Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Falcon and the Winter Soldier (säsong 1, avsnitt 1)

The Falcon and the Winter Soldier (säsong 1, avsnitt 1)

  • 6 x 45 min
  • Action, Äventyr
  • Disney+
Ebba Pettersson | Recension
18 mars 2021
Ebba Pettersson | Recension
18 mars 2021

Farväl, Steve Rogers.

"The Falcon and the Winter Soldier" tar över efter "WandaVision" som nästa Marvel-serie på Disney+ och lär nog bli en lika stor succé om den fortsätter lika starkt som den börjar.

  • Skapare:
    Malcolm Spellman
  • I rollerna:
    Anthony Mackie, Sebastian Stan, Emily VanCamp m.fl.

I "Avengers: Endgame" säger Captain America farväl till The Avengers och lämnar över sin stjärnprydda sköld till The Falcon. I The Falcon and the Winter Soldier försöker Sam att ta sig an det stora uppdraget att ersätta Steve samtidigt som Bucky kämpar med att återhämta sig från Hydras hjärntvättning och att leva ett normalt liv för första gången sedan 1943.

MER LÄSNING: Filmtopp i intervju med The Falcon and the Winter Soldier-stjärnorna!

Första avsnittet av The Falcon and the Winter Soldier tar en tillbaka till den tragiska vetskapen om att Steve Rogers faktiskt är borta och aldrig mer kommer att vara en del av MCU igen. Det var visserligen tydligt i slutet av Avengers: Endgame, men efter mer än ett års Marvel-torka så har man nästan glömt bort det. Eller möjligtvis förträngt det.

En ny tid med nya superhjältar och nya ideal.

The Falcon and the Winter Soldier
Foto: Disney.

"The Falcon and the Winter Soldier" är inte lika skruvad som "WandaVision", men den känns ändå som en ny vindpust i ett tidigare stillastående Marvel. För hur mycket jag än älskade Infinity War och Endgame så var det delvis för att markerade de slutet på en era, och det märks redan i första avsnittet av den här serien att vi är på väg in i en ny tid med nya superhjältar och nya ideal.

Tomrummet efter Captain America, Iron Man och Black Widow (forever in our hearts) efterlämnar trots allt ett utrymme för andra karaktärer att växa och utvecklas vidare. I bara det första avsnittet har Sam och Bucky ett betydligt större djup här än vad de någonsin hade i någon av de tidigare filmerna.

Sam måste utöver sina plikter kämpa för att hjälpa sin syster efter "the blip", och Bucky med att inte längre vara The Winter Soldier. De har gått från ganska endimensionella karaktärer till att ha riktiga karaktärsark med andra mål än enbart krig och vapen. Deras nyvunna djup gör även att de ibland forcerade skämten är lite roligare.

I första avsnittet introduceras även en ny skurk och anledningen till att Sam och Bucky, trots sina meningsskiljaktigheter, måste hjälpas åt. The Flag-Smashers heter den nya gruppen som verkar mot patriotism och allt som Captain America stod för, vilket självklart blir ett problem för Steves bästa kompisar. The Flag-Smashers är nya i MCU och en grupp som bland annat Punisher, Ghost Rider och Deadpool har varit en del av, och med en sådan brutal grupp lär de kommande fem avsnitten bli lika spännande som det första.

"The Falcon and the Winter Soldier" har premiär på Disney+ i morgon och seriens första säsong består sammanlagt av sex avsnitt. Givetvis kommer vi att titta närmare på varenda ett, så stay tuned for more!

NÄSTA ARTIKEL