Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bäckström säsong 2

Bäckström (säsong 2)

  • 6 x 45 min
  • Thriller
  • C More
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
27 februari 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
27 februari 2022

Den tjurige mästerdetektiven är tillbaka

På måndag är det premiär för "Bäckström" säsong 2. Filmtopps Eric Diedrichs har sett serien som trots sina uppenbara brister är rätt underhållande.

  • Skapare:
    Jonathan Sjöberg
  • I rollerna:
    Kjell Bergqvist, Filip Berg, Anders Mossling m.fl.

Sveriges mest älskade tjurgubbe, Kjell Bergqvist, är tillbaka i rollen som Bäckström i serien med samma namn. Denna gången är historien baserad på Leif GW Perssons Den sanna historien om Pinocchios näsa, ett spännande upplägg som involverar mord, rikedomar och den ryska maffian.

Vår hjältes ärkefiende, den korrumperade stjärnadvokaten Tomas Eriksson, mördas i sitt hem. En full Bäckström ramlar in på mordplatsen och hittar en mystisk speldosa formad som den klassiska sagofiguren Pinocchio. Han vet det inte då, men har precis klivit in i ett nät av lögner där den som ljuger inte bara får längre näsa, utan också dör. Snart hamnar Bäckström i ett läge där hans liv svävar i fara.

Mer kreativt än dussindeckarna

Då kommer Bäckström säsong 2
Agnes Lindström Bolmgren och Kjell Bergqvist. Foto: TV4/C More

Den andra säsongen av Bäckström är en splittrad upplevelse som allt för ofta pendlar mellan att vara rätt underhållande och medioker. Särskilt brister det i en radda överdramatiska scener och de många, tokbilliga skämten. Samtidigt präglas Bäckström ev en större kreativitet än vad vi brukar möta i genren – det leks friskt när Bäckström målar upp olika scenarier framför sig, men det leks också för ofta. Då och då passeras gränsen till fånigt, som när vår huvudrollsinnehavare jagas av en jättepinocchio.

Seriens stora stjärna är givetvis Kjell Bergqvist som är exakt lika go i rollen som vresig kommissarie som man kan tänka sig. Under den dryga, självupptagna ytan vilar ett patos som är nödvändigt för att få karaktären att flyga. Men serien vilar lite väl tungt på Bergqvists axlar, även om han kan bära upp det mesta är han ingen Atlas. Nämnas bör väl även Agnes Lindström Bolmgren i rollen som Bäckströms kollega "Ankan", som också gör en bra insats.

I det stora hela är Bäckström säsong 2 som oftast rätt underhållande men aldrig särskilt minnesvärd.

Bäckström säsong 2 har premiär på C More måndagen den 28 februari.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL