Intervju: Brian Tyree Henry (Atlanta, Vice Principals)

Intervju: Brian Tyree Henry (Atlanta, Vice Principals)

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 13:12 | Publicerad 01 november 2016 kl. 20:11

Brian Tyree Henry om sin roll i hyllade TV-serien Atlanta!

Brian Tyree Henry as Alfred 'Paper boi' Miles in Atlanta. Photo: FX.
Brian Tyree Henry som Alfred 'Paper Boi' Miles i Atlanta. Photo: FOX Sverige.

To read this interview in english, press here.

Brian Tyree Henry spelar en av huvudkaraktärerna i en av årets bästa nya TV-serier, FXs Atlanta. Tidigare i år har vi också kunnat se honom tacklas omkull av Danny McBride i HBO:s kritikerrosade sommarserie, Vice Principals. Innan Brian slog sig in på TV-marknaden har han genom teatern spelat mot Oscar Isaac Romeo & Julia och varit en del av originaluppsättningen av den prisbelönta musikalen The Book of Mormon. Till vår lycka fanns det en plats i hans fullpackade schema för en exklusiv intervju med Filmtopp.

Atlanta har framförallt hyllats för sitt oerhört realistiska men ändå chockerande annorlunda manus. Med välskrivna och rotade karaktärer frångås det normala sättet att berätta en historia på. Donald Glover bär i produktionen många olika hattar; seriens skapare, manusförfattare, regissör och en av huvudrollerna framför kameran. Vid hans sida hittar vi Brian, som spelar en av seriens andra huvudkaraktärer – rapparen Alfred ’Paper Boi’ Miles. Paper Boi håller på att bryta igenom och så snart det luktar framgång blir han kvickt kontaktad av sin kusin, Earn Marks (Donald Glover), som ”ställer upp” som manager.

LÄS OCKSÅ: Recension - Atlanta (2016-)

Brian har tidigare beskrivit filmteamet som en enda stor familj och att han gladeligen skulle köra en vit Bronco åt vem som helst av dem (en referens till O.J. Simpsons biljakt). En teaser inför Atlanta-premiären släpptes i samband med ett final-avsnittet av FX Emmy-vinnande mini-serien The People v. O.J. Simpson: American Crime Story sändes. Klippet här nedan beskriver på ett enkelt sätt den typ av nedtonat och realistiskt typ av manus som vi nu har kommit att förvänta oss av serien.

TV-serien har givit mångfald framför och bakom kameran ett framgångsrikt ansikte med samtliga inblandade i produktionen är av afroamerikansk härkomst. Med #OscarSoWhite i nära minne leder TV ännu en gång i bevis hur viktigt det är att bryta sig loss från tidigare traditioner. Brian förklarar hur han kände när han först introducerades för sin karaktär, Alfred ’Paper Boi’ Miles.

– Jag visste direkt vem Alfred var. Jag kunde relatera till honom och det kändes som att jag redan kände honom genom min bekantskapskrets. Det var också det som jag ville att ni som tittare skulle känna. Jag ville att han skulle spelas på ett sätt som gjorde det möjligt att förstå vilken typ av person han är och vilka värderingar som ligger honom närmast om hjärtat. Tack vare våra fantastiska författare, med Donald [Glover] i spetsen, undvek de att sätta en stämpel på Alfred. Han är inte knarklangaren, rapparen eller skurken – han är en människa och det finns fler lager till en person än vad som först möter ögat. Det finns inget jag vill ändra på med honom.

I sociala medier går det att hitta ofantliga mängder GIFs och memes som på olika sätt förevigar seriens många briljanta ögonblick. Vilken är din favoritscen hittills?

– Jag måste börja med att uttrycka min tacksamhet inför den enormt positiva respons vi har fått från tittare världen över. De allra flesta GIFs och memes jag sett har varit hysteriskt roliga. Jag älskar det! Jag har egentligen ingen favoritscen som går att sammanfatta i en GIF, utan min favorit-del av säsongen hittills är hela avsnittet B.A.N.. Där Alfred ställer upp i The Montague Talkshow för att debattera och försvara sina åsikter i vissa frågor.

– Alfred har ställt upp för att få betalt, men även för att sprida information om sin musik, fast det blir inte alls vad han väntat sig. Tack vare detta får vi lära känna en ny sida av honom och veta mer om hans värderingar. I slutändan lyckas han till och med vinna över sin debattmotståndare till att hålla med honom. Donald [Glover] regisserade avsnittet själv och jag älskar hur han valde att utveckla det på ett sätt som lät vardagliga absurditeter komma till liv.

LÄS OCKSÅ: Intervju - Poorna Jagannathan (The Night Of, Gypsy, Nirbhaya)

Brian fick själv genom sin sång och skådespelartalang möjlighet att studera vid det prestigefyllda universitetet, Yale. 

– En sak som är oerhört viktig för mig är utbildning. Om Paper Boi hade haft möjlighet att utvecklas i en lika upplyst miljö som jag fick hade hans musik blåst oss alla av gatan. Vet du vad, den möjligheten finns fortfarande där med en andra säsong på gång. Vem vet, kanske är en upplyst Paper Boi precis vad vi behöver framöver.

LÄS OCKSÅ: Bästa TV-serierna 2016

När Brian inte slår folk med högar av pengar i ansiktet som Paper Boi, så händer det att han blir tacklad till marken av Danny McBride i Vice Principals. HBO-serien där Danny McBride och Walton Goggins är mitt uppe i en ond plan att avsätta den nuvarande rektorn på en skola för att själva få ta över kontrollen över den. Den nuvarande rektorns otrogna exmake och far till hennes barn spelas av Brian – vars önskan är att få spendera mer tid med de gemensamma barnen. Finns det några likheter mellan dina båda karaktärer i Vice Principals och Atlanta?

– För mig är de väldigt olika människor. Men, de är båda starka, svarta och goda män med stora hjärtan. Deras berättelser är olika men deras erfarenheter är på flera sätt desamma. Båda har stereotypisk blivit märkta som något de inte är. Det finns däremot en skillnad i hur de båda lever sina liv i vardagen och jag hoppas verkligen inte att Paper Boi har en massa barn som springer omkring någonstans där ute i världen.

Donald Glover som Earnest Marks, Brian Tyree Henry som Alfred Miles i Atlanta. Foto: Guy D'Alema/FX. Donald Glover som Earnest Marks, Brian Tyree Henry som Alfred Miles i Atlanta.
Foto: Guy D'Alema/FX.

Du har på teaterscenen agerat mot Oscar Isaac och skulle gå så långt som att köra en vit Bronco för Donald Glover, innebär detta att en roll i en kommande Star Wars-film är oundviklig för din del?

– Jag är ett stort Star Wars-fan själv och är så glad att jag har haft chansen att få arbeta med två personer med så framträdande roller i det universumet. Jag är väldigt uppeggad över att se vad Donald kommer att göra med Lando, jag kan verkligen inte tänka mig någon annan som skulle ha passat bättre i den rollen. Vi stödjer honom till 100 procent, du vet, han är familj och har alltid oss bakom ryggen. Men vem vet. John Boyega skulle ju kunna ha en Jedi-kusin, jag skulle lätt ställa upp på att vara hans kusin!

LÄS OCKSÅ: Intervju - David Harbour (Stranger Things, Suicide Squad)

Med Atlantas framgångar, som snabbt spridit sig världen över, är det många intervjuer som blir gjorda och de flesta av dem med Brian. Jag förstår varför. Brian är oerhört skärpt, rolig och lätt att tala med – vår tid tillsammans tog slut alldeles för snabbt. Med en andra säsong av både Atlanta och Vice Principals redan bekräftade så är det tack och lov inte det sista vi kommer att se från honom… och om den där Star Wars-rollen presenteras inom en snar framtid så vet ni var ni läste om den först!

Atlanta går här i Sverige för närvarande att se hos FOX Sverige, i USA släpps säsongens sista avsnitt hos FX nu under veckan. För att ta del av de svenska datumen hittar du dem genom att trycka här.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL