Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Boiling Point (2021)

Boiling Point (2021)

 • 1 tim 32 min
 • Drama, Thriller
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
08 februari 2022
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
08 februari 2022

Årets första toppbetyg går till Boiling Point

Annika von Sydow delar ut sitt första toppbetyg någonsin på Filmtopp. Filmen som gick rakt in i hennes hjärta heter "Boiling Point" och utspelas, i en enda tagning, på en fin restaurang i London. Stephen Graham i huvudrollen som köksmästaren Andy gör sin skådespelarinsats minst lika bra, om inte bättre, som Combo i "This Is England".

 • Regi:
  Philip Barantini
 • Manus:
  Philip Barantini, James Cummings
 • I rollerna:
  Stephen Graham, Vinette Robinson, Alice Feetham, Jason Flemyng, Lourdes Faberes, Malachi Kirby m.fl.

Från det att öppningsscenen av Boiling Point börjar sitter jag och mitt sällskap knäpptysta under de kommande cirka 90 minuterna. Inledningsvis följer vi den stressade köksmästaren Andy (Stephen Graham) i ett telefonsamtal som vittnar om dåligt samvete i sitt vilsna faderskap. Med andan i halsen är han samtidigt på språng till ännu en hektisk kväll på den fina restaurangen Jones & Sons i London.

Boiling Point är gjord i en enda tagning och med svepande kamera rör vi oss mellan konflikter i personalen, möten med vidriga restauranggäster och högkoncentrerade scener där minsta millimeter av uppläggning av maten är viktig för restaurangens rykte. Till råga på allt är nämligen Andys gamla chef och en etablerad matskribent på plats för att avnjuta en middag tillsammans. Tidigare irritation, ekonomi och rivalitet bubblar upp till ytan, något som ska komma visa sig vara viktiga och återkommande ämnen under filmens gång.

Lämnar dig i ett vakuum

En kontrollerande miljöinspektör från liknande motsvarighet till livsmedelsverket är på plats och dömer minsta lilla grej med sitt block och sin penna. Aldrig har en miljöinspektör varit mer redo att mäta allt från temperaturen i kylskåpen till hur personalen tvättar sina händer. Har man jobbat inom restaurangbranschen förstår man nog exakt vilken press Andy utsätts för när Jones & Sons går från fem stjärnor till tre. Stämningen är inte på topp.

Helt plötsligt: en restauranggäst får en allergisk reaktion. Råvaror och alkohol saknas. Diskaren går ut och köper gräs under den skarpaste ruschen. Alla skyller på alla. Vad händer? Dialogen och ansiktsuttrycken gör att filmen upplevs som improviserad teater. Finns det ens ett manus? Vad händer om någon säger fel? Är det här kanske en dokumentär?

Slutet lämnas som en öppen dörr fri för tolkning och spekulationer.

"Boiling Point" är en film som efterlämnar ett vakuum av extra tid för reflektion över vad som är viktigt i livet.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL