Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Life in Colour

Recension: Life in Color with David Attenborough (säsong 1)

  • 3 x 59 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Recension
22 april 2021
Filmtopp
Filmtopp | Recension
22 april 2021

En masterclass i att göra naturdokumentär.

Den nya dokumentärserien “Life in Colour” på Netflix täcker natur- och djurrikets alla aspekter av färger. David Attenborough är i högform när han guidar tittaren genom avsnitten.

  • Skapare:
    Adam Geiger, Sally Thomson
  • I rollerna:
    David Attenborough m.fl.

En vis man sa till mig att ”Allting blir bättre med David Attenboroughs röst i bakgrunden”, jag är beredd att hålla med. Lika praktfull och elegant som kolibrins vingslag är Attenborough när han varsamt och inlevelsefullt berättar om betydelsen av färg för alla djur i naturriket.

Denna dokumentärserie handlar om hur djur använder färger och i vilka syften de använder dessa färger. Detta tar man reda på med hjälp av revolutionerande kameratekniker. Fåglar, fiskar och allt däremellan får synas i denna briljanta dokumentärserie som visar upp en ny och fräsch aspekt av djurriket.

Efter att ha sett hela Life in Colour i ett enda svep finns det absolut ingenting att klaga på. Strukturen är fantastisk, varje djur och insekt berörs i ungefär 10-15 minuter innan serien slungar dig vidare till en helt annan världsdel och ett helt annat djur, detta gör att serien aldrig blir långsam. Man berättar om hur ett visst djur använder sina färger för att skrämma bort hot, hitta en partner eller kamouflera sig. Allt detta är snyggt komponerat med fantastiska miljöbilder och jag finner mig själv mumla “Wow” gång på gång.

Bjuds på en titt bakom kulisserna.

Naturdokumentär och David Attenborough är två hårt sammansvetsade fenomen. Attenborough och hans röst har kommit att bli ansiktet utåt för stillsamma naturdokumentärer man inte kan slita blicken ifrån. Det som skiljer denna serie från tidigare program och projekt där Attenborough varit inblandad är att man denna gången inte pratar om djuren i helhet, utan istället har en tydlig vinkel där det är just användandet av färg som är det centrala. Denna skarpa och tydliga vinkel gör det bara ännu mer intressant.

I seriens tredje och sista avsnitt kommer också olika typer av forskare till tals och förklarar mer djupgående hur de olika processerna fungerar. Life in Colour bryter också den osynliga väggen mellan tittare och dokumentärskapare, för man visar upp hur man ställt upp kameran och förklarar vilken utrustning man använder.

Life in Colour är i sin helhet enastående och när eftertexterna rullar efter sista avsnittet kan jag se allting så klart, det är ju såhär en naturdokumentär ska vara. David Attenborough har gjort det igen.

Loke Westberg

VIDARE LÄSNING:
David Attenborough: Ett liv på vår planet (2020)
Dokumentärer hos Filmtopp

NÄSTA ARTIKEL