Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Cruella de Vil

Recension: Cruella (2021)

 • 2 tim 14 min
 • Komedi
 • Disney+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
26 maj 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
26 maj 2021

Tokigt långt om skruvad Disney-skurk.

Den senaste installationen i Disneys satsning på live action-versioner av sina tecknade klassiker är snart här. “Cruella” är både rolig och elak, men det är också den mest övergödda filmen sedan “Conjuring 2”.

 • Regi:
  Craig Gillespie
 • Manus:
  Dana Fox, Tony McNamara m.fl.
 • I rollerna:
  Emma Stone, Emma Thompson, Mark Strong, Joel Fry m.fl.

Cruella de Vil är en av Disneys bästa skurkar. Ja, kanske till och med filmhistoriens. Driven av en önskan om att göra en ny pälsjacka kidnappar hon 99 urgulliga dalmatinervalpar med motivationen att deras päls är ruggigt mjuka. Pure evil.

Nu har Disney släppt en två timmar och fjorton minuter lång redogörelse om hur landsbygdstjejen Estella tar över Londons modescen med buller och brak och blir den pälstokan vi älskar att hata.

Och det säger en del om vår samtid. Igenkänning är cash och cash är king. När det kommer till Cruella tummas det förvisso rätt rejält på igenkänningsfaktorn – utöver den ikoniska frillan, ett tjatigt förklarande av ordleken Cruella de Vil och tre dalmatiners knappa närvaro finns egentligen ingenting som kopplar detta till Disneys Pongo-film. Känslan är att man har hittat ett hyfsat manus och klämt in några referenser.

Samtidigt har Cruella något. Emma Stone och Emma Thompson.

De två Emmorna är lysande i sina roller – Stone är elektrifierande i titelrollen och Thompson strålande som modedrottningen “Baroness”, ständigt uppassad av en lismandes Yves Saint Laurent-look alike. Dessutom är scenerna från modevärlden urläckra. “Now I wanna be your dog!” ylar Iggy medan De Vil genomför den ena anarkistiska konstkuppen efter den andra.

Men det tycks aldrig ta slut. I den 134 minuter långa speltiden bjuds det på flera överflödiga scener som borde ha kapats redan i manusstadiet. Tänk Conjuring 2 med alla inslängda monster och Patrick Wilsons Elvis-scen så fattar du grejen. Vad hände med kill your darlings? Längden är inte bara utmattande, den torkar också upp varenda droppe fantasi om vem Cruella faktiskt är. På tal om vår samtid, vad hände med kärleken till mystik? Allt ska förklaras i absurdum.

Slutet bäddar för fler filmer och jag vet inte hur jag ska ställa mig till det. Trots att Cruella är långt ifrån fläckfri är det en av de bättre filmerna i Disneys live action-tåg.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL