Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio – här streamar du deras filmer

Bästa filmerna på Apple TV+

Filmtopp
Uppdaterad 17 november 2023 kl. 14:41 | Publicerad 27 februari 2021 kl. 19:30

Filmerna på Apple TV+ som du inte får missa

Apple TV+ smyger med i bakgrunden bakom de stora giganterna på streamingmarknaden. Originaltitlarna som kommer ut på tjänsten blir allt fler, så det är god tid att vi listar de bästa filmerna på Apple TV+.

Snabbversion
 • Filmtopp listar Apples bästa originalfilmer.
 • Därefter följer en utökad lista med fler, sevärda titlar.
 • Även dokumentärer finns med i listorna.

Det är dags att lyfta fram de bästa filmerna som finns på Apples streamingtjänst. Tidigare har vi tipsat er om de bästa serierna på Apple TV+, men nu är det alltså dags att rikta strålkastaren mot långfilmerna. Bland filmerna kommer även en och annan sevärd dokumentär att rekommenderas.

Apple TV+ lanserades i november 2019 och streamingtjänsten har en bit kvar innan utbudet är stort nog för att konkurrera med Netflix, Amazon Prime, HBO Nordic och de andra väletablerade plattformarna på den svenska marknaden. Men de titlar du hittar här kan utan tveka mäta sig med de filmtips du får på andra streamingtjänster. 

Artikeln uppdateras löpande.

De bästa filmerna på Apple TV+

För att kvala in i den här avdelningen med rekommendationer måste filmerna 1) vara skapade av Apple, 2) fått 4 eller 5 av Filmtopps kritiker i betyg.

Killers of the Flower Moon
Foto: Apple TV+

Killers of the Flower Moon (2023)

Drama

I Martin Scorseses händer, och med en sinnessjuk rollista, berättas här ett stycka kolsvart, amerikanska historia om bottenlös girighet och rasism. Efter att Osage-stammen hittar olja på sin mark, börjar amerikanska affärsmän systematiskt mörda alla arvtagare för att kunna roffa åt sig det svarta guldet. Visas nu på bio, kommer senare till Apple TV+.

Fingernails
Jessie Buckley och Jeremy Allen White i "Fingernails". Foto: Apple TV+

Fingernails (2023)

Drama, romantik, komedi

I Fingernails ser vi The Bear-aktuelle Jeremy Allen White – mannen som har boostat kockars sexliv – och den okrönta drottningen av skruvade dramer, Jessie Buckley, som ett förälskat par. Eller hur är det egentligen med kärleken? I en sorts alternativ verklighet – där ett företag profiterar på att testa om ens kärlek verkligen är besvarad – går det förvisso att ta reda på det. Denna "möjlighet" har också lett till en sorts märklig samhällshierarki där "riktiga par" är mer privilegierade än de som inte har intyg på sin romantiska äkthet.

Still: A Michael J. Fox Movie
Foto: Apple TV+

Still: A Michael J. Fox Movie (2023)

Dokumentär

Michael J. Fox var en av de största stjärnorna i Hollywood på 80-talet. Sedan kom sjukdomen som förändrande allt. Dokumentären "Still: A Michael J. Fox Movie" lyckas sticka ut från med en ärlig skildringen av en människas kamp för överlevnad.

Raymond & Ray
Foto: Apple TV+

Raymond & Ray (2022)

Drama, komedi

Här ser vi Ethan Hawke och Ewan McGregor som två, olycka halvbröder. De har inte träffats på länge, men när deras tyrann till pappa dör träffas återförenas de för att arrangera en rätt märklig begravning. Pappans sista önskan var nämligen inte bara att de skulle gräva hans grav, utan de finns en hel del psykologiska knytnävsslag nedprintade i sitt testamentet. Det blir ett perfekt tillfälle för dem att ta itu med sina issues – både med honom och varandra. Samtidigt får de i möten med faderns bekanta lära känna honom i ett helt nytt sken.

Cha Cha Real Smooth – en av de bästa filmerna på Apple TV+
Foto: Apple TV+

Cha Cha Real Smooth (2022)

Drama, komedi

I Cha Cha Real Smooth får vi följa Andrew, som blir väldigt populär att anlita som stämningshöjare till Bar/Bat Mitzvahs. På en av dessa tillställningar blir han vän med en ung mamma, Domino, och hennes autistiska dotter, Lola – och det finns tecken på att deras vänskap kan växa sig till något större.

Coda – en av de bästa filmerna på Apple TV+
Oscarsvinnaren av bästa film 2022. Foto: Apple TV+

Coda (2022)

Drama

Här står tonårstjejen Ruby (Emilia Jones) i fokus. Hon är den enda i sin familj som inte är döv, och har således fått fungera som tolk för sin mamma, pappa och äldre bror under hela sin uppväxt. Hon har mer eller mindre varit tvungen att kombinera skolan med tidiga mornar på familjens fiskebåt och hjälpt till att förhandla fram rimliga priser på det de fångat under dagen.

Hennes liv ter sig som ganska utstakat och förutbestämt, men så går hon med i skolans kör och med hjälp av en inspirerande lärare inser hon att hon faktiskt kan sjunga och dessutom har en chans på ett Berklee-stipendium. Samtidigt öppnar familjen ett helt nytt fiskekollektiv och blir än mer beroende av dotterns hjälp.

Bästa filmerna på Apple TV+ – The Tragedy of Macbeth
Foto: Apple TV+

The Tragedy of Macbeth (2021)

Drama

Joel Coen, den ena halvan av bröderna Coen, har tagit sig an William Shakespeares Macbeth – och han har gjort det med bravur. Allt från det bländande svartvita fotot till Denzel Washington och Frances McDormands makalösa skådespel gör det här till en riktigt imponerande filmatisering.

Bästa filmerna på Apple TV+ – Swan Song
Foto: Apple TV+

Swan Song (2021)

Drama, sci-fi

I Benjamin ClearySwan Song utforskas ett redan brett täckt favoritämne inom genren för teknologi och etik: kloning. Denna teknik som ser ut att bli en oundviklig verklighet har vi sett i olika variationer i bland annat Jurassic Park-franchisen, Oblivion och Replicas. Medan dessa filmer fokuserar mer på de hotfulla aspekterna så tacklar Swan Song de positiva delarna inom kloning.

The Velvet Underground (2021)

Dokumentär

Apple TV+ och regissören Todd Haynes dokumentär om The Velvet Underground hyllas av Filmtopps Eric Diedrichs, som håller bandet extremt nära hjärtat. Mer än så behöver ni egentligen inte veta för att avgöra om ni ska se den eller ej, men vill ni det ändå så fokuserar dokumentären givetvis på bandet, men också den avantgarda konstscenen i New York. Utförandet är atmosfäriskt, innovativt och tillräckligt nördig för att tilltala bandets inbitna fans.

Billie Eilish: The World's a Little Blurry (2021)

Dokumentär

Handling: Billie Eilish är idag 19 år gammal och har många miljoner streams på Spotify. Hon har vunnit fem Grammys och sjunger ledmotivet till nya den Bond-filmen No Time To Die. Ja, hon har redan hunnit med en hel del och framtiden ser minst lika ljus ut. Men så har det inte alltid varit. Det fanns en mörk tid innan succén med destruktiva tankar och självskadebeteende.

On the Rocks (2020)

Komedi

En mamma misstänker att hennes man är otrogen, så på initiativ av hennes kvinnokarl till pappa börjar de spionera på mannen för att komma till botten med saken. Planen är allt annat än genomtänkt, men den ger far och dotter en chans att knyta an till varandra igen.

I On the Rocks är superduon Sophia Coppola och Bill Murray tillbaka i ett nytt samarbete med varandra. Regissören och stjärnskådespelaren har tidigare arbetat tillsammans i den så omtyckta filmen, Lost in Translation (2003). Den gången charmade Murray publiken tillsammans med Scarlett Johansson vid sin sida, men i On the Rocks är det tillsammans med Rashida Jones som han skiner. 

Wolfwalkers (2020)

Äventyr

I Wolfwalkers följer vi en blivande, ung jägare som tillsammans med sin pappa beger sig till de irländska skogarna för att jaga och ta itu med den sista vargflocken som finns där. Under sökandet efter vargflocken stöter den unga jägaren på en flicka som visar sig vara av ett mystiskt folk som sägs förvandlas till vargar under nattetid.

Det går inte att säga något annat än att Wolfwalkers är en slående vacker film – både i form av berättelsen vi får uppleva och hur den är tecknad. Filmen är ett givet alternativ för den som tycker om animerad film som sträcker sig bortom det som Pixar och Disney producerar. 

Fler filmer och dokumentärer på Apple TV+:

Dessa filmer har inte fått 4 eller 5 av Filmtopp i betyg men kan ändå vara klart sevärda.

 • The Beanie Bubble (2023) –  I slutet av 90-talet blev en serie gosedjur under samlingsnamnet "beanies" hårdvaluta och såldes för sinnessjuka priser online till samlare över hela världen. Nu får vi se vad som hände bakom kulisserna och detta med Zach Galifianakis, Elizabeth Banks och Sarah Snook i rollerna.
 • Tetris (2023) – Ett tag var det till och med snack om en "Tetris"-trilogi. Till slut blev det en – och det med Taren Egerton. Vad som är tydligt i denna dramakomedi, är att det finns betydligt mer bakom det populära spelet än några block.

 • The Sky Is Everyehere (2022) – Efter att Lennie förlorar sin syster förlorar hon också sin känsla för musik.När hon slängs in i ett triangeldrama mellan drömpojkarna Joe och Toby blir livet ännu mer komplicerat – men det blir också roligare och med mera gnista.

 • Luck (2022) – Härliga äventyrsfilm i Pixar-anda om en otursförföljd tjej, som gör allt hon kan för att börja få lite tur. Stjärntät rollista med namn som Simon Pegg, Whoopi Goldberg och Jane Fonda.
 • Billie Eilish: The World’s a Little Blurry (2021) – 140 fantastiska dokumentärminuter om musikfenoment Billie Eilishs liv som både artist och privatperson.

 • Cherry (2021) Tom Holland spelar huvudrollen i denna film om en arméläkare som efter Irakkriget vänder sig till ett liv av kriminalitet och droger.

 • Palmer (2021) – En ruffigare Justin Timberlake än vanligt i Apple TV+ film om en före detta fånge som försöker få ordning på sitt liv i en liten amerikansk småstad.
 • Boys State (2020) – En Sundance-vinnande dokumentär om över 1 000 tonårspojkar från Texas, som går samman för att etablera ett representativt styre från grunden.

 • Bruce Springsteen’s Letter to You (2020) – En bakom-kameran-dokumentär om Bossen själv och E Street Band, reflektioner om musik och den kreativa processen.

 • Fireball: Visitors from Darker Worlds (2020) – Dokumentär från stjärnduon Werner Herzog och Clive Oppenheimer, om hur meteoriter och stjärnfall inspirerat människan.

 • Dads (2020) – Lättsam dokumentär som utforskar rollen av den moderna pappan, bland annat genom intervjuer med många kända komiker.

 • Hala (2019) – Apple TV+ första originalfilm, om en pakistansk-amerikansk tonåring som försöker navigera sin uppväxt, samtidigt som hennes familj befinner sig i kris. 

 • The Elephant Queen (2019)Chiwetel Ejiofor är mannen bakom berättarrösten i denna vackra dokumentär med fokus på elefantmatriarken, Athena.

Det senaste året har Apple utan tvekan bevisat att man kan konkurrera med andra streamingtjänster när det kommer till att producera originalfilmer. Apple TV+ hamnar lätt i skymundan bakom jättar som Netflix, Amazon Prime Video och HBO Max, men fortsätter de att lansera lika många högkvalitativa serier och filmer så kommer allt fler att få upp sina ögon för tjänsten.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL