10 Häxfilmer – Har du sett dessa?

10 Häxfilmer – Har du sett dessa?

Filmtopp
06 april 2023 kl. 19:00

Magiskt förtrollande med häxor i farten

Svart katt? Check. Kvast? Check. Magi? Check. Här är 10 filmer om häxor att spana in – perfekt i samband med påskhelgen!

Den onda cirkeln (1996) – häxfilmer
Foto: Columbia Pictures.

Den onda cirkeln (1996)

År 1996 var ett bra år för Neve Campbell då hon var stjärnan i både knivbladsvassa Scream och häxskräckisen Den onda Cirkeln. Den sistnämnda filmen handlar om plågade Sarah, som flyttar till en ny stad och börjar på en katolsk skola för flickor. Väl där dras hon till tre andra tjejer som bär på samma mörker inom sig som hon själv. Tillsammans utöver de häxkonster mot dem som gör livet surt för dem. Häxkacklar bäst som häxkacklar sist?

Här kan du streama: Den onda cirkeln (1996)

The Witch (2015)

The Witch
Foto: A24.

Ingenting var lätt år 1630, det får William och hans familj erfara när de blir bannlysta från sin koloni och flyttar till utkanten av skogen för att börja om. Som om livet inte vore surt nog försvinner familjens senaste tillskott Samuel i tomma intet. Har han själv kravlat sig ut i skogen eller är det en häxa med ont uppsåt i farten? Kan häxan till och med vara familjens äldsta dotter? Det börjar åtminstone de andra familjemedlemmarna tro…

Här kan du streama: The Witch (2015)

Magiska systrar (1998) – 10 filmer om häxor
Foto: Warner Bros.

Magiska systrar (1998)

Innan Nicole Kidman och Sandra Bullock vann varsin Oscar och blev för dyra för den här typen av film fick vi chansen att avnjuta dem i Magiska systrar. Detta ett mysigt B-drama om två objektivt magiskt vackra systrar med noll likheter med varandra. Att de ens kom från samma föräldrar är nästan ett trolleritrick i sig. De kan dock inte skatta sig lyckliga, sin fulländade skönhet till trots, då de bär på en förbannelse som hindrar dem från att hitta äkta kärlek. Kommer de någonsin få chansen att leva lyckliga i alla sina dagar?

Här streamar du: Magiska systrar (1998)

Stardust (2007)
Foto: UIP.

Stardust (2007)

Några som däremot har problem med att upprätthålla sitt sköna yttre är de tre häxsystrarna, som åtminstone invändigt är raka motsatsen till behagliga, i filmen Stardust. Källan till deras ungdom är hjärtan från stjärnor och i samma stund som det endast återstår kaksmulor av deras sista hjärtbit så faller stjärnan Yvain till jordens yta. Men Yvain har inte bara lockat de elaka systrarnas uppmärksamhet utan även flertalet prinsar och en ung fattig man vid namn Tristan. Kommer häxorna att lyckas sätta sina giriga klor kring hennes hjärta eller står det något annat gällande Yvains öde bland stjärnorna?

Här kan du streama: Stardust (2007)

Kikis Expressbud (1989)

Kikis expressbud
Foto: Sonet Film.

Berättelsen om häxan Kiki och hennes katt Jiji är troligtvis en av de mest omtyckta filmerna som släppts från världskända Studio Ghibli. Flickan med stor röd rosett i håret beger sig på sin kvast mot en stad, kraftigt inspirerad av Sveriges egna vackra huvudstad, för att avsluta sina häxstudier. Men hon lär sig även så mycket mer om vad livet har att erbjuda.

Detta var en av de första rollerna för Hollywood-kända Kirsten Dunst då hon blott sju år gammal dubbade Kiki. Det är lite kul kuriosa, även för en sådan som Filmtopps egna Nathalie, som helst ser film på dess originalspråk.

Här kan du streama: Kikis Expressbud (1989)

Mary och häxans blomma (2017)
Foto: Njutafilms.

Mary och häxans blomma (2017)

Denna sagolikt animerade film är regisserad av framgångsrike Hiromasa Yonebayashi. Han har tidigare varit verksam på Studio Ghibli som nämnt stått bakom ovannämnda Kikis Expressbud. Förutom denna titeln så har han även förgyllt kulturarvet med Lånaren Arrietty och När Marnie var där.

Berättelsen om den unga Mary är baserad på en barnbok skriven år 1971. En dag hittar Mary en mystisk blomma som endast blommar vart sjunde år vilket blir början på hennes livs mest magiska resa. Katter, trollkvastar och en häxskola utlovas! Men Mary bör akta sig för de mörka hemligheterna som gömmer sig bakom detta rosaskimrande häxäventyr.

Här kan du streama: Mary och häxans blomma (2017)

Pakten (2006)

The Covenent
Foto: Sony Pictures.

Bland filmens huvudroller kan vi bland annat se en ung och topless Sebastian Stan, kanske mest känd som Bucky i Marvel-filmerna. Förtrollningen börjar och slutar dock där för den som tittar på dessa fyra häxiga ungkarlar då kritikerna stod starkt eniga med bottenlåga betyg.

Pakten gick knappt med någon vinst, vilket tyder på ett större hot än den 300 år gamla och ilskna häxmästaren de trolldomskompetenta huvudrollsinnehavarna möter i filmens handling. Kanske var det så att skådespelarna ingick i en ny pakt om att aldrig göra en sådan här film igen?

Här kan du streama: Pakten (2006)

Häxkärlek
Foto: UGC-Fox.

Häxkärlek  (1997)

Blott tre år efter framgångsrika Léon (1994) så tänkte nog skådisen Jean Reno att "lönnmördare var ju en trevlig roll, men kan inte en ond trollkarl ha mer att säga till om?" Det tror iallafall vi på Filmtopp! Namnet på denna mörkrets härskare är Molok (ja, ni hör ju själva vilket respektingivande namn detta är). Hans kusin, häxan Morgane, som berövat honom på huvudrollen i denna häxrullen möter datasnillet Michael på gatorna i kärlekens huvudstad Paris och frågan är om ens Molok kan sätta käppar i hjulet för en så perfekt start för spirande romans.

Här kan du streama: Häxkärlek (1997)

Häxan

Häxan (1922)

Häxan är en svensk stumfilm från 1922 – alltså över 100 år gammal! Berättelsen blandar dokumentär och fiktion i en berättelse mitt i upptakten till häxjakten på medeltiden och rör sig sakteligen mot modern tid. Ja, alltså, modern tid som i år 1920.

Här kan du streama: Häxan (1922)

The Blair Witch Project – 10 häxfilmer
Foto: Egmont Entertainment.

The Blair Witch Project (1999)

Tre filmstuderande ungdomar bestämmer sig för att göra en dokumentär om en lokal legend om en häxa men försvinner spårlöst. Det enda som de lämnat efter sig är den här filmen.

The Blair Witch Project är, i brist på bättre ord, i all positiv mening en väldigt ovanlig film. Mycket av marknadsföringen gick ut på att övertala sin publik om att detta var en “found footage”-film som hänt i verkligheten och skådespelarna berättar om scener där de blev genuint förskräckta. Listan är lika lång som den är fascinerande vilket gör denna häxskräckis lika spännande då som nu.

Här kan du streama: The Blair Witch Project (1999)

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL