar Vilhelmsson | Lista
23 juni 2020
Oscar Vilhelmsson | Lista
23 juni 2020

Filmer som får magen att kurra.

Matlagning som konstform och skicklighetsprövning har en enorm plats i dagens populärkultur. TV-kanaler sänder tävlingsprogram från hela världen där allt från nybörjare till proffs testar sina kunskaper och förmågor i utmaningar mot både sig själva och mot andra. Och det är ju ändå förståeligt. För bland det bästa som finns här i livet är ändå en vällagad måltid.

Från filmen Lady och Lufsen. Hundarna delar på en portion spagetti.
Foto: Walt Disney Studios

Att få stilla sin hunger med smaker som bara kan uppnås genom bra råvaror och god kokkonst. Men som det klassiska talesättet lyder, "hunger är den bästa kryddan", är det väl just väntan inför måltiden som är bland det bästa. När dofter och förväntningar får det att vattnas i munnen och magen att kurra som en utombordare.

Just den känslan och stämningen är det som filmer med mat som tema oftast försöker uppnå. Att väcka aptiten hos sin publik genom vackra bilder inifrån köket och rykande rätter på sina serveringsfat. Här listan vi nio filmer om matlagning som garanterat kommer få er att rusa till kylskåpet för att stilla er nyväckta hunger!

Chef (2014)

Från filmen Chef. Folk köar utanför en vagn som säljer mat.
Foto: United International Pictures

Carl Casper tröttnar på livet som köksmästare efter att en konflikt med restaurangägaren leder till en usel recension från en högaktad kritiker. Han säger upp sig för att istället satsa sina kort på street food. Tillsammans med sin vän och son reser han från Miami till Los Angeles med sin food truck och säljer kubanska specialiteter längs vägen. Verksamheten blir snart en viral sensation tack vare sonens twittrande, och det dröjer inte länge innan deras rykte spritts sig längs hela den södra kusten.

Jon Favreau regisserar denna feel good-film med sig själv i huvudrollen. I övriga roller ser vi bland andra Sofía Vergara, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr. och Oliver Platt.

Tampopo (1985)

Från den japanska filmen Tampopo. Folk sitter och äter mat på en restaurang.
Foto: Itami Productions

Tampopo äger en nudelrestaurang längs med en motorväg där många lastbilar passerar. En kväll träffar hon chauffören Goro. Han påstår sig veta hur man lagar den perfekta nudelsoppan och blir hennes nya lärare. Tillsammans reser de iväg för att förbättra Tampopos matlagningsfärdigheter och visa upp för henne vad som skiljer en bra kock från en dålig. Precis som med det mesta i den klassiska japanska kulturen ska allt göras med stil och elegans, presentationen är precis lika viktig som smaken. Din syn på nudlar kommer aldrig igen vara densamma!

Detta japanska drama ger dig definitionen av "matporr". Regissören, Jûzô Itami, visar skickligt skillnaden mellan matlagning och matlagning, och vilken betydelse maten har i den japanska kulturen. Han använder till och med råvaror som metaforer för sexuell njutning på ett mycket snyggt sätt. Se och njut av det bästa japan har att erbjuda i matlagningsväg!

Julie & Julia (2009)

Från Julie & Julia. Flera kockar står på rad och lagar mat.
Foto: Walt Disney Studios

År 1949 flyttar Julia Child och hennes make till Paris i hans jobb som diplomats vägnar. Julia blir snabbt uttråkad och bestämmer sig för att lära sig laga mat och även skriva en bok om det, riktad till amerikanska hemmafruar. 53 år senare, 2002, flyttar Julie Powell tillsammans med sin make till en lägenhet i Queens ovanför en pizzeria. Trött på sitt jobb bestämmer hon sig för att lägga alla kort på sitt stora matlagningsintresse. Hon ska laga alla de 534 recept från Julias kokbok på bara 365 dagar, och dela med sig av resan på sin blogg.

Oscarsrutinerade Meryl Streep och Amy Adams bär huvudrollerna i denna dramakomedi som är baserad på en verklig historia. Streep blev dessutom nominerade till en Oscar för sin insats och belönades med en Golden Globe.

Babettes gästabud (1987)

Under 1800-talets Danmark lever två systrar i liten by ett enformigt liv som främst kretsar kring deras far och kyrkan. Istället för att skapa egna tillvaron tvingade fadern dem att stanna hemma för att ta hand om honom. Många år senare har fadern avlidit, då en dag dyker en fransk flykting vid namn Babette Hersant, upp vid deras dörr som erbjuder sig att bli deras tjänare. Som tack erbjuder han sig att laga en fransk festmåltid till dem och deras vänner på hundraårsdagen av deras fars födelse.

Babettes gästabud belönades med en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film och regissören Gabriel Axel vann även en BAFTA för sin insats.

Råttatouille (2007)

Från filmen Råttatouille. Musen Remy dansar med en morot.
Foto: Walt Disney Studios

Råttan Remy drömmer om att få laga mat i äkta fransk anda. Dock sätter hans fysiska begränsningar som djur en del käppar i hjulen för honom, tills den dagen han möter Linguini, en diskplockare på en av Paris finaste restauranger. De två lyckas utveckla ett samarbete där Remy genom Linguini lyckas ta plats i köket och blir en av kockarna. Men risken att bli upptäckta är hög, och skulle någon få reda på att det är en råtta som styr matlagningen skulle restaurangen behöva stänga ner för gott.

Råttatouille är en fantastisk matfilm för hela familjen och vi har tidigare rankat den som en av Pixars bästa filmer.

Mat, dryck, man, kvinna (1994)

Från filmen Mat, dryck, man, kvinna. En familj sitter runt ett bord och äter mat
Foto: Triangelfilm

De äldre köksmästaren, Chu, bor i ett stort hos tillsammans med sina tre döttrar i Taipei, Taiwan. Flickorna lever väldigt olika liv, men banden inom familjen lyckas ändå hållas starka. Orsaken till det är den viktiga tradition som råder i hemmet, att de alla samlas varje söndag och åtnjuter en vällagad middag tillsammans och berättar om vad som händer i deras liv, både i karriären och kärleken.

Mat, dryck, man, kvinna är regisserad av den tvåfaldigt Oscarsbelönade regissören Ang Lee (Brokeback Mountain, Life of Pi) och blev Oscarnominerad till priset för Bästa icke-engelsktalande film.

100 steg från Bombay till Paris (2014)

Från filmen 100 steg från Bombay till Paris. En kvinna står i ett kök och provsmakar mat medan två kockar ser på.
Foto: Nordisk Film

Familjen Kadam tvingas under tragiska omständigheter fly från sitt hem i Indien. De hamnar tillslut i en liten ny i södra Frankrike och öppnar upp en klassisk indisk restaurang. Men på andra sidan gatan ligger en av landets finaste restaurang, belönad med en Michelinstjärna och jagar sin andra. Det uppstår snart konflikter mellan ägarna som hotar de båda verksamheternas överlevnad. Samtidigt besitter den ena sonen, Hassan Kadam, en fantastisk matlagningsskicklighet och hans dröm är att få jobba i ett kök i världsklass. Försiktigt söker han sig till den fina krogen på andra sidan gatan ihop om att kunna uppfylla sin dröm, utan att såra sin familj.

Svenske Lasse Hallström (Gilbert Grape, Mitt liv som hund, Chocolat) står för regin till detta Golden Globe-nominerade drama och i ena huvudrollen ser vi Oscarsbelönade Helen Mirren som ägare till den Michelinstjärnebelönade restaurangen.

Big Night (1996)

Från filmen Big Night. Tre personer står i ett kök och stirrar på en enorm stek.
Foto: Egmont Film

Bröderna Primo och Secondo har lämnat Italien för att öppna restaurang i USA. Primo är enormt skicklig i köket, men har fasta principer kring att han vägrar servera vardagliga rätter då han anser det vara under hans nivå. Secondo är i sin tur en charmig och trevlig kypare som kämpar för att hålla ekonomin intakt. Men intäkterna är svaga och restaurangens existens är hotad. Men då dyker ägaren av en intilliggande restaurang upp med en lösning. Han erbjuder sig att be sin goda vän och storslagna jazzmusiker att komma och spela på restaurangen för att locka till sig besökare. Primo måste nu förbereda hans livs viktigaste måltid för att rädda restaurangen.

Stanley Tucci och Tony Shalhoub bär huvudrollerna i detta romantiska drama som mötts av fantastiska recensioner från både kritiker och biopublik. 

Bränd (2015)

Bradley Cooper i "Burnt".
Foto: Scanbox Entertainment

Adam Jones hade allt man kunde begära som tvåstjärnigt Michelinbelönad kock. Men till följd av drogmissbruk och ett alltför egotrippat beteende förlorar han allt. Han bestämmer sig därför för att försöka återskapa sitt liv genom att ta över en restaurang i London där hans främsta mål blir att nå den tredje och sista stjärnan.

Bradley Cooper bär huvudrollen som Jones i denna dramakomedi i regi av John Wells, främst känd som en av skaparna bakom TV-serien Vita Huset (1999-2006).

Där har du vår lista med aptitretare.

Fortsätt scrolla för fler listor!

NÄSTA ARTIKEL