Sneakerella (2022)

Sneakerella (2022)

 • 1 tim 52 min
 • Familj, Komedi, Musikal
 • Disney+
14 maj 2022 kl. 12:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Askungen möter High School Musical

Den nya filmen "Sneakerella" på Disney+ är en modern tolkning av "Askungen" för den som älskar sneakers. Den har en del okej låtar, men de låter tyvärr likadant som varandra eller låtar som hörts tidigare.

 • Regi:
  Elizabeth Allen Rosenbaum
 • Manus:
  David Light, Joseph Raso, George Gore II
 • I rollerna:
  Lexi Underwood, Chosen Jacobs, John Salley m.fl.

Musikalen Sneakerella är fnittrig, något nytänkande, men framförallt typiskt Disney. Handlingen kretsar kring El (Chosen Jacobs) som spenderar sina dagar i skobutiken "Laces" i Queens där han jobbar under sin styvfars (Bryan Terrell Clark) regler. El designar sina egna skor i hemlighet från sin smått irriterande familj och drömmer om att en dag kunna leva på sina färdigheter.

När han träffar på Kira (Lexi Underwood), som dessutom är dotter till sneakerkungen Darius King (John Salley), förändras hans liv totalt och hans dröm om att bli skodesigner känns inte längre lika långt borta. El har dock två styvbröder som gör allt för att sätta käppar i hjulet för Els drömmar och självklart står styvfadern på deras sida.

Budskapet når däremot inte fram

Sneakerella har förutsättningarna på sin sida då den är en modern och fräsch tolkning där huvudpersonerna har bytt kön gentemot historien om Askungen. I huvudrollen ser vi för en gångs skull en kille som behöver räddas och i stället för möss har El en bästa vän vid namn Sami (Devyn Nekoda) som är den som pushar honom till att våga satsa på sig själv.

Filmen är en berättelse om att inte ge upp och i stället tro på sig själv för att göra sina drömmar till verklighet, vilket är ett fint budskap i sig, men förutom att ha turen på sin sida måste man även ha tillgång till en farbror, Gustavo (Juan Chioran), som kan utöva magi för att ens ha möjligheten till att nå dit. Budskapet faller därför platt och kommer inte fram på sitt tänkta sätt.

Manuset borde arbetas hårdare med

Det finns en del hål i storyn som sänker betyget ytterligare, bland annat får jag som åskådare inte känslan av att något står på spel för huvudkaraktärerna. Exempelvis om El inte kommer i tid till planerade event kan det få ödesdigra konsekvenser, men det löser sig alltid enkelt med hans medhjälpare som dyker upp vid rätt tillfälle – tidspressen spelar aldrig någon roll.

Darius betonar vikten av sin familjs rykte och att deras märke "King6" står på spel om de inte lyckas släppa en perfekt designad sko till nästa "Sneaker-con", och att El därför måste vara en känd och hyllad designer innan de kan släppa hans sko, men detta är som bortblåst när El ställer upp i en rap-duell mot Darius.

kan funka för de yngre

Sneakerella har dock sina stunder som väcker intresset, däribland ett musikstycke med styvbröderna och deras skuggor som får mig att tänka på den sylvassa och något läskiga sekvensen med siameskatterna i Lady och Lufsen (1955). En scen som faktiskt visar vilket hot bröderna är till El. 

Chosen Jacobs och Lexi Underwood i Sneakerella. Foto: Disney+
Chosen Jacobs och Lexi Underwood i Sneakerella. Foto: Disney+

Låtarna är snarlika varandra utan någon större variation. Skådespelet är vad man förväntar sig och inget att klaga på, men de autotunade sångrösterna är onödiga och förstör en stämning som annars hade kunnat höjas av en råare och mer personlig tagning. Visst, även High School Musical-serien fick ta emot kritik för detta, ändå älskas de av flertalet unga tittare.

Det skulle därför inte förvåna mig om Sneakerella går hem hos den yngre publiken där plot holes och robotförvrängda röster inte spelar lika stor roll. Det är väl ändå för dem filmen är gjord?

Sneakerella har premiär på Disney+ i dag 13 maj, låt barnen se den och bestämma själva vad de tycker. Se trailer nedan:

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL