Pam & Tommy (säsong 1, avsnitt 1-5)

Pam & Tommy (säsong 1, avsnitt 1-5)

  • 8 x 45 min
  • Drama, Komedi
  • Disney+
Oskar Pettersson
Uppdaterad kl. 16:02 | Publicerad 02 februari 2022 kl. 15:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

90-talets hetaste skvaller berättas till fullo med bravur

Den Hulu-producerade miniserien ”Pam & Tommy” backar tillbaka bandet till mitten av 90-talet och gör nedslag i en briserande bomb från dess populärkulturella zeitgeist – ett besök som Filmtopps Oskar Pettersson njuter av.

  • Skapare:
    Robert Siegel
  • I rollerna:
    Sebastian Stan, Lily James, Seth Rogen, Nick Offerman m.fl.

Vi är idag långt avlägsnade från tiden när läckta sexvideos på kändisar online var något nytt eller ögonbrynshöjande. I Hulus senaste satsning Pam & Tommy får vi se historien om två motvilliga pionjärer inom ämnet, när deras rockstjärnetillvaro vänds upp och ner av en ny och vid tillfället outforskad medieaktör – internet.

Historien om Pamela Anderson och Tommy Lee är vid det här laget väldokumenterad. Två superstjärnor tillika sexsymboler möts i mitten av 90-talet och bildade under sin tid tillsammans Hollywoods kanske mest rubrikvänliga par, med deras läckta sexvideo som markerade deras mediala paparazzihöjdpunkt.

Serien som nu tar grepp om detta bombnedslag erbjuder ett underhållande och mångsidigt tidsdokument av dekadenta superstjärnor och internets framfart, samtidigt som den med konkret empiri avtäcker de dubbla måttstockar som gäller för män och kvinnor i frågan om sex och huruvida det följs upp utav skambeläggning eller high fives.

I rollerna som våra sensuella überstjärnor ser vi Lily James (Pamela Anderson) och Sebastian Stan (Tommy Lee). De båda har genomgått en övertygande makeover för att efterlikna sina studieobjekt, men under den yttre fasaden är det James porträtt som 90-talets kanske största manliga fantasi som ges mest fokus.

Medan Tommy Lee främst spelas som en självupptagen och ”skön snubbe” – som vid ett tillfälle har en fulländad konversation med sitt eget könsorgan – får vi se en betydligt mer utvecklad bild av Anderson. Hennes roll i Baywatch har vid det här laget fastställt henne som en solbränd blondin med yppiga former som visas upp till gränsen av perversion vid varje givet tillfälle, en bild hon desperat vill frångå.

Sebastian Stan och Lily James i rollerna som Tommy Lee och Pamela Anderson. Foto: Disney +/Hulu.

Istället för att slå sig loss från den nidbilden kommer den snarare cementeras ytterligare när parets egen hemmavideo börjas sippra ut i den mediala etern. Ansvarig för detta är Rand Gauthier (Seth Rogen), en snickare med hämndbegär efter att på felaktiga grunder blivit sparkad från Tommy Lees drömrenovering av sitt Malibupalats.

Till följd av detta agg mot den omöjliga rockstjärnan och med en personlig ekonomi i trubbel väljer Gauthier att ta rättvisan i egna händer och bryta sig in i parets kassaskåp, där ett av fynden innehåller något betydligt mer kittlande än bara pengar och smycken.

Mer än bara barnförbjudet kändisskvaller

Under avsnittens gång korsklipper serien mellan Gauthiers banbrytande process av att, tillsammans med sin porrproducerande kompanjon Miltie (Nick Offerman), distribuera klippet online, samtidigt som väggarna krymper in mot Pam och Tommy i deras desperata försök att sätta stopp för detsamma.

Serien hinner under sin relativt korta speltid bära många hattar, som alla bärs väl. Till en början som heistfilm med hämnd som motiv, följt av återberättandet av ett kaosartat och beroendeframkallande förhållande, men också i form av ett djupdykande och samhällskritiskt blottläggande av könsbaserade ojämlikheter, kändisskap och utvecklingen av nyhetsjournalistiken.

Allt detta tonsätts av ett tidsenligt och medryckande soundtrack innehållandes 90-talsdängor från såväl Fatboy Slim, Belinda Carlisle och Primal Scream, som sammantaget bidrar till en nostalgisk och fulländad bild av 90-talets hetaste skvaller.

De första tre avsnitten av ”Pam & Tommy" går nu att streama på Disney +.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL