Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Edward Rowe i rollen som Martin

Bait (2019)

 • 1 tim 29 min
 • Drama
Gustav Larsed | Recension
19 mars 2020
Gustav Larsed | Recension
19 mars 2020

En helt unik filmupplevelse.

Mark Jenkins genombrott Bait är något så ovanligt som en helt unik filmupplevelse som dessutom fått många utmärkelser världen över. Bland annat för bästa regi på Stockholms Filmfestival.

 • Regi:
  Mark Jenkin
 • Manus:
  Mark Jenkin
 • I rollerna:
  Edward Rowe, Mary Woodvine, Simon Shepherd m.fl.

I ett litet fiskesamhälle i Cornwall, England tvingas fiskaren Martin se på hur byn mer och mer tas över av turister. Hans barndomshem är numera sommarresidens åt en snofsig överklassfamilj från London och hans bror har lagt metspön och nät åt sidan för att istället köra turister i familjens fiskebåt.

Martin blir mer och mer bitter, men fortsätter ändå envist med fisket som går ganska segt, milt sagt. Dagens fångst går bokstavligt talat att räkna på fingrarna. Trots detta så är Martins dröm att kunna fortsätta i denna bransch och att en gång skaffa sig en egen båt, som han lägger undan pengar till så fort han får tillfälle.

När hans son börjar visa mer intresse för att köra turister med sin farbror samt får ihop det med dottern i den snofsiga överklassfamiljen späs Martins bitterhet på ytterligare några snäpp.

Aktuella biofilmer direkt till Viaplay
Här kan du fortfarande se på bio!

Som ett samarbete mellan Robert Eggers och David Lynch.

Bait
Foto: Folkets Bio.

"Bait" är något så ovanligt som en helt unik film. Fotot till exempel är som hämtat direkt från 1920-talet, med repor och allt. Detta i kombination med de moderna miljöerna och alla ljudeffekter och dialog som är pålagt i efterhand ger filmen en väldigt speciell känsla. Om jag skulle försöka förklara denna känsla i filmnördstermer så är den som resultatet av ett samarbete mellan Robert Eggers och David Lynch. Faktum är att Bait skulle vara det perfekta valet för en double feature tillsammans med The Lighthouse av just Eggers.

De bästa filmerna från 2020

Regissören och manusförfattaren Mark Jenkin använder sig av ett smart grepp för att hela tiden hålla uppe publikens nyfikenhet och intresse. Då och då genom filmens gång får vi nämligen, genom korta klipp, illavarslande föraningar om vad som komma skall. Detta är en av filmens många intressanta aspekter som höjer den genomgående känslan och gör den ännu mer unik.

Det finns saker i Bait som inte borde fungera, men som på något konstigt sätt gör det ändå. Skådespeleriet är stundtals ganska stelt och de pålagda ljudeffekterna samt dialogen är inte alltid helt i synk. Saker jag borde stört mig ganska mycket på, men som jag vande mig vid efter bara några minuter.