Trailer: se Dwayne Johnson som superskurken Black Adam

Recension: Black Adam (2022)

 • 2 tim 4 min
 • Action, Fantasy
Axel Diedrichs
Uppdaterad 22 oktober 2022 kl. 00:10 | Publicerad 19 oktober 2022 kl. 17:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Vad är det jag precis har bevittnat?

Ungefär sådan är känslan när eftertexterna börjar rulla i DC:s nya superhjältesatsning "Black Adam" som satsar fullt ut på action framför innehåll.

 • Regi:
  Jaume Collet-Serra
 • Manus:
  Adam Sztykiel, Rory Haines, Sohrab Noshirvani
 • I rollerna:
  Dwayne Johnson, Pierce Brosnan, Aldis Hodge, Viola Davis m.fl.

Med ensemblefilmerna "Zack Snyder's Justice League", "The Suicide Squad" och "DC League of Super-Pets" började DC:s cinematiska universum hitta momentum och en riktning framåt. Nya bamsefilmen Black Adam är ett stort steg bakåt, och som ett enda kollage av insatsfria actionscener ger den nöjesparkshatarna mer krut i bössan.

Denna gången spelar Dwayne Johnson en forntida gud, som efter 5 000 år vaknar upp i dagens värld redo att släppa lös sin egen form av rättvisa. Något som leder till den ena superhjältebataljen efter den andra. 

Det här är en superhjältefilm i nivå med första "Justice League". Det vill säga en från början till slut substanslös sörja utan något som helst egentligt innehåll. Precis allt är lika själlöst som förutsägbart. Även soundtracket är löjligt väntat med hits av Kanye West och The Rolling Stones. När "Paint it Black" spelas till tonerna av Black Adams massförgörelse vill jag bara ställa mig upp och lämna salongen – men IMAX-fåtöljerna håller nere mig i avgrunden. 

Han är en charmknutte och actionskådis med mjukt hjärta, vilket alltid gjort honom dräglig i roller där han är större än livet. Men snart måste vi tona ner Dwayne Johnsons status som actionhjälte innan han kliver ut från balkongen i sitt penthouse och på riktigt tror att han kan flyga till nästa miljoncheck.

Även om mycket är skevt med Black Adam och hur hög Dwayne Johnson måste vara på sig själv vid det här laget, är det kanske mest deprimerade att se Pierce Brosnan flyga runt i en CGI-dräkt. Britten har förvisso en hel del halvrutten skåpmat i förrådet, men att flaxa runt i en guldhjälm med tillhörande mantel kan inte ens världens kanske snyggaste 69-åring komma undan med utan att se larvig ut. Åtminstone inte i den här filmen.

"Black Adam blev Black Out"

Recension: Black Adam (2022)
Dwayne Johnson i "Black Adam". Foto: Warner Bros.

När Dwayne Johnson rivit av sin sista punch-line och eftertexterna börjar rulla inser jag att ingenting av det som bevittnats de senaste två timmarna ens skrapat på ytan till mitt inre. Det enda det givit mig är en stadig yrsel av alla snabba intryck – Black Adam blev Black Out. 

Så vad är det jag precis har bevittnat? Poängen med filmen blir något tydligare när den otroligt väntade eftertextscenen dyker upp och vi förstår att det här är en film som ska bädda för ny superhjälteclash. Och mer superhjältecash.

"Black Adam" har biopremiär fredagen den 21 oktober.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL