Recension: Hokus pokus 2 (2022)

Recension: Hokus pokus 2 (2022)

 • 1 tim 43 min
 • Komedi, Familjefilm
 • Disney+
Eric Diedrichs
Uppdaterad 01 oktober 2022 kl. 08:10 | Publicerad 30 september 2022 kl. 18:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Häxorna intar Salem på nytt

I morgon är det premiär för "Hokus pokus 2" på Disney+. Filmtopps Eric Diedrichs tror att den kan fungera helt okej för småbarnsfamiljerna och rejält nostalgisvultna 90-talister.

 • Regi:
  Anne Fletcher
 • Manus:
  Jen D'Angelo, David Krischner, Blake Harris
 • I rollerna:
  Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy m.fl.

För 29 år sedan gick den småmysiga familjefilmen Hocus Pocus upp på bio med stjärnorna Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy som tre barnhungriga häxor. I morgon är det premiär för den efterlängtade (?) uppföljaren på Disney+ eftersom världens största filmstudio tycks förlita sig blint på gamla meriter och nostalgi.

Denna gången är det de två häxfixerade tonåringarna Becca och Izzy, som råkar sammankalla häxtrion till dagens Salem. Det blir också deras uppgift att fort som attan driva bort dem igen innan några barn får sätta livet till – häxorna vidhåller trots allt sin "skönhet" genom att käka oskyldiga småttingar.

Hokus pokus 2
Kathy Najimy, Bette Midler och Sarah Jessica Parker i "Hokus pokus 2". Foto: Disney

Stjärntrion räddar Hokus pokus 2

Även om det hela börjar som ett rätt underhållande familjeäventyr går filmens andra halva på tomgång. Mycket mer förutsägbart och slätstruket än så här blir det inte. Det kommer väl kanske inte som en direkt överraskning, men allt som sker rent handlingsmässigt är mest en ursäkt för att låta de tre häxorna hitta på olika dumheter, som att missta "lotions" för "potions" och bjuda på ett och annat sångnummer. Tack och lov är Midler, Parker och Najimy tillräckligt charmiga för att man ska ha viss överseende för alla trötta genvägar. Gissningsvis har merparten av filmens budget gått till att övertala dem till att återvända i sina häxroller.

Eftersom jag som 32-årig man inte är rätt målgrupp på pappret vill jag ändå förtydliga att jag tillhör de som verkligen uppskattar en bra familjefilm – oavsett vilken ålder den riktar sig åt. Men jag har svårt att se att denna uppföljare blir ett stående inslag i framtida Halloweenfiranden, den misslyckas helt enkelt med att vara förtrollande. Kanske funkar den bättre hemma hos småbarnsfamiljer och rejält nostalgisvultna 90-talister.

"Hokus pokus 2" har premiär på Disney+ den 30 september.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL