Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmsvepet – veckans bästa film- och seriepremiärer

Veckans premiärer: Filmer & serier du måste se

Filmtopp
Filmtopp | Lista
13 maj 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
13 maj 2022

Tipsen som räddar kvällen

Filmsvepet drar igenom veckans höjdpunkter och ger dig de bästa tipsen på nya filmer och serier. Vilken titel blir det att riva av ikväll?

Allt som blir kvar (säsong 1) – SVT Play

Genre: Drama

SVT:s satsning Allt som blir kvar baseras på bloggaren och författaren Sandra Beijers succéroman, resultatet är en skickligt utförd såväl som bingevärdig serie i åtta delar med Madeleine Ferraud, Oscar Zia och Erik Enge i huvudrollerna. Den tidigare osedda Ferraud lyser starkast med sin rolltolkning av den hjärtekrossade Mathilda, där hon både påvisar en gripande skörhet och en genomträngande autenticitet från början till slut. 

I serien porträtteras en somrig Stockholmsidyll kantad av hjärtesorg, obesvarad kärlek och strävan att bryta ifrån konventionerna. Serien påminner om Portkod 1321 från 2012 och fångar på ett genuint sätt ungdomens somrar där allt kändes möjligt – men samtidigt var så skört att det kunde gå i kras av den mildaste brisen. I slutet lämnas vi med en del obesvarade frågor, men den mest prominenta är ändå: kommer vi att få se mer? 

Läs vår recension av "Allt som blir kvar" (säsong 1) här!

Oussekine (säsong 1) – Disney+

Oussekine. Foto: Disney+.
Oussekine. Foto: Disney+.

Genre: Drama, Biografi

I det franska dramat Oussekine på Disney+ flyttas vi tillbaka till 1980-talets Frankrike med polisvåld och studentdemonstrationer. Det är en tragisk berättelse där motorn till karaktärernas drivkraft är dödsfallet av den unge Malik Oussekine (Sayyid El Alami). Oussekine bygger på den sanna historien om Oussekines liv och död och hans familjs hanterande av detta. 

Temat främlingsfientlighet och rasism är en bärande del av serien. Det gestaltas subtilt, genom att ett namn uttalas fel, eller mer brutalt genom misshandel. Alla i familjen får på det ena eller andra sättet veta att de av vissa inte är välkomna i landet. Att manusförfattarna verkligen fångar både det stora och det lilla gör Oussekine till en sorglig – men viktig – påminnelse om den brutala och nedbrytande kraften hos hatet. 

Läs vår recension av "Oussekine" här!

The Time Traveler's Wife (säsong 1) – HBO Max

Genre: Romantik, Drama

Serien handlar om Clare, en kvinna som gifter sig med den tidsresande mannen Henry. Han kan själv inte styra över hur eller när han reser tillbaka i tiden, och inte heller bestämma över vart han reser till. Det är precis lika påfrestande för honom som det låter, och ställer självklart stora utmaningar på Clare och Henrys relation tillsammans.

För att detta ska bli känslosamt måste kemin fungera mellan de två skådespelarna, och den fullkomligt lyser igenom skärmen. Rose Leslie och Theo James ser ut att vara så kära i varandra att jag nästan funderar på om Kit Harrington borde oroa sig. Det lyfter alla scener de gör tillsammans, och gör att det väcks känslor inom en själv. Tårarna är nära flera gånger om.

Läs vår recension av "The Time Traveler's Wife (säsong 1)" här!

Drottning Margareta (säsong 1) – C More

Drottning Margareta på C More
Foto: C More.

Genre: Drama, Biografi

I skiftet mellan 1300-talet och 1400-talet bestämde sig Norge, Sverige och Danmark att det var dags att sluta fred och upprätta en skandinavisk union mellan kungarikena. Helt lätt var det inte och meningsskiljaktigheterna var hårt rotade, trots en union. Drottning Margareta styrde över unionen med adoptivsonen Kung Erik, men många ville komma åt hennes tunga maktposition.

Egentligen är det rätt konstigt att någon liknande produktion om Kalmarunionen inte har gjorts tidigare. Speciellt efter att ha sett Drottning Margareta och fått lära sig mer om berättelserna som man någon gång hört i skolan eller på någon dokumentär. Det hela är påkostat, snyggt och imponerande. 

Läs vår recension av "Drottning Margareta" (säsong 1) här!

NÄSTA ARTIKEL