Då kommer Viaplays första norska film Guldtransporten

Då har Guldtransporten premiär – Viaplays första norska film

  • Viaplay
Filmtopp
23 november 2022 kl. 14:11

Streamingtjänsten avslutar året starkt

Viaplays första norska långfilm "Guldtransporten" bygger på den sanna historien om norrmännen som var tvungna att stjäla Norges guld innan nazisterna fick tag i det 1940. Filmen har premiär på Viaplay senare i år.

Den kalla morgonen den 9 april 1940 invaderade tyskarna Norge med tydliga mål i åtanke. Kungen, regeringen och fullständig kontroll av kisel, järnmalmen och de norska guldreserverna. Samtidigt fick en sekreterare, en berömd författare från Bergen samt 30 soldater ett oerhört viktigt och hemligt uppdrag; Rädda Norges guld. Viaplays nya storfilm Guldtransporten bygger på just denna otroliga berättelse om motståndshjältarna som i hemlighet skulle rädda de norska guldreserverna med tyska soldater hack i hälarna.

Då har Guldtransporten premiär – Viaplays första norska film
Jon Øigarden i "Guldtransporten". Foto: Viaplay.

Skådespelaren Jon Øigarden (Exit) spelar riksdagssekreteraren Fredrik Haslund – som blivit utvald att vara ansvarig för den farliga expeditionen. Under några kaotiska timmar på ockupationsdagen samlade han en ganska slumpmässig grupp människor som inte hade någon militär utbildning; sjuksköterskan Nini, banktjänstemän, lastbilschaufförer och kanske tidens största norska kändis – poeten Nordahl Grieg. Alla skulle snart ge sig ut på en farlig resa som var helt avgörande för Norge som nation. På två månader fick resesällskapet åka på en landsomfattande resa med 50 ton guld i bagaget. Från Oslo via Hamar till Lillehammer, vidare till Dombås och Åndalsnes, och därifrån till Molde och vidare till Tromsø innan guldet kunde segla ut säkert med de allierade som vakter.

– Att kliva in i rollen som Fredrik Haslund, en till synes vanlig man som får ett extraordinärt uppdrag, fascinerade mig mycket. Dessa människor visste inte vad de stod inför. Att behöva transportera 50 ton norskt guld med tyskarna efter sig är en formidabel bedrift. Det här är en underbar historia, som jag är otroligt glad över att få berätta. För mig som skådespelare har det varit en otroligt intressant och spännande utmaning, säger huvudrollsinnehavaren Jon Øigarden.

Se den första trailern till "Guldtransporten" här:

I rollerna finns förutom Jon Øigarden (Exit, Mammon) Sven Nordin (Wisting, Valkyrien), Axel Bøyum (Headhunters, Delete Me), Ida Elise Broch (Fenris, Hjem til jul), Morten Svartveit (Hemmaplan, Ockupationen), Eivind Sander (Nissene på laven, Neste sommer) och den schweiziska stjärnan Anatole Taubman (Quantum of Solace, Captain America) som alla har centrala roller i filmen.

Då har Guldtransporten premiär – Viaplays första norska film
Foto: Viaplay.

Bakom Guldtransporten står regissören Hallvard Bræin (Börning-filmerna). Han lovar tittarna ett historiskt spänningsdrama, som berättas med värme och glimten i ögat.

– Alla som varit med och gjort Guldtransporten, både framför och bakom kameran, har visat ett oerhört stort engagemang. Det kändes som att vi hade att göra med den verkliga händelsen som inträffade under ockupationsdagarna 1940. Det har satt sin prägel på filmen och jag ser verkligen fram emot att visa den för allmänheten. Guldtransporten är baserad på verkliga händelser och historien är verkligen otrolig. När den tyska ockupationsmakten invaderade Norge påbörjades en operation som var så dåligt förberedd att den gränsar till det absurda. 50 ton guld skulle räddas. Med Norges allra bästa skådespelare framför kameran har Guldtransporten blivit en film jag är riktigt stolt över, säger Hallvard Bræin.

Då har Guldtransporten premiär

Guldtransporten produceras av produktionsbolaget 74 Entertainment med producenterna Jørgen Storm Rosenberg och Kjetil Omberg. Manusförfattare är Thomas Moldestad och Jørgen Storm Rosenberg. Exekutiv producent för Viaplay Group är Tanya Nanette Badendyck.

"Guldtransporten" har premiär på Viaplay den 15 december.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL