Free Guy

Free Guy (2021)

 • 1 tim 55 min
 • Action, Komedi
 • Disney+
Uppdaterad 15 augusti 2021 kl. 08:08 | Publicerad 09 augusti 2021 kl. 17:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den bästa datorspelsfilmen?

Man kan alltid lita på Ryan Reynolds pojkaktiga charm och humor. I denna actiontäta datorspelsfilm konfronteras han av frågor om meningen med livet och jajamän, han levererar.

 • Regi:
  Shawn Levy
 • Manus:
  Matt Lieberman, Zak Penn
 • I rollerna:
  Ryan Reynolds, Jodie Comer, Taika Waititi, Joe Keery m.fl.

Ryan Reynolds är en av Hollywoodskådespelarna vars karriär räddades av en ödesbestämd roll, liksom Matthew McConaugheys pinsamma komediroller är ett minne blott efter True Detective såg hans mörker. Innan en viss rödklädd figur med svärd och sanslöst fult vokabulär var Reynolds bara ännu en generiskt snygg kille som fastnat i romcoms. Nu, i formen av hänsynslöst roliga Deadpool, är han en kraft att räkna med.

Det är därför jag befarade det värsta inför Free Guy. Reynolds har redan fått ljummen framgång med andra actionfilmer som 6 Underground och The Hitman's Bodyguard och risken fanns att han skulle gå från att vara fast i romcoms till att enbart plöja snarlika actionfilmer. 

Men, hör och häpna, Free Guy plockar det bästa från båda genrer. Varken sliskigt romantisk eller enbart hjärndöd action erbjuder den en perfekt mix av två världar. Och lite till.

I en stad infekterad av kriminalitet bor bankmannen Guy. Han är nöjd med sitt liv, har ett jobb, vänner och precis som resten av befolkningen är han inte det minsta störd av explosionerna, pistolstriderna eller slagsmålen på gatorna. Sånt är livet!

Det enda som fattas från Guys liv är "the one". Han tror sig ha funnit henne när han springer på Millie (Jodie Comer), en stenhård brud med skjortan full av vapen. Samtidigt kommer han till insikten att han är så kallad NPC (Non-Player Character) i ett datorspel kallat Free City. För att imponera på henne börjar han levla i datorspelet som är hela hans värld men han gör det inte som en bad guy, utan som en good guy. Han anar inte vilka ringar på vattnet det skapar i den riktiga världen.

Millie är nämligen tillsammans med Keys (Joe Keery) skaparna till koden datorspelet är baserat på och hon tror att dess nuvarande ägare har stulit deras verk ifrån dem. Hon försöker hitta bevis för att fälla datorspelsmogulen Antwan (Taika Waititi) i Free City och nu har hon Guy till sin hjälp. Ingen kan dock förutse den monumentala effekten Guy kommer ha på Free City, och den verkliga världen.

LÄS MER: Peacemaker får egen spinoff-serie

Free Guy
Foto: 20th Century Studios

Guy och hans artificiella värld har självklara likheter med The Truman Show och Lego Movie. Man kan rent av kalla Free Guy en kombination av de båda men som spränger förväntningarna. Med stadig humor från början till slut har den samma lättsamma charm som de små legogubbarna och precis lika fantasifulla CGI-effekter med både dinosaurier, biljakter och självklart, datorspelsdetaljer som får vilken nörd som helst att dra på smilbanden. 

Det är dock temat från The Truman Show som adderar det där lilla extra. Mitt i all kalabalik ställs stora frågor som meningen med livet och kärleken och det är förvånansvärt okrystat. Det är väl självklart att en datorspelskaraktär som plötsligt blir självmedveten ska ställa dem frågorna och det är ett spännande äventyr att följa med Guy på hans resa att hitta sin mening. Därtill börjar Millie undra vad det finns för plats i världen för hennes AI-program som kommit att bli mer än bara ett stycke kod. Vad är det egentligen som avgör om AI är en äkta livsform och vad har människan för rätt att styra över det?

Nyanserad och lättsmält

Tunga frågor, jag vet, men det blir aldrig så djupt att man vrider sig i stolen. Kända gaming-youtubers och inblickar från andra spelare ger en nyanserad och lättsmält inblick i Guys och Millies dilemma och för att inte göra den stora konflikten allt för flummig glider Waititi in med sin kufiska och genomonda datorspelsmogul och ger karaktärerna ett handfast mål och något för tittaren att älska att avsky.

Free Guy
Foto: 20th Century Studios

Visst finns det en hel del fan service (inte bara för datorspelscommunityt) i formen av lite väl många youtuber-inklipp och referenser till megastudion Disneys andra filmer, men om de inte kan driva med sig själva och bryta fjärde väggen här, var annars?

Om du vill se Reynolds göra sin mest mångfacetterade och roliga roll sedan Deadpool och få lite existentiell kris på köpet, gå och se Free Guy på bio med en gång! 

LÄS MER: Veckans hetaste trailers

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL