Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Ammo (säsong 1)

Recension: Ammo (säsong 1)

  • 6 x 50 min
  • Drama, Thriller
  • Disney+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
26 november 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
26 november 2022

Skrämmande aktuellt om vapenindustrin

På Disney+ finns nu den norska serien "Ammo" att streama. Filmtopps Eric Diedrichs tycker serien är skrämmande aktuell, inte minst med tanke på grundlagsändringen som precis klubbades igenom.

  • Skapare:
    Nicolai Cleve Brosch, Ole Marius Araldsen
  • I rollerna:
    Nicolai Cleve Brosch, Bjørn Floberg, Bianca Kronlöf, Mariann Hole m.fl.
Nicolai Cleve Brosch
Nicolai Cleve Brosch som Bjørn i "Ammo". Foto: Disney+

Norrmannen Nicolai Cleve Broch har de senaste åren synts i Den största förbrytelsen och två säsonger av smarta och underhållande Beforeigners, som var en av de serier som begravdes från världens yta när Warner Bros. Discovery beslutade sig för att rensa titlar i vad som förmodas ha varit en brutal skatteavskrivning. Nu är han aktuell på Disney+ med det norska dramat Ammo – en serie han själv har skapat. Sett till hur kusligt aktuell den är kan jag inte annat än förmoda att Broch har en fullt fungerande spåkula där hemma.

I sex avsnitt följer vi en avsatt och korruptionsanklagad, men naiv affärsman vid namn Bjørn, som trots sin historik får jobb på ett framgångsrikt, norskt vapenföretag, där Bianca Kronlöf spelar en av ingenjörerna. Hans uppdrag blir att ansvara för försäljning av en ny, AI-drönare till den franska militären, men när affären håller på att gå i lås förstår han att tekniken som används är olaglig och att hans faktiska roll är att bli en syndabock om något uppdagas.

Ammo säsong 1
Bianca Kronlöf spelar ingenjör i "Ammo". Foto: Disney+

Kusligt sammanträffande med "spionlagen"

Det är en spännande historia som delvis adresserar den klassiska frågan om ett neutralt land verkligen kan anses vara neutralt när det livnär sig på krigsvapen. Nicolais karaktär brottas såklart även med uppfattningen om sig själv och sin värdegrunder – hur mycket han än försöker rationalisera sitt nya jobb. Att serien har premiär i samband med att riksdagen klubbade igenom den så kallade "spionlagen" är närmast kusligt. I dagens Sverige skulle en visselblåsare i en situation liknande Bjørns riskera allvarliga påföljder, till och med fängelse.

För mig var det innan okänt att även Norge hade en vapenindustri, nu vet jag att de är ett av de länder i världen av som exporterar flest vapen per invånare. Jag förstår verkligen Nicolai Cleve Brochs känslor kring detta och tycker att han har gjort helt rätt i att skapa ett drama om frågan. Produktionen, som ursprungligen gjordes för norska TV 2, känns också påkostad med flera scener inspelade i storslagna ökenlandskap. Kort sagt är Ammo en serie värd din tid.

"Ammo" finns nu att streama på Disney+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL