Paradise Lost (säsong 1, avsnitt 1)

Paradise Lost (säsong 1, avsnitt 1)

  • 10 x 40 min
  • Drama, Thriller
  • C More
Emil Oscar Rasmussen
09 november 2021 kl. 17:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svag och klumpig inledning

"Paradise Lost" hade ursprungligen premiär redan 2020, men hittade till C More först nu. Filmtopp har tagit en titt på det inledande avsnittet för att se om serien med Josh Hartnett och Nick Nolte är någonting att ha.

  • Skapare:
    Rodes Fishburne
  • I rollerna:
    Josh Hartnett, Nick Nolte, Barbara Hershey, Bridget Regan, Silas Weir Mitchell, Danielle Deadwyler m.fl.

I det mystiska familjedramat "Paradise Lost" beger vi oss till den amerikanska Södern. Yates Forsythe (Josh Hartnett) flyttar hem till Mississippi, tillsammans med sin fru och sina barn, för att på uppdrag av sin pappa (Nick Nolte) rädda familjens tidningsimperium, som inte klarat av att anpassat sig till nutiden.

Det framgår dock väldigt snabbt att Yates inte enbart lämnat sin hemstad för att testa sina vingar, utan även för att fly undan både sin familj och hemligheter från hans förflutna. Som Yates berättarröst själv talar om för oss redan i inledningen, så är det förflutna dock aldrig helt och hållet förbi i Södern...

LÄS OCKSÅ: Nytt på C More i november 2021

Dumförklarande och oklar...

Personligen var det väldigt lite i det första avsnittet av Paradise Lost som tilltalade mig. Presentationerna av våra huvudkaraktärer kändes krystade och rent ut sagt dumförklarande. Jag vet inte hur många av dem som deklarerade vad de hade för relation till varandra, trots att man som tittare hade kunnat lista ut det galant utan den typen av onaturlig dialog.

Yates och hans fru Frances (Bridget Regan) presenteras också som om de precis har kommit till staden, men samtidigt har Frances i sitt jobb som psykolog lyckats skaffa sig återkommande kunder och hon klagar på att deras barn inte lär sig någonting i skolan, som om de varit där en längre tid.

Den här typen av småskavanker återkommer genom hela avsnittet och gör att jag tappar all tillit till att serien ska kunna underhålla mig genom en hel säsong. Det har säkerligen lagts ner många, många timmar på att både skriva och producera Paradise Lost, men när pilotavsnitten trots det upplevs som så klumpigt ihopsatt är det svårt att inte tappa hoppet.

...men lyckas väcka nyfikenhet

Det finns dock potential i Paradise Lost, och det är möjligt att den faktiskt hade fått mig att mjukna en aning längre fram i säsongen, för en sak lyckas den faktiskt med – och det är att väcka min nyfikenhet. Är det ett jobb som varje serie har, så är det att få tittaren att vilja fortsätta titta och trots att jag skruvade på mig i frustration under det första avsnittet så ville jag ändå veta mer när eftertexterna väl började rulla.

Efter den klumpiga inledningen framgår det relativt snart att flera karaktärer, framför allt Yates och hans pappa, har många skelett gömda i sina garderober. De mysterium som det tydligast börjar nystas i under det första avsnittet har med Yates döda syster att göra och en brand.

Det är mycket möjligt att mystiken mynnar ut i besvikelser, men serien förtjänar att bumpas upp ett betyg för att den trots allt lyckas snärja mig en aning med det som inte snärjs.

En sak är dock säker och det är att "Paradise Lost" inte är en serie för min smak – men kanske, kanske måste jag ändå titta lite till för att ta reda på vad som händer.

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna 2021

NÄSTA ARTIKEL