Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa filmerna på Apple TV+

Bästa filmerna på Apple TV+

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
27 februari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
27 februari 2021

Filmerna på Apple TV+ som du inte får missa

Apple TV+ smyger med i bakgrunden bakom de stora giganterna på streamingmarknaden. Originaltitlarna som kommer ut på tjänsten blir allt fler, så det är god tid att vi listar de bästa filmerna på Apple TV+.

Det är dags att lyfta fram de bästa filmerna som finns på Apples streamingtjänst. Tidigare har vi tipsat er om de bästa serierna på Apple TV+, men nu är det alltså dags att rikta strålkastaren mot långfilmerna. Bland filmerna kommer även en och annan sevärd dokumentär att rekommenderas.

Apple TV+ lanserades så sent som i november 2019 och streamingtjänsten har en bit kvar innan utbudet är stort nog för att konkurrera med Netflix, Amazon Prime, HBO Nordic och de andra väletablerade plattformarna på den svenska marknaden. 

Trots att urvalet av serier och filmer på Apple TV+ fortfarande befinner sig tidigt i sin expansionsfas så kompenseras den begränsade mängden innehåll med titlar som håller absoluta toppkvalitet. Både originalserierna och -filmerna som Apple producerar kan utan tveka mäta sig med de filmtips du får på andra streamingtjänster. 

Den senaste tiden har Apple TV+ lanserat sevärda filmer som på löpande band – i denna artikel tipsar vi om de bästa av dem. 

Artikeln uppdateras löpande.

De bästa filmerna på Apple TV+

Raymond & Ray
Foto: Apple TV+

Raymond & Ray (2022)

Drama, Komedi

Här ser vi Ethan Hawke och Ewan McGregor som två, olycka halvbröder. De har inte träffats på länge, men när deras tyrann till pappa dör träffas återförenas de för att arrangera en rätt märklig begravning. Pappans sista önskan var nämligen inte bara att de skulle gräva hans grav, utan de finns en hel del psykologiska knytnävsslag nedprintade i sitt testamentet. Det blir ett perfekt tillfälle för dem att ta itu med sina issues – både med honom och varandra. Samtidigt får de i möten med faderns bekanta lära känna honom i ett helt nytt sken.

Cha Cha Real Smooth – en av de bästa filmerna på Apple TV+
Foto: Apple TV+

Cha Cha Real Smooth (2022)

Drama, Komedi

I Cha Cha Real Smooth får vi följa Andrew, som blir väldigt populär att anlita som stämningshöjare till Bar/Bat Mitzvahs. På en av dessa tillställningar blir han vän med en ung mamma, Domino, och hennes autistiska dotter, Lola – och det finns tecken på att deras vänskap kan växa sig till något större.

Detta är en mycket sevärd rom-com med Dakota Johnson och den unge regissören, Cooper Raiff, i huvudrollerna. Den unviker många av genrens traditionella klyschor och levererar överlag på en genomgående hög nivå.

Luck på Apple TV+
Foto: Apple TV+.

Luck (2022)

Äventyr, Komedi

Streamingtjänstens animerade långfilm Luck ger oss den magiska berättelsen om Sam Greenfield, den olyckligaste flickan i världen. Vi får följa hennes när hon snubblar in i det hemliga landet Luck och ger sig jakt efter lite lycka att ta med hem till sin bästa vän. Men då människor är förbjudna att vistas i den nya värld hon klivit in i måste Sam slå sig ihop med de magiska varelserna som bor där för att lyckas.

Denna härliga äventyrsfilm är utmärkt i sin första halva. Sen må den tappa en del av sin egna touch för att falla ner i någonting mer generiskt men i slutet av dagen har vi är en högst sevärd rulle, inte minst för barnen. Vi får också ta del av en stjärntät rollista med namn som Simon Pegg, Whoopi Goldberg, och Jane Fonda.

Coda – en av de bästa filmerna på Apple TV+
Oscarsvinnaren av bästa film 2022. Foto: Apple TV+

Coda (2022)

Drama

Här står tonårstjejen Ruby (Emilia Jones) i fokus. Hon är den enda i sin familj som inte är döv, och har således fått fungera som tolk för sin mamma, pappa och äldre bror under hela sin uppväxt. Hon har mer eller mindre varit tvungen att kombinera skolan med tidiga mornar på familjens fiskebåt och hjälpt till att förhandla fram rimliga priser på det de fångat under dagen.

Hennes liv ter sig som ganska utstakat och förutbestämt, men så går hon med i skolans kör och med hjälp av en inspirerande lärare inser hon att hon faktiskt kan sjunga och dessutom har en chans på ett Berklee-stipendium. Samtidigt öppnar familjen ett helt nytt fiskekollektiv och blir än mer beroende av dotterns hjälp.

OBS! Filmen är en Apple-produktion, men i skrivande stund finns den inte tillgänglig att streama på tjänsten i Sverige.

Bästa filmerna på Apple TV+ 2020 & 2021

Bästa filmerna på Apple TV+ – The Tragedy of Macbeth
Foto: Apple TV+

The Tragedy of Macbeth (2021)

Drama

Joel Coen, den ena halvan av bröderna Coen, har tagit sig an William Shakespeares Macbeth – och han har gjort det med bravur. Allt från det bländande svartvita fotot till Denzel Washington och Frances McDormands makalösa skådespel gör det här till en riktigt imponerande filmatisering.

Bästa filmerna på Apple TV+ – Swan Song
Foto: Apple TV+

Swan Song (2021)

Drama, Sci-fi

I Benjamin ClearySwan Song utforskas ett redan brett täckt favoritämne inom genren för teknologi och etik: kloning. Denna teknik som ser ut att bli en oundviklig verklighet har vi sett i olika variationer i bland annat Jurassic Park-franchisen, Oblivion och Replicas. Medan dessa filmer fokuserar mer på de hotfulla aspekterna så tacklar Swan Song de positiva delarna inom kloning.

The Velvet Underground (2021)

Dokumentär

Apple TV+ och regissören Todd Haynes dokumentär om The Velvet Underground hyllas av Filmtopps Eric Diedrichs, som håller bandet extremt nära hjärtat. Mer än så behöver ni egentligen inte veta för att avgöra om ni ska se den eller ej, men vill ni det ändå så fokuserar dokumentären givetvis på bandet, men också den avantgarda konstscenen i New York. Utförandet är atmosfäriskt, innovativt och tillräckligt nördig för att tilltala bandets inbitna fans.

 

Billie Eilish: The World's a Little Blurry (2021)

Dokumentär

Handling: Billie Eilish är idag 19 år gammal och har många miljoner streams på Spotify. Hon har vunnit fem Grammys och sjunger ledmotivet till nya den Bond-filmen No Time To Die. Ja, hon har redan hunnit med en hel del och framtiden ser minst lika ljus ut. Men så har det inte alltid varit. Det fanns en mörk tid innan succén med destruktiva tankar och självskadebeteende.

 

On the Rocks (2020)

Komedi

Handling: En mamma misstänker att hennes man är otrogen, så på initiativ av hennes kvinnokarl till pappa börjar de spionera på mannen för att komma till botten med saken. Planen är allt annat än genomtänkt, men den ger far och dotter en chans att knyta an till varandra igen.

 

I On the Rocks är superduon Sophia Coppola och Bill Murray tillbaka i ett nytt samarbete med varandra. Regissören och stjärnskådespelaren har tidigare arbetat tillsammans i den så omtyckta filmen, Lost in Translation (2003). Den gången charmade Murray publiken tillsammans med Scarlett Johansson vid sin sida, men i On the Rocks är det tillsammans med Rashida Jones som han skiner. 

Gillar du Lost in Translation så är sannolikheten hög att du även fastnar för On the Rocks, som är bland de bästa filmerna på Apple TV+. Det är visserligen en hel del som skiljer dem åt, och On the Rocks når inte upp till samma höga nivå som Lost in Translation, men det finns stora likheter i stil, tempo och humor.

Bästa filmerna på Apple TV+ – Tom Hanks i Greyhound
Foto: Apple TV+

Greyhound (2020)

Action

Handling: Det är Tom Hanks, i rollen som Ernest Krause, som styr skutan i Greyhound – en film om en kapten i den amerikanska flottan, som under andra världskriget måste leda en konvoj med 37 skepp över Atlanten, samtidigt som de skuggas av tyska ubåtar.

Greyhound är en adaptation av C.S. Foresters bok The Good Shepard från 1955, som i sin tur är baserad på verkliga händelser från andra världskriget. Filmen är välproducerat, stilsäker och Hanks är – naturligtvis – fantastiskt bra i huvudrollen. 

Utöver att vara filmens frontfigur så är det även Hanks som har skrivit manuset till filmen. 

Bästa filmerna på Apple TV+ – Palmer
Foto: Apple TV+

Palmer (2021)

Drama

Handling: Efter tolv långa år i fängelse återvänder Palmer (Justin Timberlake) till sin hemstad. I sitt försök till nystart blir han oväntat vän med en ung pojke vars familjesituation är allt annat än hälsosam. Den omaka vänskapsrelationen ger hopp om en ljusare framtid för dem båda, men Palmers förflutna riskerar att rasera den helt och hållet. 

Timberlake har blandat och gett under sin skådespelarkarriär, men i Palmer, som tillhör de bästa filmerna på Apple TV+, är han i sin absoluta toppform. Sällan har han tagit sig an roller med samma tyngd som den i Palmer, men han gör det med bravur och trovärdighet. Även Ryder Allen, som spelar pojken Sam, står för en imponerande rollprestation. 

I filmen ser vi också Juno Temple, som dessutom spelar en av huvudrollerna i Ted Lasso – en av våra favoritserier från Apple TV+.

The Banker på Apple TV+
Foto: Apple TV+

The Banker (2020)

Drama

Handling: The Banker tar oss tillbaka till 1960-talets USA och låter oss följa två afroamerikanska entreprenörer som måste tänka rejält utanför boxen för att kunna tävla på lika villkor i ett ojämlikt samhälle.

Händelserna i The Banker är inspirerade av verkliga händelser och de två huvudpersonerna spelas av Samuel L. Jackson och Anthony Mackie, som båda är lysande. Även Nicholas Hoult gör en bra rollprestation i vad som är en av Apple TV+ bästa filmer.

Wolfwalkers (2020)

Animation

Handling: I Wolfwalkers följer vi en blivande, ung jägare som tillsammans med sin pappa beger sig till de irländska skogarna för att jaga och ta itu med den sista vargflocken som finns där. Under sökandet efter vargflocken stöter den unga jägaren på en flicka som visar sig vara av ett mystiskt folk som sägs förvandlas till vargar under nattetid.

 

Det går inte att säga något annat än att Wolfwalkers är en slående vacker film – både i form av berättelsen vi får uppleva och hur den är tecknad. Filmen är ett givet alternativ för den som tycker om animerad film som sträcker sig bortom det som Pixar och Disney producerar. 

Wolfwalkers är den tredje filmen från Tomm Moore inspirerad av irländska folksagor. Moore ligger sedan tidigare bakom Oscarsnominerade Havets sång (2014) och The Secret of Kells (2009). 

Beastie Boys Story (2020)

Dokumentär

Handling: Beastie Boys Story är en livedokumentär där Mike Diamond och Adam Horovitz står på scen och berättar om bandets historia och vad som har varit över 40 år av vänskap mellan dem. Från Diamonds och Horovitz perspektiv får vi deras unika inblick i bandets resa till de största scenerna i världen.

 

Det som gör Beastie Boys Story till en av de bästa filmerna på Apple TV+ är värmen med vilken Diamond och Horovitz återberättar Beastie Boys historia. De två frontfigurerna, som tillsammans med Adam Yauch utgjorde bandet, blickar tillbaka i tiden med en hel del nostalgi, men också tacksamhet och självdistans. 

Musikdokumentärer tenderar att ofta fastna i någon form av mytbildning istället för att skildra verkligheten, men med Diamond och Horovitz perspektiv från scenen lyfts slöjan från myten och istället bjuds vi på en berättelse som i slutändan känns mycket mänsklig.

Livedokumentären är regisserad av Diamonds och Horovitz nära vän och samarbetspartner, Oscarsvinnaren Spike Jonze.

De bästa filmerna på Apple TV+ 2023

Apple TV+ fortsätter att etablera sin status som en av de pålitligaste streamingtjänsterna på marknaden. Medan konkurrenterna sticker ut genom att pumpa ut nya titlar är Apple TV+ fortfarande relativt återhållsamma. Istället ser man till att allt som lanseras håller riktigt hög kvalitet.

Det må vara på tv-seriefronten som streamingtjänsten glänser i första hand, men med filmer som CODA, Swan Song, Raymond & Ray och Cha Cha Real Smooth (för att bara nämna några, har man visat att man kan leverera även när det kommer till film.

Vi räknar med andra ord med att det kommer en handfull riktigt bra titlar även 2023. Bland produktionerna som vi hoppas kunna räkna in till de bästa filmerna på Apple TV+ 2023 hittar vi:

 • Tetris – en kommande dramathriller om hur det klassiska spelet fick sin stora spridning
 • STILL: A Michael J. Fox Movie – dokumentär om Michael J. Fox liv, karriär och sjukdom
 • Killers of the Flower Moon – Martin Scorseses kommande film med Leonardo DiCaprio i huvudrollen
 • Argylle – stjärnspäckat spiondrama med skådespelare som Henry Cavill, Sam Rockwell, Samuel L. Jackson m.fl.

Fler filmer och dokumentärer på Apple TV+:

 • Billie Eilish: The World’s a Little Blurry (2021) – 140 fantastiska dokumentärminuter om musikfenoment Billie Eilishs liv som både artist och privatperson.

 • Hala (2019) – Apple TV+ första originalfilm, om en pakistansk-amerikansk tonåring som försöker navigera sin uppväxt, samtidigt som hennes familj befinner sig i kris. 

 • The Elephant Queen (2019)Chiwetel Ejiofor är mannen bakom berättarrösten i denna vackra dokumentär med fokus på elefantmatriarken, Athena. 

 • Boys State (2020) – En Sundance-vinnande dokumentär om över 1 000 tonårspojkar från Texas, som går samman för att etablera ett representativt styre från grunden.

 • Bruce Springsteen’s Letter to You (2020) – En bakom-kameran-dokumentär om Bossen själv och E Street Band, reflektioner om musik och den kreativa processen.

 • Fireball: Visitors from Darker Worlds (2020) – Dokumentär från stjärnduon Werner Herzog och Clive Oppenheimer, om hur meteoriter och stjärnfall inspirerat människan.

 • Dads (2020) – Lättsam dokumentär som utforskar rollen av den moderna pappan, bland annat genom intervjuer med många kända komiker.

 • Cherry (2021) Tom Holland spelar huvudrollen i denna film om en arméläkare som efter Irakkriget vänder sig till ett liv av kriminalitet och droger.

Det senaste året har Apple utan tvekan bevisat att man kan konkurrera med andra streamingtjänster när det kommer till att producera originalfilmer. Apple TV+ hamnar lätt i skymundan bakom jättar som Netflix, Amazon Prime Video och HBO Max, men fortsätter de att lansera lika många högkvalitativa serier och filmer så kommer allt fler att få upp sina ögon för tjänsten.

 

NÄSTA ARTIKEL