Crimson Peak

Crimson Peak (2015)

 • 1 tim 59 min
 • Skräck
Axel Diedrichs
Uppdaterad 06 december 2019 kl. 10:12 | Publicerad 21 oktober 2015 kl. 18:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
 • Regi:
  Guillermo Del Toro
 • Manus:
  Guillermo del Toro, Matthew Robbins
 • I rollerna:
  Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Charlie Hunnam, Tom Hiddleston m.fl.

Efter en traumatiserande barndom, flyttar en ung författarinna (Wasikowska) ihop med en inspirerande man (Hiddleston) i hopp om att börja om på nytt. Men huset där han bor i visar sig bära på en mörk historia som snart väcks till liv.

Som det brukar vara med Guillermo Del Toros (Pans Labyrint, The Devil's Backbone) filmer är deras visuella aspekter minst lika sevärda som själva berättelserna. I Crimson Peak är varje bildruta intresseväckande och även om vissa ljuskällor känns otydliga varifrån de kommer, är det bättre att inte reflektera över dessa och istället njuta av de spännande kontrasterna. Del Toros explosion av lekfulla färgtoner är nämligen ovanliga att se idag.

crimson Peak

När jag såg filmen kunde jag inte undvika att tänka på The Woman in Black (2012) som jag misstänker ligger i grund för idén till Crimson Peak. Flera element är desamma; det isolerade huset, den svartklädda spökkvinnan och de dåliga väderförhållanden. Även om den förstnämnda fortfarande är färsk i minnet, skiljer sig filmernas toner och stilar så pass mycket att Del Toro kommer undan med det.

Guillermo Del Toro och och hans medförfattare Matthew Robbins ska ha en eloge för att ha utvecklat ett intresseväckande manus som konsekvent lämnar ledtrådar till filmens alla svar. Jag undrade ständigt vad för djävulska planer karaktärerna smidde och det är uppfriskande för den utarbetade skräckfilmsgenren där huvudfrågan brukar vara så simpel som vem mördaren är.

För att vara en skräckfilm har Crimson Peak ovanligt mycket dialog och som koncentrerats ned till ett få antal karaktärer. Därmed har filmskaparna lyckats ge karaktärerna mycket djup och det motarbetar också den stereotypiska skräckfilmsmallen där karaktärer ofta är tvådimensionella.

Crimson Peak är beviset på att Del Toro, som haft några tuffa år med "Hobbit"-trilogin och Pacific Rim, fortfarande kan göra film som tilltalar det otränade likväl som det tränade filmögat.

Bäst: Skådespeleriet. När Jessica Chastain får utlopp för sina känslor bryter ett helvete ut och det är riktigt skrämmande.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL