Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
WandaVision

WandaVision (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 9 x 35 min
  • Action, Komedi
  • Disney+
Filmtopp
Filmtopp | Recension
15 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Recension
15 januari 2021

”WandaVision” är en underhållande inledning av fas 4

Marvel Studios inleder fas 4 av sitt gigantiska Marvel Cinematic Universe med sin första officiella miniserie, som sannolikt både lär förvirra och underhålla Marvel-fansen.

  • Skapare:
    Jac Schaeffer, Matt Shakman
  • I rollerna:
    Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Kathryn Hahn, Teyonah Parris m.fl.

Planen var aldrig att WandaVision skulle bli den inledande titeln på den fjärde fasen av Marvels sinnessjukt populära MCU-filmer, som nu även kommer att inkludera Marvel Studios-producerade TV-serier och miniserier. Från början var det nämligen tänkt att The Falcon and the Winter Soldier skulle ljuda startskottet, men på grund av pandemin får vi nu alltså istället börja med att lära känna Marvel-karaktärerna Wanda Maximoff/Scarlet Witch och Vision lite bättre.

Tanken med MCU-serierna är framför allt att låta redan befintliga sidokaraktärer inom MCU få träda fram i centrum (hit hör exempelvis även The Falcon and the Winter Soldier och Loki) eller för att introducera helt nya karaktärer som sedan kommer att dyka upp i någon av långfilmerna. Med sina nio avsnitt och en budget på 150 miljoner dollar, har miniserien Wandavision beskrivits som en satsning av lika stora mått som långfilmerna.

Förvånansvärt rolig som sitcom.

Inför den här recensionen har jag däremot endast fått ta del av seriens tre första avsnitt, som utspelar sig i tre olika sitcom-tidsåldrar; 50-talet, 60-talet och 70-talet. Det första avsnittet är i svartvitt och inspelat framför en live-publik medan det tredje är i färg. Sedan finns det mängder av andra smådetaljer som får avsnitten att passa in sitcom-mallen för det specifika årtiondet.

Vi tittare får tidigt en känsla av att allt inte står helt rätt till, med små ledtrådar utspridda under avsnitten – som sannolikt kommer att leda fram till en påkostad och actionfylld avslutning.

Men baserat på de inledande avsnitten är WandaVision sannolikt en av historiens mest påkostade sitcoms – och förvånansvärt rolig, om man gillar den typen av serier. Sen är det även en fröjd att få hänga med både Elizabeth Olsen och Paul Bettany, som sällan fått chansen till några längre scener i långfilmerna (men alltid imponerat även där).

De tre första avsnitten bådar väldigt gott och når åtminstone upp till en försiktig fyra av fem i betyg. Med ett avsnitt i veckan ska det bli intressant att se om man lyckas nå ut lika bra som med The Mandalorian, men något säger mig att det här snarare blir en serie som får nytt liv när alla avsnitt finns att bingetittas på.

MER LÄSNING: Kommande Marvel-filmer 2021!

NÄSTA ARTIKEL