Bäst före

Bäst Före (2016)

  • 10 x 20 min
  • Komedi
  • C More
24 januari 2022 kl. 21:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Norsk Bridget Jones i C More-komedi

Pinsamhetshumor kan man aldrig få nog av och "Bäst Före" tvingar upp skämskudden flitigt.

  • Skapare:
    Linn Skåber
  • I rollerna:
    Linn Skåber, Renate Reinsve, Kikki Stormo, Christian Skolmen m.fl.

Lena (Linn Skåber) firar den sämsta 40-årsdagen någonsin. Inte räcker det med att hon förlorar jobbet på en sexbesatt, hipsterinfekterad tidning, dessutom får hon reda på att hennes man är otrogen. Med en av hennes nämnda yngre och lite coolare kollegor.

Men låter hon det trycka ner henne? Nej! Med glatt humör och en aning psykotisk överlevnadsinställning försöker hon skapa ett liv för sig själv och sin tioåriga son som är värt att skryta om.

Bäst före
Foto: Seefood Productions.

Lena är lite av en norsk Bridget Jones, cirka den tredje filmen när Bridget närmar sig medelåldern och ändå lyckas dra till sig mer pinsamt trubbel än någon människa borde behöva stå ut med. Men till skillnad från sin brittiska spegelbild är Lena oftast själv den som skapar kaoset kring sig med ett undantag från sin otrogne man.

Det är Lenas överenergiska, "huvudet bland molnen"-personlighet som försätter henne i situationer som verkligen tvingar en att titta genom fingrarna. Men en välskriven serie ska ha en drivande huvudkaraktär, hur smådum hon än må vara, för att se en serie där saker bara händer ur det blå skulle tappa intresset kvickare än Lena tappar jobb. Lena har driv och glatt humör vilket är uppfriskande.

Feelgood rakt igenom

Ibland blir skämten lite väl uppenbara och skådespelet farsaktigt. Men det är det som särskiljer Bäst Före från sedvanliga komedier där bittra karaktärer är återkommande och det alltid finns lite svärta i hörnet. Bäst Före är verkligen feelgood rakt igenom trots att den tacklar problem som arbetslöshet över medelåldern och otrohet, men den gör det med charm och med en karaktär i spetsen som gör sitt allra bästa för att se på den ljusa sidan. 

Serien har nominerats till bästa komedi i sitt hemland Norge och det finns för nuvarande tre säsonger. C More släpper nya avsnitt varje vecka som verkligen sitter bra nu i vinterrusket.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL