Disney pausar sina filmer

Alla Disney remakes och när de kommer

Eric Diedrichs
Uppdaterad 04 november 2021 kl. 10:11 | Publicerad 19 april 2020 kl. 19:04

Filmtopp listar Disneys katalog av spelfilmer.

Att det har blivit en riktig framgångsgaranti för Disney att göra spelfilm av alla sina animerade klassiker är ingen hemlighet. Och de verkar inte ha någon tanke på att dra ned på tempot än på ett tag. Filmtopp har samlat den kompletta listan över alla redan släppta och nya kommandspelfilmer från Disney.

Det pratas mycket om Disney och deras projekt att göra om sina tecknade Disneyklassiker till live-action-filmer. För den som inte är bekant med begreppet ”live-action” syftar det på icke animerade spelfilmer med riktiga skådespelare. I denna artikel presenterar vi hela bolaget katalog av spelfilmer av sina gamla klassiker.

Den första filmen att ingå i Disneys projekt att omvandla sina Disneyklassiker till spelfilm var Tim Burtons Alice i Underlandet (2010). Filmen blev en ekonomisk framgång och efter dess har vi fått se Maleficent (2014), Askungen (2015),  Alice i Spegellandet (2016) och Djungelboken (2016). Därefter följde Skönheten och odjuret (2017), Christopher Robin (2018) och Dumbo (2019).

Medan de flesta titlarna har gjort bra ifrån sig rent ekonomiskt, är Djungelboken ensam om att vara en kritikfavorit. Filmen har överösts med beröm och låg också i toppen på vår lista över de bästa filmerna 2016. I och med de ekonomiska framgångarna och publikens uppenbara intresse att få återse sina favoritkaraktärer i nya former, håller Disney på att smida mängder av planer på att på nytt filmatisera sina Disneyklassiker.

Nedanför listar vi de Disneyklassiker som bolaget planerar att göra remake av. Om ett planlagt premiärdatum eller premiärår finns står det utskrivet inom parentes efter filmens titel. Vad tror du om att se dessa gamla godingar som live-action?

Disneyklassiker vars remakes är på väg

Den lilla sjöjungfrun (2023)

Den lilla sjöjungfrun
Foto: Disney.

Från att ha producerat remakes på löpande band kommer det att dröja till 2023 innan vi får ta del av nästa live action-version. Då är det dags för den efterlängtade tolkningen av Den lilla sjöjungfrun att gå upp på biograferna.

Filmen regisseras av Rob Marshall och i rollen som Ariel ser vi Halle Bailey. Det är också klart att Melissa McCarthy ska spela Ursula.

Disney live action utan premiärdatum

Lejonkungen 2 (TBA)

Lejonkungen
Foto: Disney.

Sedan en tid tillbaka planerar Disney att göra en prequel till Lejonkungen, som kommer att regisseras av Barry Jenkins. Exakt vad filmen kommer att handla om vet vi inte, men enligt uppgifter kommer den berätta Mufasas historia samtidigt som Simba försöker bli flockens nya ledare. Så en blandning mellan sequel och prequel rent tekniskt sett.

Snövit och de sju dvärgarna (TBA)

Snövit
Foto: Disney.

Disneys första långfilm ska få nytt liv. Filmen regisseras av Marc Webb och nu är det klart att Gal Gadot ska spela den elaka drottningen. Enligt uppgifter kommer man att utgå från den gamla filmen och dess originallåtar.

Ringaren i Notre Dame (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Quasimodo i Ringaren i Notre Dame. Foto: Disney.

Ringaren i Notre Dame är tveklöst en av Disneys mörkaste filmer. Det är en tung historia om den lomhörde och missbildade klockringaren Quasimodo, som hårt övervakas av sin ondskefulla styvfar ärkediakonen Claude Frollo. Olycklig kärlek, hat och begär är bara några teman som behandlas och även om Disneys tecknade film inte är i närheten av lika grym som Victor Hugos briljanta roman, är den en av de hemskast i bolagets katalog.

Nu ser det ut som att Idris Elba kommer att gestalta klockringaren och vi kan nog förvänta oss en upplevelse av det dystrare slaget.

Premiärdatum för ”Ringaren i Notre Dame” är ännu inte bestämt.

Aladdin 2 (TBA)

Aladdin
Foto: Disney.

Trots att Aladdin inte gick hem hos publiken, åtminstone restes många besvikna röster, gör man nu en uppföljare på Guy Ritchies film. I dagsläget vet vi inte mycket mer än att projektet har fått grönt ljus.

Peter Pan (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

Historien om pojken som inte ville bli vuxen ska återigen bli film. Även om vi har fått se live-action-filmer av Peter Pan några gånger tidigare – exempelvis Steven Spielbergs Hook – är det första gången Disney tar sig an utmaningen.

Jag är nog inte ensam om att tycka att det ska bli lite extra kul att se hur Disney hanterar detta. Deras klassiker från 1953 är trots allt den bästa adaptionen av J.M. Barries roman.

David Lowery, som tidigare filmade Disneys remake av Peter och draken, ska skriva manus och regissera Peter Pan-filmen. Än så länge har vi inga skådespelare officiellt knutna till projektet.

Premiärdatum för ”Peter Pan” är ännu inte bestämt.

Cruella 2 (TBA)

Cruella
Foto: Disney.

Det gäller att inte ligga på latsidan. En ny Cruella-film är på ingång och även denna gången med Emma Stone. Samma regissör, Craig Gillespie, håller i tyglarna. Vad den kommer att handla om är i dagsläget inte, men Emma Stone och Emma Thompson har sagt att de vill göra den som en Gudfadern II där man blandar sequel och prequel-formatet parallellt.

Djungelboken 2 (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

Jon Favreau verkar vara något av Disneys ”go-to” regissör. Utöver Lejonkungen ska han återvända till historien om Mowgli och hans vänner i Djungelboken 2. Likaså ska Justin Marks åter igen vässa pennan och arbeta fram ett manus och Neel Sethi återvänder som människopojken. Huruvida Djungelboken 2 kommer att baseras på Disneys tecknade uppföljare, andra delar av Kiplings sagosvit eller vara en helt fristående skildring återstår att se.

Premiärdatum för ”Djungelboken 2” är ännu inte bestämt.

Tingeling (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

Hon ska bara inte dyka upp som Peter Pans svartsjuka kompanjon i ”Peter Pan-filmen”, utan Tingeling ska också få en ny ”solofilm”. Det är också klart att Reese Witherspoon ska spela den busiga fen. Den första manusversionen skrevs av Marti Noxon och nu har Victoria Strouse, som också skrev Pixars Hitta Doris, finslipat det. I Steven Spielbergs redan nämnda Peter Pan-filmatisering Hook såg vi Julia Roberts i rollen som Tingeling.

Premiärdatum för ”Tingeling” är ännu inte bestämt..

Svärdet i stenen (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

En annan Disneyklassiker som ska bli live-action är ”Svärdet i stenen” från 1963. Vi vet ännu inte vem som ska spela den unge kung Artur under hans mytomspunna äventyr med den gamle trollkarlen Merlin. Men vi vet att Game of Thrones-författaren Bryan Cogman står för manuset. En kombination som känns riktigt spännande.

Utöver detta är faktan om filmen oerhört sparsam. Det finns varken någon bekräftad regissör eller några klara skådespelare. Det vi däremot vet är att Brighton Taylor kommer att producera filmen. Brighton Taylor har tidigare legat bakom filmer som remaken av Djungelboken, Tron: Legacy och Pirates of Caribbean: Död mans kista. 

”Svärdet i stenen” har ännu inget bestämt premiärdatum.

Rose Red (TBA) – En ny vinkel på en helig Disneyklassiker

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

De flesta vet att ”Snövit och de sju dvärgarna” var den första långfilmen av alla Disneyklassiker. Det vackert målade mästerverket gick upp på bio redan 1937 och tog världen med storm. Det verkar som att ”Snövit” är en av de få filmer som bolaget respekterar lite extra. De kommer nämligen inte göra en direkt remake av den ikoniska filmen. Live-action-filmen ska istället fokusera på Snövits syster Rose Red.

Rose Red är med i bröderna Grimms klassiska sagoskildring. Här ska vi få se hur hon tillsammans med dvärgarna jobbar för att rädda Snövit efter att hon har bitit i det förgiftade äpplet.

Än så länge vet vi att Evan Daugherty (The Snow White Chronicles, 2016) och producenten Justin Merz kommer att stå för manuset. Utöver Justin Mertz produceras Rose Red av Tripp Vinson, Adam Rodin och Tara Farney.

”Rose Red” har ännu inget bestämt premiärdatum.

Prince Charming (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

Kenneth Branaghs filmatisering av ”Askungen” blev en stor kommersiell succé och genererade över 543 miljoner dollar i intäkter. Nu vill bolaget göra en uppföljare som istället fokuserar på den stilige prinsen. Prince Charming, som filmen kommer att heta, ska regisseras och skrivas av Stephen Chbosky.

Stephen Chbosky var med och arbetade på manuset på Disneys live-action av Skönheten och Odjuret och är som regissör främst känd för The Perks of Being a Wallflower. Prince Charming kommer att skildra den ikoniska prinsen ur hans broders synvinkel. Hur prinsen bror är vet vi inte riktigt, men vi har fått den sparsamma ledtråden om att han aldrig slutade leva upp till familjenamnet. Några närmre detaljer om Prince Charming är ännu inte bekräftade.

”Prince Charming” har ännu inget bestämt premiärdatum.

Pinocchio (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

Det har länge snackats om live-action-film om Pinocchio (1940). Framförallt har Guillermo del Toro vid ett flertal tillfällen försökt driva in pengar till att förverkliga sin vision av den klassiska sagan om träpojken som får liv. Guillermos etapp, som tyvärr aldrig ser ut att förverkligas, har inget med Disney att göra. Utan bolaget håller på att trolla fram en egen live-action-film av sin klassiker.

Tidigare såg det ut att Sam Mendes skulle regissera filmen, men nu lutar det åt att det är storregissören Robert Zemeckis som ska ro projektet i land. Vissa källor menar att den Oscarsbelönade manusförfattaren Peter Hedges ska skriva Pinocchio, men det verkar ännu inte vara officiellt beslutat.

”Pinocchio” har ännu inget bestämt premiärdatum.

Night on Bald Mountain (TBA) – Ett otippat val av live-action-film

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

Att Disney skulle överraska med detta ”wild card” kunde nog ingen förutse. Night on Bald Mountain är en sekvens från Disneys klassiska musikfilm Fantasia från 1940. Den dialogfria sekvensen, synkroniserad till den ryske kompositören Modest Mussorgskys musik, presenterar en mörk och bevingad monsterlik varelse. Till Mussorgskys taktpinne samlar den skräckinjagande besten andar från de döda, som sedan dansar natten lång.

”Night on Bald Mountain” är inte den enda av Disneys långfilmer som inspirerats har gjort av ”Fantasia. 2010 fick vi se en spelfilm baserad på sekvensen Trollkarlens lärling. Istället för en smått obehaglig och skäggig Merlin fick vi en långhårig Nicolas Cage. istället för en Musse Pigg med blå strutformad hatt och röd rock fick vi en ängslig Jay Baruch.

Än så länge finns det inga bekräftade detaljer om Night on Bald Mountain. Men vi får hålla tummarna för att Disney tar ut svängarna och lyckas behålla samma skräckinjagande känsla som originalfilmen besitter. Kanske blir det rent av en skräckfilm?

”Night on Bald Mountain” har ännu inget bestämt premiärdatum.

Den lilla sjöjungfrun (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

Det är nog många som ser fram emot att få återse Hans Christian Andersens klassiska folksaga på vita dukenDen lilla sjöjungfrun från 1989 är en odödlig klassiker som vann två Oscars för bästa musik.

Detaljerna är ännu få om remaken av denna Disneyklassiker men det är klart att Lin-Manuel Miranda och Alan Menken ska skriva musiken och att musikalveteranen Rob Marshall regisserar.. Menken var ansvarig för originalfilmens tidigare nämnda Oscarsvinster. Miranda är ett stort fan av Den lilla sjöjungfrun och har till och med döpt sin son till Sebastian efter Ariels kompis. Det var också han som skrev den Oscarsnominerade musiken för Disneys Moana.

”Den lilla sjöjungfrun” har ännu inget bestämt premiärdatum.

Lilo & Stitch (TBA)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney

Lilo och hennes galne kamrat Stitch är också på väg att få sig en ny live-action version. Men när vet vi inte riktigt ännu.

Disneys klassiker Lilo & Stitch är lika mycket en underhållande film om annorlunda vänskap som en gripande historia om utanförskap. Att det hela utspelas på soliga Hawaii och innefattar smarriga ingredienser som utomjordingar och en hemlig underrättelsetjänst med fokus på dito, gör inte saken sämre!

”Lilo & Stitch” har ännu inget bestämt premiärdatum men väntas ha premiär på Disneys nya streamingtjänst Disney+.

Hercules (TBA)

Hercules.
Foto: Disney.

Nyligen gick Disney ut med att även deras grekiske muskelhjälte Hercules ska få en egen spelfilm. En spännande nyhet är att bröderna Anthony och Joe Russo ska producera. De två giganter har som bekant regisserat Marvels senaste tunga Avengers-filmer. 

Enligt en intervju med Russo-bröderna är det ännu oklart om den nya Hercules-filmen kommer att vara en musikal, men däremot är de överens om att musik fortfarande ska spela en stor i filmen. 

Något officiellt premiärdatum är Hercules är ännu inte bestämt.

Bambi (TBA)

Bambi.

En av Disneys tidiga och sorgliga sagor Bambi ska också bli ny spelfilm. Många har fortfarande barndomstrauman efter att ha sett Bambi och hans mamma bli dödad av jägare. 

Disney ser enligt källor denna nya film som ytterligare ett segment i att släppa CGI-versioner av deras äldre tecknade filmer och göra historierna tillgängliga för en ny publik.

Något officiellt premiärdatum är ännu inte klart för Bambi.

Robin Hood (TBA)

Robin Hood.
Foto: Disney.

Det är fortfarande Robin Hood som vi vill ha. Åtminstone om vi frågar Disney. Sherwoodbanditen och hjälten ska återigen bli till liv hos mushuset och den här gången i en spelfilm som ska gå direkt till deras nya streamingtjänst Disney+.

Detaljerna kring den nya filmen är få och det är oklart huruvida nyinspelningen fortfarande ska ha dur som karaktärerna eller människor. 

Något officiellt premiärdatum för Robin Hood finns ännu inte.

Disneyklassiker som redan har fått en live-action version

Alice i underlandet (2010)

Alice i underlandet.
Foto: Disney.

"Alice i underlandet" hade premiär den 5 mars 2010.

Maleficent (2014

Maleficent.
Angelina Jolie som Maleficent. Foto: DIsney.

Maleficent hade biopremiär i Sverige den 28 maj 2019.

Askungen (2015)

Askungen.
Foto: Disney.

"Askungen" hade premiär den 13 mars 2015.

Alice i Spegellandet (2016)

Alla Disney remakes och när de kommer
Foto: Disney.

"Alice i Spegellandet" hade premiär den 25 maj 2016.

Djungelboken (2016)

Jungle Book.
Foto: Disney.

"Djungelboken" hade premiär den 15 april 2016.

Skönheten och odjuret (2017)

Beauty and the Beast.
Foto: Disney.

"Skönheten och odjuret" hade premiär den 17 mars 2017.

Christopher Robin (2018)

Christopher Robin.
Foto: Disney.

"Christopher Robin" hade premiär den 3 augusti 2018.

Dumbo (2019)

Dumbo.
Foto: Disney.

"Dumbo" hade premiär den 29 mars 2019.

Aladdin (2019)

Aladdin.
Foto: Disney.

I den nya Aladdin-filmen utmanar Will Smith Robin Williams sanslösa insats som anden.Brittiske regissören Guy Ritchie satt i registolen och i rollerna som kärleksparet syntes Mena Massoud och Naomi Scott. Åttafaldigt Oscarsbelönade Alan Menken, som bland annat vann för sin musik till originalversionen av Aladdin, skrev också ett gäng nya låtar tillsammans med Oscarsbelönade Benj Pasek och Justin Paul.

Aladdin hade biopremiär i Sverige den 22 maj 2019. 

Lejonkungen (2019)

Lion King.
Foto: Disney.

En annan enorm Disneyklassiker från 90-talet som gjorts om är ”Lejonkungen”Bolagets version från 1994 blev en monsterhit och genererade närmare 1 miljard dollar i biointäkter. Jon Favreau, som bland annat regisserade Disneys remake av Djungelboken, axlade även denna nyinspelning. Filmen inkluderade låtar från originalfilmen skrivna av Elton John, Tim Rice och Hans Zimmer. Vi fick exempelvis höra Oscarsbelönade Can You Feel the Love Tonight.

Lejonkungen hade röstskådespelarna Donald Glover som Simba, Beyoncé som Nala och James Earl Jones som Mufasa.

”Lejonkungen” hade biopremiär i Sverige den 17 juli 2019.

Maleficent: Ondskans härskarinna (2019)

Maleficent 2.
Angelina Jolie som Maleficent. Foto: DIsney.

Den elaka häxan vi först mötte i ”Törnrosa” (1959) kom nyligen tillbaka. Angelina Jolie imponerade på många när hon spelade rollen i Disneys live-action-filmatisering Maleficent (2014), som blev en stor ekonomisk succé. Nu har hon återvänt till rollen på nytt. Denna gången fokuserade filmen på häxans dotter, Malevolent. 

Maleficent: Ondskans härskarinna hade biopremiär i Sverige den 16 oktober 2019.

Mulan (2020)

Mulan.
Foto: Disney.

Mulan hade svensk premiär den 4 december 2020 på Disney+. Filmen fick blandad kritik och många fans var besvikna på resultatet. Inte minst eftersom karaktären och HBTQ-ikonen Li Shang ströks från manuset.

Cruella (2021)

Cruella.
Foto: Disney.

Disneys omtagning av Pongo och de 101 dalmatinerna(1961) fokusera på Cruella de Vils historia. Filmen gick upp på svenska biografer den 28 maj 2021 och möttes av blandad kritik från kritikerkåren men hyllades av många fans.

Filmtopp håller dig uppdaterad om remakes av Disneyklassiker

Detta var alltså de Disneyklassiker som nu är uppe för att filmatiseras. Beroende på hur det går för de nästkommande kan vi säkert räkna med att fler titlar kommer att adderas till agendan.

Som du har märkt är det än så länge väldigt sparsamt med information om de flesta av filmerna. Många har inte ens ett spikat premiärår. Vad du däremot kan räkna med är att vi kommer att hålla dig uppdaterad med all ny information som tillkommer.

Vad säger du, vilken film eller vilka filmer ser du mest fram emot? Är det någon remake av en Disneyklassiker som inte är med på listan, som du skulle vilja se i en live-action-version?

NÄSTA ARTIKEL