Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmsvepet – veckans bästa filmer och serier

Filmsvepet – veckans bästa filmer och serier

Filmtopp
Filmtopp | Lista
24 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
24 september 2021

Tipsen som räddar kvällen.

Filmsvepet drar igenom veckans höjdpunkter och ger dig de bästa tipsen på nya filmer och serier. Vilken titel blir det att riva av ikväll?

Foundation – Apple TV+

Genre: Science Fiction

Handling: Isaac Asimovs bokserie ”Stiftelsetrilogin” har under de senaste 70 åren inspirerat mängder av andra sci-fi-berättelser, exempelvis Star Wars, men får nu för första gången en egen ambitiös och påkostad adaption.

Skådespelet är mestadels riktigt bra, medan Lee Pace fullständigt briljerar i rollen som alla kända galaxers evige kejsare. Hans roll blir dessutom bara bättre och bättre för varje avsnitt… och är en av få grejer som inte finns med i böckerna alls.

Här kan du läsa vår recension av "Foundation"!

The Imitation Game – #filmhjälpen

Foto: StudioCanal.
Foto: StudioCanal.

Genre: Drama

Handling: Mitt under det brinnande andra världskriget har matematikern och geniet Alan Turing fått i uppdrag att knäcka tyskarnas Enigmaschiffer, som användes för att kryptera kodade meddelanden. Tillsammans med en grupp andra matematiker tar han på sig att uppfinna en datamaskin för att klara av uppgiften. 

The Imitation Game vann en Oscar för bästa manus baserad på en förlaga. I huvudrollerna ser vi Benedict Cumberbatch och Kiera Knightley.

Här kan du streama "The Imitation Game" gratis!

Birds of Paradise – Amazon Prime Video

Genre: Drama

Handling: I centrum av Birds of Paradise står två ambitiösa dansare, den ena rik och nätt, den andra fattig och lång (i alla fall med den franska balettvärldens mått mätt). Två motpoler som sakta men säkert dras till varandra och bildar ett destruktivt systerskap. De ingår en pakt om att ta sig till finalen i dansakademins tävling och gemensamt stå som segrare.

Birds of Paradise handlar om inre konflikter, rivalitet, kärlek, svek. Något som skådespelarna och regissör Sarah Adina Smith lyckas förmedla med spänning.

Läs vår recension av "Birds of Paradise" här!

Star Wars: Visions – Disney+

Genre: Fantasy, Anime

Handling: Visions är en fristående serie som inte har någonting att göra med resten av universumet. Inte ens seriens nio avsnitt har någonting att göra med varandra. Det är nio unika avsnitt som är skapade av nio olika animestudios, vilket gör att inget avsnitt är det andra likt.

Star Wars: Visions är en uppfriskande tolkning av Star Wars. Det är ingenting vi har sett förut (vilket i och för sig kanske inte är särskilt svårt att åstadkomma i det här universumet...) och inget av det handlar om Skywalker-familjen – eller har någon som helst koppling till dem. Det finns fortfarande många oberättade historier inom Star Wars-universumet och det här är bara början.

Läs vår recension av "Star Wars: Visions" här!

Pig – Bio

Nicolas Cage briljerar i "Pig".
Nicolas Cage briljerar i "Pig". Foto: Neon.

Genre: Drama, Thriller

Handling: En natt stormar några uslingar in i en tryffeljägares skjul och snor hans gris. Något som blir starten på en hämndhistoria olik det mesta. I jakten på de svinaktiga förövarna får vi bekanta oss med restaurangvärldens undre värld, hemliga slagsmålsklubbar och posh restauranger som serverar dekonstruerade pilgrimsmusslor med rökta kottar. Lika mycket som detta är en historia med en knorr om vad som egentligen är viktigt i livet, är det en kärleksförklaring till mat.

Filmtopp har sett årets mest hajpade indiethriller och sjunger med i kritikerkåren: Nicolas Cage fortsätter att reclaima sin position som Hollywoods mest fascinerande skådespelare.

Läs vår recension av "Pig" här!