Creed III (2023)

Recension: Creed III (2023)

 • 1 tim 56 min
 • Drama, Sport
Axel Diedrichs
01 mars 2023 kl. 17:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Underhållning som är omöjlig att parera

Det är fortfarande inte ”Rocky”. Men den tredje och sannolikt sista solofilmen om Adonis Creed sätter boxningsmallen tillräckligt bra för att nämnas som en av de bästa i genren.

 • Regi:
  Michael B. Jordan
 • Manus:
  Keenan Coogler, Zach Baylin, Ryan Coogler
 • I rollerna:
  Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors m.fl.

Creed-filmerna fortsätter att gå fler ronder, och nu för första gången helt utan Sylvester Stallone. Trots förutsägbara dramaturgiska beslut lyckas denna boxningsrulle utmärkt med att både beröra och underhålla. En som förtjänar ett särskilt omnämnande är Jonathan Majors i rollen som Adonis Creeds senaste motståndare.

När den nya filmen landar har huvudrollen Adonis Creed (Michael B. Jordan), efter flera år som mästare, lagt karriären i ringen åt sidan för att istället fokusera på familjen och vägleda andra toppboxare. Men så plötsligt dyker barndomsvännen Damian Anderson (Jonathan Majors) upp från ingenstans efter att ha muckat från kåken, och kräver att han får gå en titelmatch. Att Adonis bjuder in en kamrat som han inte känt på många år visar sig vara ett dumdristigt beslut som leder till desto mer än bara en fajt. 

Recension: Creed III (2023)
Foto: MGM.

Michael B. Jordans regidebut lovar mycket

Ganska tidigt in märks det att man här velat kräma ur det sista av Adonis story genom att lägga extra krut på det som snurrar i hans huvud utanför ringen. Insatserna höjs ordentligt för denna boxningspappa som försöker övervinna sina egna demoner genom att göra upp med sitt förflutna och välja vilket föredöme han vill vara för sin dotter. Detta samtidigt som han vill hjälpa henne med att ta sina första kliv in i sporten. Berättelsen är väldigt ambitiös och fungerar för det mesta. Ibland hade den mått bra av att vara mer koncentrerad – det är som sagt många slag i luften för vår huvudroll.

När det kommer till fighterna är väl en boxningsfilm knappast bättre än sina boxningsscener? Medan fighterna i Creed-filmerna genomgående varit bra höjer man här ribban. Det är ruggigt snyggt kamerajobb och känslan är alltid rå. Ibland får scenerna i ringen en också hålla andan längre än vi är bekväma med. Med Creed III visar regidebuterande Michael B. Jordan att han framför sig har en lovande karriär bakom kameran.

Recension: Creed III (2023)
Foto: MGM.

Jonathan Majors är magnetisk som Damian

En boxningsfilm är väl heller inte bättre än sin motståndare. Manusförfattaren Ryan Coogler (Black Panther) och hans team på skrivarsidan har konstruerat en perfekt motståndare till Adonis, barndomsvännen Damian som han tillsammans med bär på en tragisk historia. Damian är formidabelt spelad av Majors som ger sin roll allt och lite. Denna magnetiska karaktär, som länge är en vi hejar på, tvingar successivt Adonis att ta fram sin mörkaste sida och konfrontera sitt förflutna. Det bäddar för en svindlande final som lever upp till hajpen. 

”Creed III” finns nu att se på landets biografer. Den är väl värd att rekommendera för den i behov av ett slag som känns i magen.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL