Recension: Little America (säsong 2)

Recension: Little America (säsong 2)

  • 8 x 30 min
  • Drama, Komedi
  • Apple TV+
Eric Diedrichs
13 december 2022 kl. 10:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Välfylld paj med slice of life-historier

I dag är det premiär för den andra säsongen av "Little America" på Apple TV+. Filmtopps Eric Diedrichs gillar de mysiga och inspirerande novellhistorierna.

  • Skapare:
    Sian Heder, Kumail Nanjiani, Emily V. Gordon, Lee Eisenberg
  • I rollerna:
    Sasha Frolova, Stacy Ann Rose, Michal Birnbaum m.fl.

Little America är en ganska unik TV-serie som ligger helt "rätt i tiden". På pappret kan det låta som en woke mardröm för vissa, men tro mig den är värd en chans och bra mycket mer genuin än vad man kan tänka sig.

Little America
Stillbild ur "Little America". Foto: Apple TV+

Tillsammans med en grupp journalister har Oscarsvinnaren Sian Heder (CODA, 2021) och Kumail Nanjiani (The Big Sick, 2017) samlat ihop en ny radda verkliga slice of life-historier om amerikanska invandrare med fascinerande levnadsöden. Men förvänta dig inga bombastiska berättelser som slår allt för hårt på orättvisornas utnötta trumma, här kan det handla om en komplicerad relation mellan en judisk kvinna som med white savior-komplex "förbarmar" sig över sin svarta kompis eller en koreansk hattmakares subtila resa till finrummen. Eller något så udda som en kvinna som bestämmer sig för att vinna en bil till varje pris.

Little America säsong 2
Den som kysser bilen längst vinner. Foto: Apple TV+

Drömstoff för Werner Herzog

Alla avsnitt är fristående och skickligt genomföra med träffsäkert skådespel och rätt oväntade vändningar. Särskilt utmärkande är den psykologiska förståelsen för karaktärernas ageranden och vad som egentligen ligger bakom deras handlingar. Det sägs subtilt men tydligt nog för att vi ska förstå. Vissa av historierna – som den nämnda biltävlingskvinnan eller ett avsnitt i förra säsongen om en svart man som identifierar sig med Oklahomas cowboykultur – känns som drömstoff för Werner Herzog. Men till skillnad från den tyske, smått galne auteurens värld skildras allt mycket mer nedtonat och realistiskt.

Little America är i det stora hela en mysig och välmenande TV-serie vars fristående format gör det enkelt för en att sätta igång ett avsnitt då och då när man känner för det. Min enda invändning är att det ibland kan kännas lite för "trevligt" och "tillrättalagt". Men bra är det.

"Little America" säsong 2 finns nu att streama på Apple TV+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL