Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Falcon and the Winter Soldier

Intervju med stjärnorna i The Falcon and the Winter Soldier

  • Disney+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
18 mars 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
18 mars 2021

Från kräft-drömmen som gick i kras till Marvels bästa actionscen.

I morgon släpps Disneys nya Marvel-serie "The Falcon and the Winter Soldier", som blir den andra installationen i Marvels Cinematiska Universums fjärde fas. Filmtopps Eric Diedrichs närvarade på en internationell presskonferens där seriens stjärnor och upphovsmän svarade på världspressens frågor.

Efter succén med miniserien WandaVision, i vilken vi fick följa Avengers-hjältarna Wanda "Scarlet Witch" Maxinoff och VIsion i en mystisk sitcom-miljö, är det dags för nästa satsning att få premiär – The Falcon and the Winter Soldier, som följer titelkaraktärerna i en post-blip värld.

Filmtopp närvarade under en internationell presskonferens där den stående MCU-visionären Kevin Feige, seriens regissör Kari Skogland, huvudförfattare Malcolm Spellman samt ledande stjärnor Anthony Mackie och Sebastian Stan svarade på världspressens frågor om vad som komma skall, med särskilt fokus på seriens första avsnitt som pressidan redan har fått ta del av.

QUIZ: Sant eller falskt om Marvel-filmerna!

– Detta är den andra Marvel-serien som släpps på Disney+ men som många vet är detta den första vi började arbeta med. Vi ville verkligen bevisa för oss själva och vår publik att en TV-serie kan vara lika storslagen som en film. Något vi lade blod, svett och tårar på, vilket är anledningen till att det första avsnittet börjar med en riktig smäll. Om vi ska göra en serie med The Falcon och The Winter Soldier så måste vi starta med den bästa actionscenen vi någonsin har sett. Och vi har sett en hel del häftig action, säger Kevin Feige.

Ett kaxigt uttalande från en man som utstrålar ödmjukhet, men han har också rätt. Den första actionscenen är hissnande Marvel-action som allra bäst och frågan är om bolaget någonsin har gjort något lika svindlande.

– Ännu viktigare, fortsätter Feige, är att vi måste lära oss vilka dessa karaktärer är. Vi vet lite om stackars Bucky Barnes [The Winter Soldier] och vad han har varit med om. Vi vet inte mycket om Sam Wilsson [The Falcon] förutom att han har en naturlig moral, tjänstgjort i armén och arbetat med PTSD. Det här var ett tillfälle till att gå in på djupet.

Tolv sekunder i "Civil War" banade vägen för hela serie.

The Falcon and the Winter Soldier
Anthony Mackie kämpar med Captain Americas sköld. Foto: Disney.

För att fånga den storslagna Marvel-känslan vi är vana vid, berättar Kari, såg de inte på serien som en TV-serie utan som en sex timmar lång film.

– Eftersom vi har en liknande dynamik i serien tittade jag och Malcolm på en hel del buddy cop-filmer för inspiration. Jag såg på så galna grejer som David Leans-filmer [regissör bakom bl.a. Lawrence of Arabia och Bron över floden Kwai] och till och med Midnight Cowboy. Jag gick väldigt brett för att sedan koka ner det till en unik signatur för vår produktion.

Malcolm Spellman förklarar varför en buddy cop-dynamik lämpar sig för just The Falcon och The Winter Soldier:

– Det finns tolv sekunder i Civil War som får vartenda Marvel-fan att inse dessa två killar kan bära en film eller en franchise. I buddy cop-genren finns en stor tonal vidd, från något så smutsigt som 48 timmar till något så humoristiskt som Rush Hour och däremellan har vi Dödligt vapen. Vad vi gillade med detta var att det tillät Sebastian och Anthony att skapa sin magi samtidigt som man kunde ta sig an riktigt problem och vara väldigt Marvelaktig.

MER LÄSNING: Kommande Marvel-filmer 2021!

Personligen har jag tidigare haft en bristande förståelse för vem The Falcon egentligen är och precis som Feige var inne på får vi nu chansen att lära känna karaktären på djupet. En rolig detalj är exempelvis att han kommer från New Orleans, Anthony Mackies hemstad.

– Det är alltid en överraskning när den här typen av information sipprar ner till en själv, säger Anthony och skrattar. När jag först läste manuset var jag verkligen glad över att han var från Louisiana, som är Unionens bästa stat, och specifikt New Orleans som är världens bästa stad. Jag hade ett önskemål att om Sam är från Louisiana så måste jag få äta kräftor framför kameran. Jag vet inte vem som sade nej, men det var tydligen för mycket att fixa kräftor åt mig.

– Nej, men det var jättebra, fortsätter Anthony med en mer seriös ton. Sam Wilson har alltid utvecklats i Marvel-tidningarna och nu har han utvecklats i MCU med. Om du kommer ihåg så var han först i serievärlden en hustler från Harlem, men i takt med att den afro-amerikanska kulturen utvecklades förändrade Stan Lee honom i serietidningarna med. Jag är exalterad över att alla ska få se den nya och förbättrade Sam Wilson.

Inget jibber-jabber mellan Anthony och Sebastian.

The Falcon and the Winter Soldier
Anthony Mackie och Sebastian Stan är real life "buddy cops". Foto: Disney.

Men det är inte bara Sam Wilson som har utvecklats. Tidigt in i det första avsnittet får vi se en ny sida av Bucky, som tampas med sitt nya liv i lika delar humoristiska som allvarliga terapisessioner.

– Jag tror att alla här kan vittna om det, säger Sebastian Stan, men jag var ganska orolig över detta. Vi hade redan etablerat en tonalitet för karaktären under tio år, som jag var bekväm med och nu skulle vi förnya honom och fråga oss hur han är i dag. Vi fokuserade på hans känsla för humor, som stämmer överens med tonen på serien och hans dynamik med Sam Wilson, samt min egna dynamik med Anthony. Det var läskigt och spännande, men vi börjar äntligen zooma in på Buckys jakt efter en identitet, att acceptera det förflutna och att omskola sig efter den värld han numera lever i. Att de ideal och principer han tidigare drivits av kanske inte längre tjänar honom på samma sätt.

MER LÄSNING: Alla Stan Lees MCU-cameos!

Enligt Anthony Mackie existerar en hel del av seriens buddy cop-dynamik mellan honom Sebastian på riktigt:

– Vad jag verkligen gillar är att du inte kan hitta två personer som är mer olika varandra än jag och Sebastian. Men vi har en gemensam respekt och förståelse för varandra. Vi lyssnar och lär och lär ut till varandra, som Mr. T skulle säga, det är inget "jibber-jabber".

Det fördjupande utforskandet av deras karaktärer kommer på tal på nytt och Anthony passar på att skicka en skämtsam känga till Feige:

– Att gå in på karaktärernas bakgrund, familj och omgivning stärker publikens relation till dem och vi vill verkligen att publiken ska lära känna dem, särskilt efter att Kevin Feige dödade Iron-Man. Den relationen som publiken byggde upp under tio år, har vi nu sex avsnitt på oss att komma ikapp med.

Precis som WandaVision beskrivs The Falcon and the Winter Soldier som en begränsad serie som inte ska bli längre än sex avsnitt lång. Men enligt Feige kan detta komma att ändras.

– Frågan om uppföljare är något som vi ofta får när det kommer till TV, eftersom folk förväntar sig att det ska finnas flera säsonger. Vi närmade oss serien precis som vi gör med filmerna, att det måste bli riktigt bra annars så kommer vi inte att kunna göra en till. Om vi har chansen att göra en säsong till så finns det absolut idéer, men samtidigt har vi den stora skillnaden med att dessa serier vävs samman med Marvel-filmerna. Vissa karaktärer kommer att dyka upp i en andra säsong, vissa i en långfilm, vissa i andra serier. Men vi kommer inte avslöja vilka karaktärer som gör vad.

Hur det kommer att bli återstår givetvis att se, men vi håller tummarna på att säsongen fortsätter på samma lysande bana som det första, högexplosiva avsnittet bjöd på.

NÄSTA ARTIKEL