Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Marvel's M.O.D.O.K. (säsong 1)

Marvel's M.O.D.O.K. (säsong 1)

 • 10 x 22 min
 • Action, Komedi
 • Disney+
Ebba Pettersson | Recension
21 maj 2021
Ebba Pettersson | Recension
21 maj 2021

Svart humor i Disney+ nya Marvel-serie.

Superskurken M.O.D.O.K. kämpar för att förstöra världen, men lyckas bara rasera sitt äktenskap.

 • Skapare:
  Jordan Blum, Patton Oswalt
 • Regi:
  Eric Towner, Alex Kramer
 • I rollerna:
  Patton Oswalt, Aimee Garcia, Ben Schwartz, Melissa Fumero m.fl.

Mental Organism Designed Only for Killing, eller M.O.D.O.K., är huvudkaraktären i Marvels senaste serie på Disney+. M.O.D.O.K. heter egentligen George Tarleton och var "your average guy" (med ett ovanligt stort huvud) innan han byggdes om till en levande dator av några forskare.

M.O.D.O.K. är en av de mest kraftfulla varelserna i hela universum, och ska med sin datorhjärna och telepatiska förmågor ta över hela världen - och förstöra den! Men först måste han bara rädda sitt företag från Lyxfällan, och sitt äktenskap från skilsmässa.

Jag gick in i den här serien utan några förväntningar alls, men det skulle jag nog ha haft för de hade sannolikt överträffats ändå. Marvel's M.O.D.O.K. är helt enkelt jättebra, och väldigt rolig. Den har en svart humor - en hemsk humor om du skulle fråga min mamma, men som jag älskar.

M.O.D.O.K. är trots allt en fiktiv superskurk och att skämta om hans misslyckade karriär känns som helt rätt att göra det. Med tanke på hur allvarliga de senaste Marvel-serierna har varit (har fortfarande inte återhämtat mig efter WandaVision) så var det nästan en lättnad att få skratta lite, och att se något som inte tar sig själv på särskilt stort allvar.

Foto: Disney.

M.O.D.O.K. tror i sitt stora huvud att det går så bra för honom, när det i verkligheten inte gör det. Hans företag A.I.M. är bankrutt efter allt för många dödsrobotar och måste därför ta hjälp av det stora techföretaget GRUMBL, vars chef är en snubbe i tjugoårsåldern, för att komma på fötter igen.

Samtidigt som M.O.D.O.K. har problem "på jobbet", så vill även hans fru Jodie skilja sig och starta ett nytt liv med sin spirande karriär som mamma-bloggare. Det är minst sagt mycket som händer i M.O.D.O.K.s liv, och inget av det är särskilt roligt - och ändå skrattar jag åt allt. Särskilt hans lojale och optimistiske hantlangare Gary, som heter Garfield trots att han gillar måndagar.

Foto: Disney.

Det är en härlig blandning av superskurkar och vardagsliv - och det är inte glamoröst för fem öre. M.O.D.O.K. misslyckas hårt med allt (och det är fler än en gång som jag relaterar). Andra superskurkar och superhjältar kommer även in och gör livet ännu surare för honom.

Att Marvel vågade gå utanför ramarna och göra en animerad stop motion-serie om en superskurk som nog inte så många har hört talas om - var minst sagt vågat. Men samtidigt så har de nog en ganska stor buffert vid det här laget om det inte skulle fungera, och det gör det ju faktiskt.

"Marvel's M.O.D.O.K." är en roligt serie om en misslyckad superskurk som jag tycker att alla borde ta en titt på - men kanske inte om du är under 15 år.

NÄSTA ARTIKEL