Beck 47: Dödsfällan – nya Beck på juldagen

Recension: BECK - Dödsfällan (2022)

 • 1 tim 29 min
 • Thriller
 • C More
Filmtopp
20 december 2022 kl. 11:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En ny film i äkta Beck-anda

Den 47:e filmen i Beck-serien är här. “BECK – Dödsfällan” handlar om en 17-årig pojke som hittas död på sitt rum. Då är det dags för Alex Beijer, Martin Beck och de andra i teamet att lista ut vem mördaren är. Dessutom får vi ta del av ett möjligt generationsskifte då Martins barnbarn Vilhelm Beck börjar som polisaspirant.

 • Regi:
  Niklas Ohlson
 • Manus:
  Peter Arrhenius, efter karaktärer av Maj Sjöwall & Per Wahlöö
 • I rollerna:
  Peter Haber, Jennie Silfverhjelm, Valter Skarsgård, Sigrid Johnson m.fl.

Beck-filmerna med Peter Haber har gjorts sedan 1997 och än blir vi inte trötta på känslan av spänning och mys som de förmedlar. Denna gång får vi spänning genom att följa ett fall som har att göra med sexuella övergrepp på minderåriga. Att det är just unga som dör känns som ett klassiskt men tidlöst brottsfall som nästintill alltid berör. Det mysiga däremot skapas av att Martin (Peter Haber) får följa sitt barnbarn Vilhelm Beck (Valter Skarsgård) som polisaspirant.

Under en och en halv timme utreds mordfallet utan att det hinner bli långtråkigt. Manuset hoppar från det huvudsakliga brottshistorien till polisernas privatliv, som delvis lämnas öppna för att besvaras i kommande filmer – och vi väntar med spänning på att få veta mera.

Recension av Beck - Dödsfällan
Peter Haber och Valter Skarsgård i "Beck – Dödsfällan". Foto: C More

Twister och historier som får en att vilja fortsätta titta

Filmerna i Beck-serien är ofta sevärda och underhållande om än sällan banbrytande eller livsförändrande. Ibland vill man bara kunna lista ut vem som är mördaren. Men det går inte. Så känns BECK: Dödsfällan.

I och med att det gjorts så många filmer i Beck-serien är det klart att vi fortsätter att titta för karaktärernas skull. Även i denna film har karaktärerna byggts upp på ett sätt som inte gör någon för god eller för ond. De brottsliga visar empati men även poliserna är långt ifrån perfekta.

Filmen är en fungerande helhet med bra twister.

Beckgruppen i Beck Dödsfällan
Beck-gruppen arbetar på nya fallet i "Dödsfällan". Foto: C More

En ny skådespelarstjärna på Beck-himlen

I varje Beck-film får vi se våra bekanta favoriter som Peter Haber, men även andra skinande skådespelarstjärnor får titta in beroende på hur fallet ser ut i filmen. I BECK – Dödsfällan ser vi Valter Skarsgård som polisaspirant, men skådespelaren som faktiskt skiner i denna film är unga Stella som spelas av Sigrid Johnson. Detta är kanske inte så konstigt då Sigrid redan är Guldbaggenominerad för Bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i Comedy Queen (2022). Även de övriga tonårsskådespelarnas minspel är på topp.

En Beck-film utan Peter Haber känns inte detsamma eftersom han haft rollen så länge. Men kanske gör man samma konstaterande i framtiden gällande Valter Skarsgård? Bara tiden kan säga ifall han kan - och vill - bära Beck-namnet vidare.

“BECK - Dödsfall” har premiär på C More den 25 december.

Nine Selander

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL