Martin Scorsese har ”kanske en till” film i sig – sågar Marvel igen

Martin Scorsese har ”kanske en till” film i sig – sågar Marvel igen

Emil Oscar Rasmussen
25 september 2023 kl. 18:09

Mästerregissören ser slutet på karriären

Martin Scorsese är aktuell med "Killers of the Flower Moon" som går upp på svenska biografer i oktober. I en ny intervju erkänner mästerregissören att han börjar se slutet på karriären och säger att han "kanske [har] en till" film i sig. Han passar också på att rikta ny kritik mot Marvel.

Martin Scorsese är en av filmhistoriens mest aktade regissörer. Trots att Scorsese fyller 81 år i november har det inte funnits några indikationer på någon nedtrappning. Mästerregissören stressar visserligen inte ut några projekt (det brukar numera ta 3–4 år mellan hans premiärer), men hans filmer fortsätter att komma ut med stadiga mellanrum.

I en ny intervju avslöjar Scorsese dock att vi snart kan behöva räkna med en filmvärld utan några nya verk från honom. Han verkar vara väl medveten om sin ålder och erkänner att han kanske inte ha så många ytterligare filmer i sig. Som vi blivit vana vid de senaste åren passar han också på att kila in lite kritik mot Marvel och superhjältefilmer i intervjun.

Martin Scorsese har ”kanske en till” film i sig – sågar Marvel igen
Snart premiär för "Killers of the Flower Moon". Foto: UIP.

Martin Scorsese har ”kanske en till” film i sig – sågar Marvel igen

I en stor, djupgående intervju med GQ:s Zach Baraon, som publicerades i dag, glider samtalet oundvikligen in på dagens superhjältefilmsmaskineri, som Scorsese tidigare har kritiserat. Denna gången verkar Scorsese antyda att dessa filmer saknar budskap bortom det ytliga underhållningsvärdet.

– Det är nästan som om det är AI gör en film, säger Scorsese till GQ. Och det betyder inte att det inte finns enastående regissörer och folk bakom specialeffekterna som gör vackra konstverk, men vad betyder det? Vad gör dessa filmer– vad ger det dig? Bortsett från en typ av konsumtion av något för att sedan eliminera det från dina tankar, från hela din kropp, om du fattar? Så vad ger det dig?

Debatten kring superhjältefilmerna och den typen av franchises har tjatats sönder och samman, men vad som är meningen med filmerna som spottas ut i världen leder till ett intressant erkännande om var Scorsese anser att han befinner sig i sin karriär:

– Om jag bara kunde samla kraft, om gud vill, till att göra några [filmer] till, kanske en till, så får det räcka, okej? Det är så långt jag har kommit. Man fortsätter tills det inte går längre. Men min poäng är att du måste slita det ur ditt huvud och ditt inre för att lista ut vad sjutton du egentligen– vad känner du att du egentligen borde säga i det här stadiet av ditt liv? Man måste säga något med en film. Vad är poängen med att göra den annars?

Scorsese säger med andra ord att han kommer att köra på tills det inte går längre, men erkänner också att det kanske inte blir mycket mer än någon enstaka film innan han når den punkten.

"Killers of the Flower Moon" med Leonardo DiCaprio i huvudrollen har svensk biopremiär den 20 oktober.

NÄSTA ARTIKEL