Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Secret of the Whales

Secrets of the Whales (säsong 1, avsnitt 1)

  • 4 x 50 min
  • Dokumentär
  • Disney+
Sofia Olovsson | Recension
22 april 2021
Sofia Olovsson | Recension
22 april 2021

Låt dig uppslukas av valsång och havets djup.

"Secrets of the Whales" är en ny dokumentärserie på Disney+. Den är producerad av James Cameron och den djupdyker ner i valarnas liv och i hemligheterna som de gömmer i havets djup.

  • Skapare:
    National Geographic
  • I rollerna:
    James Cameron, Sigourney Weaver och Brian Skerry

Första avsnittet av "Secrets of the Whales" tar med tittaren på en världslig resa där vi får lära oss precis allt om späckhuggare och deras olika flockar, samtidigt som Alien-skådisen Sigourney Weaver guidar oss genom avsnittet med sin röst. 

I avsnitt ett, Späckhuggarnas dynasti, får tittaren uppleva späckhuggarnas liv som, otroligt nog, skiljer sig åt i olika delar av världen. I Nya Zeeland jagar exempelvis späckhuggarna främst stingrockor, medan de i Norge jagar tonvis med sill. 

Kamerateamet, som ägnat tre år för att fota allt material, har inte bara besökt Nya Zeeland och Norge utan även Antarktis, Falklandsöarna och Patagonien, där varje unik valflock visar sig använda olika kunskaper och strategier för att överleva. 

LÄS VIDARE: Recension: Earth Moods.

Påminner om oss människor.

Efter att ha sett det första avsnittet av "Secrets of the Whales" känns det som om jag helt plötsligt besitter hur mycket valkunskap som helst – och då har jag bara sett ett avsnitt.

Trots all min nyfunna kunskap längtar jag efter att få se nästa avsnitt. 

Att få se hur späckhuggarna fungerar i de olika flockar, och i olika länder, var väldigt fascinerande. Men det som förvånade mig mest var ändå hur mycket valar faktiskt påminner om oss människor. De upplever kärlek och sorg, och känner starka familjeband precis som vi. De kommunicerar också med varandra på ett sätt som andra flockar aldrig skulle förstå. 

Det här är en naturdokumentär som satsar mer på att fånga djurets beteende på film än snygga bilder och kameravinklar, men det blir nog lätt så då det största fokuset i serien trots allt är valarna. 

LÄS VIDARE: Recension: Life in Color with David Attenborough.

Jag skulle absolut rekommendera den här dokumentären till andra då den är otroligt välgjord och informerande på samma gång. Dock blir 50 minuter om en och samma valsort något enformigt, och det ledde till att min fascination över späckhuggaren försvann på slutet. 

Ett stort plus är definitivt att Sigourney Weavers röst guidar dig genom hela avsnittet, och att Secrets of the Whales-producenten James Cameron dök upp de sista minuterna av Späckhuggarnas dynasti

En bra och sevärd dokumentärserie som jag rekommenderar att titta på om du är nyfiken på valarnas hemliga liv. 

NÄSTA ARTIKEL