Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fragglarna: Tillbaka till Fraggelberget (säsong 1)

Fragglarna: Tillbaka till Fraggelberget (säsong 1)

  • 14 x 30 min
  • Familj
  • Apple TV+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
22 januari 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
22 januari 2022

Fragglarna rockar allt från vattenbrist till ekokammare i imponerande reboot

Jim Hensons "Fragglarna" är tillbaka med en reboot i Apples regi. Eric Diedrichs har sett resultatet och är imponerad över det otroliga hantverket.

  • Skapare:
    Alex Cuthbertson, Matt Fusfeld
  • I rollerna:
    John Tartaglia, Dave Goelz, Donna Kimball, Karen Prell m.fl.

Jim Henson var geniet bakom succéer som Mupparna, Den mörka kristallen och Fragglarna. Nyligen fick Den mörka kristallen en framgångsrik reboot på Netflix och nu är det dags för Fragglarna att dyka upp på Apple TV+. Resultatet är sällan skådad kvalitetsunderhållning för familjen.

För den som inte vet, var Fragglarna en stor framgång på 80-talet med sin förmåga att ta upp viktiga ämnen och presentera dem med älskvärda karaktärer och enastående musik för hela familjen. Sett till att både Fragglarna och Mupparna består av likartade karaktärer, liknande approach och även besökte varandra i sina produktioner, kan det vara lätt att blanda ihop dem med varandra, men rent konkret är de två helt olika grejer i två olika universum.

Frammanat Jim Hensons ande

Eftersom Henson är död sedan trettio år tillbaka, är det nu fansen Alex Cuthbertson och Matt Fusfeld som tagit över fanan som showrunners. Att de gör ett bra jobb råder det inga tvivel om – nu har i och för sig jag ingen superkoll på Fragglarna – men att de (tillsammans med resterande författare) har lyckats framkalla Hensons ande med en ouija-bräda känner jag mig trygg med att skriva under på. Här finns samma charm, humor och älskvärda energi som vi mött tidigare. Frågan är om det inte till och med är ännu bättre.

Det är uppenbart att Apple har gett kreatörerna exakt den frihet de behöver för att bygga upp en imponerande värld för de älskade fragglarna. Det är ett hantverk av guds nåde där dockspelarna får all möjlighet i världen att dra i trådarna och ge liv åt sina karaktärer till fläskig rockmusik och imponerande musikalnummer.

Att flera av originalskådespelarna/dockspelarna kommer tillbaka gör inte saken sämre. Med underbar kreativitet lyckas de till och med ta upp komplexa ämnen som vattenbrist och ekokammare på ett sätt som även de yngre förstår. Teamet har verkligen tagit sig tid till att diskutera och planera hur Fragglarna kan tillföra någonting år 2022. Vill du njuta av familjeunderhållning av högsta klass, se Fragglarna: Tillbaka till Fraggelberget.

Fragglarna: Tillbaka till Fraggelberget finns nu att streama på Apple TV+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL