Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmcirkeln tipsar – bästa 3D-animerade filmerna

Filmcirkeln tipsar – bästa 3D-animerade filmerna

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
11 maj 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
11 maj 2022

Här är tre 3D-animerade filmer som du måste ha sett.

Filmcirkeln har tagit fram tre 3D-animerade filmer.

Marcus Ljung tipsar om:

Toy Story (1995)

Toy Story.
Foto: Toy Story.

Det går ju inte välja något annat än the OG. Toy story var banbrytande, startade en trend som gjorde att Disney med flera valde att, i princip helt, sluta med klassiskt tecknade filmer till att göra 3D-animerade filmer. Gilla det eller ej, men den tekniken verkar vara här för att stanna och Pixar var först. Toy story specifikt satte dessutom ribban när det gäller kreativt historieberättande, världsbyggande och konceptbyggande.

Jag tror alla i sin barndom haft en stark relation med sina leksaker och lekt med dom som om de vore riktiga, levande varelser och nära vänner. Därför är det en så klockren premiss som vi alla kan relatera till när vi ser Toy Story-filmerna.

Dessutom var det här som Pixar påbörjade sitt framgångsrika story-koncept ”Tänk om…”. ”Tänk om leksaker lever när man lämnar rummet”, eller ”Tänk om bilar kunde prata”, med mera. Ett succékoncept som de använder sig av än idag för att hitta på nya filmidéer och som många andra efterhärmat. Men Toy story gjorde detta först och den gjorde kanske till och med bäst. Helt enkelt ett mästerverk i genren animerad film.

Vidar Justegård tipsar om:

Dinosaur (2000)

Dinosaur.
Foto: Disney.

Kanske är jag påverkad av barnfilmerna "Landet från längesedan" med Lillefot i spetsen, men det är något särskilt med ett gäng dinosaurier som kämpar för överlevnad i en utdöende värld.

Dinosaur släpptes år 2000 och blev snabbt en favorit för många. Det är en film om föräldralöse dinosaurien Aladar som tillsammans med ett gäng andra dinosaurier vandrar genom stekheta öknar och andra tuffa miljöer i jakten på en paradis-dal. På vägen lurar givetvis faror och klassiskt onda dinosaurier som inte menar väl. Vänskapen och underdog-känslan i filmen fångar mig. Ett måste för animationsälskare.

David Lindahl tipsar om:

Wall-E (2008)

Wall-e.
Foto: Disney.

Det är i ärlighetens namn väldigt svårt att inte välja en Pixar-film om det måste vara 3D-animation. Och det blir väl där jag landar trots att jag ändå tog mig tiden att googla igenom ett antal listor över kända verk.

Min kärlek till Wall-E är stark. Jag fullkomligt älskar att Wall-e innehåller allt från mysig robotkärlek till politiska budskap och potentiella mörka filmteorier om kannibalism, som jag skrivit om i en tidigare artikel. Men i slutändan är Wall-E helt enkelt ett perfekt familjeäventyr om en liten rostig städrobot som för kärlekens skull dras iväg på ett äventyr utan dess like. Även plåtburkar verkar göra allt för kärlek. Ce'st l'amour, toujours! 

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL