Recension: Cha Cha Real Smooth (2021) | Filmtopp.se

Cha Cha Real Smooth (2022)

 • 1 tim 47 min
 • Drama, Komedi
 • Apple TV+
Eric Diedrichs
14 juni 2022 kl. 20:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Charmig romcom av ny begåvning

Snart har "Cha Cha Real Smooth" premiär på Apple TV+. Filmtopps Eric Diedrichs har sett den Dakota Johnson-frontade dramakomedin och tycker att den överlag är väldigt bra.

 • Regi:
  Cooper Raiff
 • Manus:
  Cooper Raiff
 • I rollerna:
  Cooper Raiff, Dakota Johnson, Vanessa Burghardt m.fl.

Till skillnad från Dakota Johnson har du förmodligen aldrig hört talas om Cooper Raiff, en 25-årig filmskapare som nu är aktuell med sin andra långfilm – Cha Cha Real Smooth. Utöver att ha skrivit manus och regisserat, spelar han också ena huvudrollen. Sett till vilket positivt mottagande filmen har fått och att han dessutom har med sig en stjärna av Johnsons kaliber, står han inför randen av ett genombrott.

En judisk party starter

Cha Cha Real Smooth
Cooper Raiff i "Cha Cha Real Smooth". Foto: Apple TV+.

Här spelar han Andrew, en 20-någonting man som av en slump får chansen att göra något helt annat vid sidan av sitt skitjobb på den lokala gallerian. Efter att ha fått igång stämningen på en Bar Mitzvah börjar de judiska morsorna i området tävla om att anställa honom som festprille med ett enda uppdrag – sprida god stämning.

På en fest träffar han Domino (Dakota Johnson) och hennes dotter med autism, Lola (Vanessa Burghardt). En vänskap börjar gro och snart även en potentiell romans.

Sällsynt medmänsklighet levereras

Även vi som gillar romantiska komedier kan vara dödströtta på genrens många klyschor, därför är det alltid roligt när det blåser en frisk vind, som fjolårets Världens värsta människa. Nu är inte Cha Cha Real Smooth lika spektakulär, men det är en bra film med bra skådespelare och en bra story.

Visst, som många andra unga och ambitiösa filmskapare doppar emellanåt Cooper tårna lite väl djupt i melodramats vattenpöl, men det är alldeles uppenbart att han är en begåvad regissör med stor ömhet mot sina karaktärer. Det finns en medmänsklighet i hans film som inte hör till vanligheterna i dagens moderna komik. Tankarna förs till mästerverket Marty (1955), en pärla jag inte kan rekommendera nog.

Imponerande skådespelardebut

Cha Cha Real Smooth
Vanessa Burghardt och Dakota Johnson. Foto: Apple TV+.

Lola spelas av den skådespelardebutanten Vanessa Burghardt, som likt sin karaktär har autism. Det är en imponerande rolltolkning hon gör, präglad av stark genuinitet och svår att värja sig emot. Förhoppningsvis leder dagens diskurs om ökad inkludering till att fler skådespelare med autism får jobb i drömfabriken.

I rollen som Lolas mamma ser vi Dakota Johnson, som fortsätter att visa upp att hon är en skicklig skådespelerska med ett öga för spännande projekt – The Lost Daughter var inget undantag. Cha Cha Real Smooth har hon dessutom producerat med sitt egna bolag, något som bådar gott för framtiden.

Summa summarum är detta en fin och ömsint film klart värd din tid.

"Cha Cha Real Smooth" har premiär på Apple TV+ den 17 juni. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL