Bullet Train (2022)

Bullet Train (2022)

 • 2 tim 6 min
 • Action, Komedi
Andreas Ziegler
02 augusti 2022 kl. 15:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Underhållande Guy Ritchie-inspirerad ensemble-action

Bullet Train är en underhållande actionrulle med en stor ensemble ledd av Brad Pitt. Regissören David Leitch har försökt emulera Guy Ritchies stil med lite blandat resultat.

 • Regi:
  David Leitch
 • Manus:
  Zak Olkewicz
 • I rollerna:
  Brad Pitt, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Joey King, Hiroyuki Sanada m.fl.

Ett antal lönnmördare ombord på ett snabbtåg mellan Tokyo och Kyoto drabbar samman under vad som borde ha varit ett enkelt jobb. Bland de färgstarka karaktärerna, som alla har kodnamn, finner vi bland annat Prince (Joey King), The Elder (Hiroyuki Sanada) och kompanjonerna Lemon (Brian Tyree Henry) och Tangerine (Aaron Taylor-Johnson). Brad Pitt spelar Ladybug, en neurotisk bagman (inkasserare på svenska, ifall någon bryr sig), som helst vill undvika konfrontationer, men ständigt finner sig i konfliktens centrum.

Ojämna intryck

David Leitch är en hyfsad regissör som tidigare har gjort bland annat "Deadpool 2" och "Atomic Blonde". Han har dock även regisserat Hobbs & Shaw, som är en av de sämsta filmerna jag sett på senare år. I Bullet Train har han försökt emulera Guy Ritchies (Snatch, The Gentlemen) stil med blandat resultat. Dialogen är ojämn. Tugget mellan Lemon och Tangerine är alltid underhållande. Brad Pitt är i relativt god form, men efter ett tag blir han lite tjatig. Leitch använder sig dessutom flitigt av flashbacks. Hälften är bra. Den andra hälften känns överflödig; Leitch hade lätt kunnat trimma ner filmen med 20 minuter.

Knasig och blodig action

Aaron Taylor-Johnson och Brad Pitt går in i närkamp. Foto: Sony Pictures Releasing.
Aaron Taylor-Johnson och Brad Pitt går in i närkamp. Foto: Sony Pictures Releasing.

I första hand är "Bullet Train" en actionfilm. Så även om berättarstilen och dialogen är ojämna, är detta en fröjd för oss som gillar action. Många gånger är det blodig och knasig action som alla som gillar Deadpool-filmerna kommer uppskatta. Dessutom är det en snygg film med färgsprakande miljöer.

Vi känner igen många ansikten i filmens rollista. Taylor-Johnson och Henry är de som skiner starkast tack vare en god personkemi. Andra skådespelare får inte mycket vettigt att säga. Jag har medvetet valt att utesluta ett par namn från rollistan ovan eftersom jag inte vill förstöra ett antal överraskningar som filmen bjuder på. Dessa överraskningar är lite billiga, men det är alltid kul med överraskningar.

Ett måste för actionfantaster

Hade Leitch inte ansträngt sig få förbannat för att försöka kopiera Guy Ritchie hade Bullet Train varit en bättre film. Berättarmässigt är det en väldigt ojämn film. För actionfantaster är Bullet train dock ett måste.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL