Nytt på Disney+ i oktober 2021

Reservation Dogs (säsong 1, avsnitt 1-4)

  • 8 x 30 min
  • Komedi, Krim
  • Disney+
Uppdaterad kl. 18:10 | Publicerad 12 oktober 2021 kl. 17:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Taika Waititis Reservation Dogs bjuder på charmig komedi

Det har äntligen blivit dags att få ta del av Taika Waititis charmiga komediserie, som redan har tagit USA med storm under hösten.

  • Skapare:
    Taika Waititi, Sterlin Harjo
  • I rollerna:
    Devery Jacobs, D’Pharaoh Woon-A-Tai, Lane Factor, Paulina Alexis m.fl.
Reservation Dogs
Foto: Disney+

När det här året började hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle tycka att en av årets skönaste nya komediserier skulle handla om ett gäng tonåringar på ett reservat för USA:s urbefolkning i Oklahoma. Fast nu är det precis det som har hänt. Men med tanke på att skaparen Taika Waititi (Thor: Ragnarök) redan ligger bakom en av den amerikanska kvalitetskanalen FX:s andra mest hyllade komedier (What We Do in the Shadows), så borde det kanske inte komma som en förvåning trots allt.

LÄS OCKSÅ: Nya komedier 2021

Handlingen i Reservation Dogs kretsar kring de fyra ungdomarna Bear (D'Pharaoh Woon-A-Tai), Cheese (Lane Factor), Willie Jack (Paulina Alexis) och Elora Danan (Devery Jacobs), som gör allt för att skramla ihop pengar – så de kan sticka iväg till Kalifornien och lämna reservatet, som varit deras hem i hela deras liv, bakom sig.

Våra karaktärer introduceras i inledningen samtidigt som en lastbil ska stjälas, men det står snabbt klart att det här inte är vilken komediserie som helst, och att detta troligtvis är en av gruppens första stölder tillsammans. Deras fokus ligger nämligen på diskussioner om sådant som varför det är viktigt att fortfarande använda bälte och faktumet att stadens enda polis inte märker något, eftersom han sitter och tittar på YouTube med sina hörlurar i öronen.

När ett rivaliserande “gäng” flyttar in på samma område får de däremot veta att “Reservation Dogs” redan finns där – ett namn som några vänner till ungdomarna plockar ur luften.

Plötsligt har de fyra vännerna nu ett "riktigt" gäng efter sig – vilket i vanliga serier troligtvis hade utgjort hela handlingen – men i Reservation Dogs går det aldrig riktigt veta vad nästa avsnitt ska handla om.

Istället får vi följa med på små miniutflykter på reservatet, som påminner lite om hur Atlanta låter oss följa med karaktärerna i den serien på deras alldagliga vardagssysslor, snarare än gangster-rap-turnéer (vilket hade varit den lättare vägen i det exemplet). 

När det kommer till kritan är det faktiskt ganska svårt att verkligen beskriva Reservation Dogs på ett sätt som gör serien rättvisa. Men om du gillar Taika Waititis humor, så kan du i alla fall vara säker på att du även kommer att gilla den här serien – han har nämligen skrivit manus till alla avsnitt.

Med tanke på att avsnitten bara är cirka 30 minuter i längd och alla förenas i sin ton, snarare än handling, så kommer du att kunna avgöra redan efter ett om det här är en serie för dig eller inte.

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna på Disney+

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL