Pachinko Apple TV+

Pachinko (säsong 1, avsnitt 1–3)

 • 8 x 60 min
 • Drama
 • Apple TV+
Nathalie Leth
24 mars 2022 kl. 18:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En sydkoreansk familjs öde porträtteras över fyra generationer i det välspelade dramat Pachinko.

Apple TV+ är nästa streamingtjänst att släppa en serieproduktion som håller riktigt hög kvalitet. Filmtopps Nathalie Leth kan inte vänta på att kasta sig över fler avsnitt av detta tidsöverskridande drama.

 • Regi:
  Kogonada, Justin Chon
 • Manus:
  Soo Hugh
 • I rollerna:
  Youn Yuh-jung, Lee Min-Ho, Minha Kim, Jin Ha, Soji Arai m.fl.

Ni vet det där scenariot när två personer berättar samma historia? Somliga kan konsten att måla upp en fantastisk berättelse med färgrika detaljer som fångar allas uppmärksamhet, medan den andra hälften av talare som saknar glimt i ögat lägger fram en saga som inte broderas ut mer än från punkt A till punkt B.

Det är en förfinad konst att berätta ett drama med många detaljer som vi kanske har sett förut på annat håll, på det sätt som Pachinko trollbinder sina åhörare. Gång på gång har vi upplevt krossade hjärtan, sjukdomar och ekonomiska motgångar på våra skärmar, men i Pachinkos hänförande värld upplevs detta på något vis som väldigt originellt.

Detta beror till stor del på familjens ursprung. Vi skandinaver har först på senare år kunnat vända blicken bort från Hollywood-jättarna och österut till Sydkoreas framgångar inom popkulturen – mycket tack vare omåttligt populära Parasit (2019), och Squid Game (2021– ).

Därför blir det en inbjudande ”palate cleanser” i form av vidgade vyer av annan kultur hemma i våra IKEA-soffor.

Effektiva tidshopp

Med "Pachinko" är berättarens starkaste instrument tidsresandet. Oftast förtäljs filmer och serier som utspelas över generationer som tidigare nämnt från punkt A till punkt B. Så är inte fallet i den här serien då vi får följa huvudkaraktären Sunja i alla möjliga åldrar och skeden i livet i varje avsnitt. Det kanske låter rörigt, men det är ett flöde som är lika lätt att följa som nordstjärnan är för en sjöman.

Vare sig det är Sunja som barn, ung kvinna eller en gammal och behärskad dam som vi får följa, så är skådespelarna som spelar henne av samma exklusiva kvalitet. Detta gäller för samtliga av dem – oavsett om de ger oss fem minuter eller flera timmar så känns deras tid lika viktig och generöst erbjuden till mig.

Pachinko är otroligt hemlighetsfull och jag känner ända in i min inre kärna att serien tar vara på sitt eget tålamod innan den släpper iväg detaljer som vidare för oss djupare in i Sunja och hennes anhörigas liv. Det är väldigt mäktigt att kunna skapa den sortens spänning och förväntan när man knappt berättar något alls.

Jag besitter tyvärr inte samma form av tålamod och längtar redan efter fler avsnitt till att förgylla mitt liv så väl som kommande generationers.

"Pachinko" har premiär på Apple TV+ den 25 mars.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL