Bild på skådespelaren Elisabeth Moss i nya AppleTV+ serien Shining Girls.

Shining Girls (säsong 1)

  • 8 x 50 min
  • Drama, Thriller, Sci-Fi
  • Apple TV+
Rasmus Torstensson
Uppdaterad kl. 12:04 | Publicerad 24 april 2022 kl. 12:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett ojämnt men spännande mordmysterium

Efter en rad kvalitetsserier den senaste tiden har AppleTV+ seglat upp som en ny utmanare om titeln som streamingvärldens Mike Tyson. Sevärda "Shining Girls" är ytterligare en stabil produktion rakt i genom, vars helhetsintryck dock försämras av ett hafstigt skrivet manus.

  • Skapare:
    Joshua Levey
  • Regi:
    Michelle MacLaren, Elisabeth Moss & Daina Reed
  • Manus:
    Lauren Beukes, Silka Lusia
  • I rollerna:
    Elisabeth Moss, Jamie Bell, Wagner Moura, Phillipa Soo m.fl.

Slow Horses med Gary Oldman, Ben Stillers hyllade Sci-Fi thriller Severence och nu Shining Girls med storstjärnan Elisabeth Moss. Ja, AppleTV+ har inte legat på latsidan den senaste tiden. Lite från ingenstans har man helt plötsligt sjösatt flera storproduktioner inom film- och tv och fler är på väg. Som seriefantast är det kul att se att någon aktör äntligen vågar utmana HBO om stämpeln som branschens ledande producent av högkvalitativa och påkostade tv-produktioner. Är Shining Girls serien som en gång för alla sätter en Lannister-dolk i ryggen på studion bakom Game of Thrones? Knappast, men Apple svingar åtminstone både stort och brett. 

Baserat på Lauren Beukes populära thrillerroman berättar Shining Girls historien om journalisten Kirby (Elisabeth Moss). Serien utspelar sig tidigt 1990-tal i Chicago, flera år efter övergreppet som nästan resulterade i hennes död. Precis som man kan tänka sig är Kirby fortfarande omskakad av det som hände. Hennes minne fungerar inte som det ska och hon glömmer saker hela tiden. Rum och människor som borde vara bekanta för henne framstår som helt främmande. När polisen börjar utreda ett mystiskt mord på en kvinna, som påminner om Kirbys överfall, börjar hon sammarbeta med Dan (Wagner Moura), en annan journalist på tidningen Chicago Sun-Times, för att lösa mordgåtan och hitta personen som utsatte Kirby för ett livslångt trauma. Hur som helst inser de båda snart att saker och ting inte riktigt är som det verkar. 

Osar både klass och dollartecken

Till att börja med är det bara att konstatera att Shining Girls osar både klass och dollartecken. Rent produktionsmässigt är serien oerhört välgjord. Man lyckas fånga tidsandan och 90-talet utan att det känns för kulissigt och poserande. Därtill är serien regisserad och fotat på ett sätt som gör att det nästan alltid är spännande, vilket är ett ännu större plus om man tar i beaktning att jag ofta inte förstår vad fan det är som händer. För är det något som är negativt med serien är det manuset. Utan att avslöja för mycket finns det finns det övernaturliga element i serien, som närmast för tankarna till The Invisible Man (2020), en annan Moss-film. I de första avsnittet köper man att allting är sådär härligt mystiskt men allt eftersom Shining Girls puttrar på inser man att något försök till förklaring eller djup inte kommer att ges. I vanliga fall tillhör jag skolan som anser att man inte måste förklara sönder sci-fi, likt Chris Nolan dumdristigt försökte sig på i Tenet (2020), men när logiken till och med brister inom seriens ramar är det svårt att inte vara kritisk. 

"Imponerar i en obehaglig roll"

Elisabeth Moss är alltid sevärd – även om hennes karaktärer brister i djup.
Foto: AppleTV+

Vidare drabbar manusets hafsighet också seriens karaktärer. Alla skådespelare är mycket sevärda och gör sina roller mer levande än vad karaktärerna förtjänar. Elisabeth Moss, Wagner Moura och speciellt Jamie Bell imponerar, den sistnämnda i en mycket obehaglig roll som åtminstone jag inte sett honom i tidigare. Dessvärre, trots att serien ger oss åtta timmar att lära känna dem, förblir rollfigurer ganska platta. Vad vet vi om Kirby förutom hennes överfall? I princip ingenting, vilket visserligen också kan vara ett grepp av författarna som kan symbolisera alla anonyma kvinnor där ute som utsatts för samma sak. Men när inte heller seriens andra karaktärer ges fler än två tre personliga egenskaper inser jag att det snarare handlar om brister än medvetna val. 

Trots bristerna är "Shining Girls" fortfarande absolut sevärd. För serien är spännande – det kan man inte komma i från. Efter att ha sett flera av Apple TV+ serier är dock känslan att detta är bland de sämre grejerna de gjort. Att jag ändå sätter en svag trea här säger det mesta om lägstanivån på satsningen. 

"Shining Girls" har premiär på Apple TV+ 29 april.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL