Håll andan

Håll andan (2021)

  • 15 x 15 min
  • Drama
  • C More
Fredrik Edström
Uppdaterad 18 september 2021 kl. 10:09 | Publicerad 27 augusti 2021 kl. 14:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Än är sommaren inte slut - dra på sommarkollo i C Mores nya ungdomsserie!

Är du redo för att förlänga sommarlovet? Är du inte redo för höstens plaskiga och mörka intåg? Inte vi på Filmtopp heller. Ta därför chansen att dra på sommarkolla tillsammans med ungdomarna i Håll Andan.

  • Skapare:
    Fanny Ekstrand & Michaela Hamilton
  • Regi:
    Molly Nutley
  • Manus:
    Kajsa Sandberg & Nadja Josephson
  • I rollerna:
    Nicole Levin, Julia Da Fonseca, Brandon Ray Carter m.fl

Du minns känslan eller kanske lever du i den fortfarande? Andningen som flämtar, svetten som forsar längst en akneprydd panna och pulsen som ena stunden är dödligt låg, för att i nästa sekund gå över till överljudshastighet. Perioden där varje känsla är en kataklysmisk explosion och varje beslut upplevs livsavgörande. Ve och fasa, givetvis talar jag om tonåren. Denna "ljuvliga" period när kroppen kapsejsar och sinnet står i lågor. Vi ska bege oss dit tillsammans med C Mores sprillans nya ungdomsserie Håll Andan där vi får följa tre ungdomars eskapader på sommarkollo.

I Håll Andan för vi slå följe med Ruben (Brandon Ray Carter), Wilma (Julia Da Fonseca) och Lo (Nicole Levin), tre ungdomar med vitt skilda packningar i sina emotionella ryggsäckar. Dessa tre ska tillsammans med en halv armé andra ynglingar stråla samman på sommarkollot Warfen.

Warfen saknar majoriteten av 2020-talets bekvämligheter - lokalerna ser ut att ha stannat i 70-talet, komplett med heltäckande plastmattor, nersuttna bunkbäddar och döda insekter i fönsterblecken. För att förvärra läget ytterligare är ungdomarna dessutom tvungna att delta i diverse lag-utmaningar mot varandra på daglig basis. Ruben, Wilma och Lo formar tillsammans med tre andra laget Bearclaw och under 20 dagar ska deras relationer stötas, blötas och stretchas till bristningsgränserna. 

Håll Andan smyger inte med vilken målgrupps blick man söker. Serien är en tvättäkta ungdomsserie från första till sista bildrutan. Regissören, Molly Nutley, och författarna, Kajsa Sandberg och Nadja Josephson tar uppdraget på allvar och behandlar genomgående sina karaktärers resor med värdighet, ömhet och respekt.

Handlingen håller sig sparsmakad eftersom skaparna förstår att det är i karaktärernas relationer till varandra som dramatisk friktion kan uppstå. Och friktion uppstår! Håll Andan bjuder på uppriktig tonårsängslan och klassisk "coming of age" som värnar om sina karaktärers integritet hela vägen.

Tematiken sitter som en smäck: det är tonåringens tidlösa strävan att hitta sig själv som är tapetserat på Warfens fallfärdiga fasad. Det funkar bra, mycket tack vare regin som tillåter karaktärerna att blomstra ut men även tack vare skådespelet. Visst, det varierar kraftigt och en del replikskiften är forcerade, men det hör tematiken till. Serien handlar just om att känna sig utstött, att vara den pinsamma i rummet för att till slut finna en kontext - skådespeleriet, även när det är träigt, fångar den här känslan uppriktigt och ypperligt. 

MER LÄSNING: Samlingssida för svenska filmer och serier!

Det är här Håll Andan lyckas med något unikt. Genren bär ett tungt kors på sin rygg. Ungdomsserier och filmer brukar framstå som desperata i sina försök att snärja sin unga publik. Genren dras med ordentligt styltig dialog och ansträngda skådespelarinsatser och även om Håll Andan inte klarar sig galant från fallgroparna vilar det ständigt en värdighet i Nutleys skildringar. När dialogen känns styltig upplever jag att det allt som oftast är ett medvetet drag för att gestalta tematiken i serien. Håll Andan känns genuin även när genrens fallgropar uppenbarar sig - en enastående bedrift.

Dock väntar inte enbart guld och gröna skogar borta på Warfens idyll. Serien använder sig av animerad grafik för att förstärka vissa scener och känslor, eller för att bjuda publiken på lite extra information. Detta är tyvärr ett genomgående distraherande och märkligt stilistiskt val. Inte sällan tar grafiken fokus från skådespelarnas prestationer genom att t.ex. placera en enorm tår i ansiktet på en ledsen karaktär eller placera ut stora skyltar som beskriver karaktärernas relationer till varandra. Lita på era skådespelare och er publik - hoppa grafiken, eller utveckla den ordentligt, till nästa säsong. 

Sammanfattningsvis hade jag ett mycket trevligt sommarlov tillsammans med ungdomarna på Warfen och jag kunde ofta höra min inre tonåring vråla innanför bröstkorgen. Serien dras med genrens tunga kors men lyckas rikta dem till sin fördel och känns genomgående emotionellt genuin och dramatiskt öm. Jag pustar ut och spår med glädje att Håll Andan  kommer bli en braksuccé och trollbinda Sveriges ungdomar!

För mer läsning, spana ni vår lista med 5 serier du måste se om du älskar Young Royals!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL