Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Chris Pratt i The Tomorrow War. Foto: Amazon Prime

The Tomorrow War (2021)

 • 2 tim 20 min
 • Action, Science Fiction
 • Amazon Prime
Andreas Ziegler | Recension
01 juli 2021
Andreas Ziegler | Recension
01 juli 2021

Spänning som får adrenalinet att pumpa.

"The Tomorrow War" är en bitvis blytung science fiction-rulle som får adrenalinet att pumpa på bästa sätt. Detta är ett måste för alla actionfantaster.

 • Regi:
  Chris McKay
 • Manus:
  Zach Dean
 • I rollerna:
  Chris Pratt, Yvonne Strahovski, J.K Simmons m.fl.

MER LÄSNING:

Bästa filmerna på Amazon Prime

En dag anländer soldater från framtiden. 28 år in i framtiden håller mänskligheten på att bli förintad av utomjordiska varelser. Framtiden behöver fler soldater, vilket gör att en global värnplikt införs. Tjänstgöringen varar i sju dagar, sedan skickas soldaterna tillbaka. Endast en av fem soldater återvänder. Och många av de som återvänder, gör det med svåra skador och PTSD. Krigsveteranen Dan Forester (Chris Pratt) är en av många som skickas in i framtiden för att ta upp striden mot de utomjordiska monstren.

Adrenalinet pumpar

Det tar lång tid innan vi faktiskt får se monstren. Regissören, Chris McKay använder dock denna tid väl. Han beskriver omsorgsfullt mänskligheten samlade sinnesstämning. Rädslan och hopplösheten är så påtaglig att den nästan går att ta på. Det är lätt att dra paralleller till verklighetens krig. McKay sätter ribban högt; kommer tjänstgöringen verkligen leva upp till hur det känts fram till dess?

Det kan ni ge er fan på!

Vi får följa med under Dans mardrömslika tjänstgöring. Chris Pratt, som är mest känd för skämtsamma roller i bland annat MCU, visar här att han inte är en endimensionell, utan klarar av att bära upp en ordentlig actionrökare. Vi förstår genast vart tidigare soldaters PTSD kommer ifrån. Jag vet inte hur läskiga de egentligen ser ut (jag jämför alla rymdmonster med Xenomorphen från Alien, som inget egentligen kan slå). Det som gör att adrenalinet pumpar i ungefär en timme i sträck är stridernas intensitet. Fienden är snabb, obeveklig och hänsynslös. Och de är så många! Jag satt som på nålar vid flera tillfällen.

Bättre familjetema än med Vin Diesel

Yvonne Strahovski spelar den hårdkokta befälhavaren i framtiden. Foto: Amazon Prime
Yvonne Strahovski spelar den hårdkokta befälhavaren i framtiden. Foto: Amazon Prime.

"The Fast and the Furious" är (ö)känd för hur många gånger Vin Diesel upplyser oss om att familjen är viktigare än allt annat. I The Tomorrow War används inte ordet ”familj” vidare många gånger. Men det är ändå ett starkt tema, som genomsyrar hela filmen. Soldaterna kämpar för mänsklighetens överlevnad. Men det är ju lite svårt att ta till sig. Det är mycket lättare att ta till sig en faders kärlek och en dotters förtvivlan. Det gör The Tomorrow War till en känslomässig käftsmäll.

Sista halvtimmen känns lite som ett påklistrat Hollywoodslut. Det borde sänka betyget. Men på något vänster funkar det rätt bra.

"The Tomorrow War" på Amazon Prime är en emotionell berg-och-dal-bana, med höga adrenalintoppar och hisnande emotionella käftsmällar. Det är en av de bästa science fiction-filmerna jag sett de senaste åren.

 

     

NÄSTA ARTIKEL