Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Falcon and the Winter Soldier (säsong 1, avsnitt 6)

The Falcon and the Winter Soldier (säsong 1, avsnitt 6)

  • 6 x 45 min
  • Action
  • Disney+
Ebba Pettersson | Recension
23 april 2021
Ebba Pettersson | Recension
23 april 2021

Captain America and the Winter Soldier.

Filmtopps Ebba Pettersson har sett det sista avsnittet av The Falcon and the Winter Soldier. Så bra är finalen…

  • Skapare:
    Malcolm Spellman
  • I rollerna:
    Anthony Mackie, Sebastian Stan, Emily VanCamp m.fl.

"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof". Recensionen av det sjätte och sista avsnittet av The Falcon and the Winter Soldier får också börja med ett känt filmcitat, den här gången från V for Vendetta. V och Karli Morgenthau hade nog blivit bra kompisar i en annorlunda värld, men på grund av att deras respektive världarna ser ut som de gör, måste både V och Karli dö för att skapa någon form av skillnad - och ett bättre liv för de som kommer efter.

Karli Morgenthau möter, inte helt oväntat, sitt slut i det sista avsnittet av The Falcon and the Winter Soldier och även om det är tragiskt så betyder det inte att hela rörelsen som hon har byggt upp med slagorden "One world, one people" dör ut. För det är trots allt som Sam säger (i en av de bästa monologerna någonsin i MCU!), "this girl died trying to stop you, and no one has stopped for a second to ask why".

Samhällskritiken i den här serien är oerhört meta och skulle lika gärna kunna rikta sig till COVID19-samhället vi lever i just nu, eller Black Lives Matter-rörelsen - och även om det främst berör USA, så har hela världen på många sätt samma problem. Det är starkt av Marvel att ta en sådan ställning (och kanske på tiden och inte mer än rätt egentligen?), och det är nog fler än jag som ser framemot Sam Wilsons fortsatta resa som Captain America.

En värdig om än abrupt final.

Anthony Mackie briljerar verkligen som Sam Wilson i The Falcon and the Winter Soldier och även om jag hade lite svårt för hans nya dräkt (i'm sorry, men The Falcon-dräkten var snyggare...) - så är det ingen som jag hellre ser med den stjärnprydda skölden än honom, och det tror jag att vi alla kan vara överens om.

Jag tror även att vi alla kan vara överens om att det är fantastiskt att se Bucky Barnes le, skratta och MÅ LITE BRA. Han har lärt sig att ta avstånd till Winter Soldier och det faktum att han inte kunde påverka sina handlingar där och då på grund av hjärntvättningen.

John Walker däremot... Vad hände där? Hans ursinne varade i några sekunder tills den värdelösa Dollar Store-skölden gick sönder och plötsligt var han god igen? Sedan introduceras han som U.S. Agent, vilket måste betyda att han var skurken Super-Patriot i typ två dagar? Walkers karaktär utvecklades så trovärdigt under serien att det kändes som ett abrupt slut. Jag undrar verkligen vad de kommer att göra med honom hädanefter. En U.S. Agent-serie?

Det sista avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" slutade på många sätt ganska abrupt. Men så kanske det alltid känns med en bra serie? Det kan även bero på att den skrevs om i samband med pandemin, och därför fick ta andra riktningar i berättelsen. Som jag skrev i en tidigare recension fokuserar den även på lite för många karaktärer på en och samma gång, och det blir väl ännu tydligare i det sista avsnittet när alla trådarna måste bindas ihop.

VIDARE LÄSNING:
5 serier för dig som älskar The Falcon and the Winter Soldier

NÄSTA ARTIKEL