Under the Banner of Heaven (säsong 1)

Under the Banner of Heaven (säsong 1)

  • 6 x 1 tim + sista avsnittet som är 90 min
  • Drama, kriminalare
  • Disney+
28 juli 2022 kl. 12:07
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Spännande drama där mormonkyrkan utforskas

På Disney+ finns nu miniserien Under the Banner of Heaven, en kriminalserie baserad på en bok som i sin tur skildrar verkliga händelser. Filmtopps recensent har sett första avsnittet, och kommer definitivt se resten också.

  • Skapare:
    Dustin Lance Black
  • I rollerna:
    Andrew Garfield, Gil Birmingham, Adelaide Clemens, Daisy Edgar-Jones, Billy Howle, Wyatt Russell m.fl

Under the Banner of Heaven släpptes som bok 2003 och är skriven av Jon Krakauer. Boken utforskade två berättelser; dels den om skapandet av SDH-kyrkan AKA Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga AKA mormonkyrkan (kärt barn har många namn). Den andra berättelsen i boken handlar om ett dubbelmord på Brenda Wright Lafferty och hennes spädbarn.

Jag har inte läst boken, men har fått det förstått att serien verkar följa det som återberättas i den ganska så väl. Det börjar med att polisinspektören Jeb (Andrew Garfield), som är starkt troende mormon, kallas till brottsplatsen där Brenda och hennes dotter brutalt mördats. En stark scen som redan från början väcker känslor hos den som tittar.

Brenda kommer själv från en SDH-familj och är ingift till familjen Lafferty, som Jeb säger är "Utahs Kennedy" (Det hela utspelar sig i det starka mormonfästet Salt Lake City, som ligger i Utah). Hennes make Allen grips först och misstänks för morden, men det visar sig ganska snart att det minst sagt ligger en hund begraven...

Allen har själv innan morden börjat ifrågasätta mormonkyrkan och dess värderingar. Familjen Lafferty beskrivs som en oerhört konservativ familj, som gör vad som helst i Guds namn. Och då VERKLIGEN vad som helst. Men kan ens tro på Gud verkligen få en att döda en oskyldig kvinna och hennes lilla bebis? Och vem och varför gjorde det i så fall? Redan ett avsnitt in börjar jag själv väcka dessa frågor utifrån det vi tittare får ta del av.

Det är uppbyggt på ett riktigt snyggt sätt, där tittarna sitter på helspänn. Mystiken är lagom flummig. Det svävar inte iväg, utan är tillräckligt handfast för att man fortfarande kan hänga med i storyn. Övergångarna i scenerna är välgjorda, även om det är lite väl tydligt när det klipps och är tänkt för att ha reklampauser. 

Andrew Garfield i Under the Banner of Heaven
Andrew Garfield i Under the Banner of Heaven. Foto: FX

Man kan alltid lita på Andrew Garfield

Andrew Garfield är en personlig favorit hos mig, och han gör en inte besviken här heller. Även resten av skådespelarensemblen gör goda insatser. Samspelet mellan Garfields karaktär Jeb och hans poliskollega Bill, spelad av Gil Birmingham, skiner igenom. Garfield känns som klippt och skuren för sin roll. En djupt troende mormon som börjar ifrågasätta sin tro och religion ju mer han nystar in sig i fallet. 

Och visst är temat överlag för serien just det, att börja ifrågasätta mormonkyrkan och dess värderingar. Min kunskap kring SDH är begränsad, och här finns därmed en chans att lära sig mer ur ett mer kritiskt perspektiv. Kanske är det orättvist gentemot kyrkan, men det är helt klart intressant och väldigt sevärt i serieformat. Om resten av serien är som avsnitt ett, lär det bli en hel del obekväma ögonblick som sätter mormonkyrkan i väldigt dåligt lager. Jag vill se mer, veta mer, och förstå. Bättre betyg är ju svårare att få som serie.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL