Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Earth Moods

Earth Moods (säsong 1, avsnitt 1)

  • 5 x 30 min
  • Dokumentär, Äventyr
  • Disney+
Sofia Olovsson | Recension
16 april 2021
Sofia Olovsson | Recension
16 april 2021

En lugnande dokumentärserie för dig som vill varva ned och komma till ro.

Natur- och djurdokumentärer har blivit ett stort fenomen de senaste åren med dokumentärer som Our Planet och Dynasties. Idag släpptes ännu en sådan, Earth Moods, som du hittar på Disney+.

  • Skapare:
    National Geographic

Disney+ lanserar idag den nya dokumentärserien Earth Moods som bjuder in till en fantastisk och avkopplande resa med härliga naturbilder och lugnande musik. 

I det första avsnittet Fryst lugn får tittaren vara med och utforska de vintriga landskap som är filmade på olika ställen i Nordamerika. Allt ifrån stora glaciärer, snöbeklädda berg och forsande vattenfall. Samtidigt spelas lugna, och något dramatiska, musikstycken som passar perfekt till de olika naturbilderna.

Långsamma kameraåkningar som vidgar vyerna av det vita och kalla vinterlandskapet, tillsammans med musiken, lägger grunden för den här dokumentärserien. 

Det första avsnittet bjuder på allt från dagsljus och kvällsljus, klarblå himmel och färgade moln, regnbågar och snöfall. Earth Moods: Fryst lugn täcker i princip alla vinterns väderstreck och lite till. 

LÄS VIDARE: Nytt på Disney+ i april 2021.

Får dig att koppla av

Mina förhoppningar inför det första avsnittet av Earth Moods var ganska medelmåttiga. Jag har tidigare sett Our Planet som jag fullkomligt älskade, hur ska den här dokumentären någonsin kunna mäta sig med den, tänkte jag. Ska jag vara ärlig så kan den inte det heller men samtidigt har Earth Moods ett helt annat syfte som dokumentären faktiskt lever upp till. 

Earth Moods är en dokumentärserie som är till för den som vill fly undan vardagen en stund och bara få varva ned och det var precis så jag kände efter att ha sett det första avsnittet. 

De otroligt snygga och vackra naturbilderna, tillsammans med den välkomponerade musiken och de långsamma kameraåkningarna bildar de tillsammans en väldigt fin och trygg rytm som faktiskt får dig att koppla av. 

Ett pluspoäng får den också för de autentiska ljuden som ibland bryter igenom den spelande musiken. Fåglar som skriker, vattenfall som brusar och stora vågor som slår mot klippor bidrar mycket till de lugna och dramatiska bilderna. 

LÄS VIDARE: Recension: Our Planet (2019)

Den här dokumentärserien är kanske inget som kvalar in på fredagsfilms-myset men jag skulle definitivt rekommendera den till dig som bara vill koppla av och se något som du inte behöver ta någon vidare notis över. 

Earth Moods är utan tvekan välkomponerad med vackra bilder, snygga kameraåkningar och inlevelsefull musik. Fryst lugn som är 30 minuter långt, precis som de resterande avsnitten, är varken för långt eller för kort när du dras in de fina natur- och landskapsbilderna. 

En dokumentärserie med syfte att skapa lugn och ro är kanske inte för alla men det funkade i alla fall på mig!

NÄSTA ARTIKEL