Recension: Svennis (2024) – en svanesång för en av de bästa

Recension: Svennis (2024) – en svanesång för en av de bästa

  • 1 tim 47 min
  • Dokumentär
  • Amazon Prime
Johan Samuelsson Krantz
22 augusti 2024 kl. 11:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Från Degerfors till toppen av fotbollsvärlden – en ärlig skildring

Dokumentären om Sven-Göran "Svennis" Eriksson skildrar hans enastående karriär, skandalerna och reflektioner över livet, familjen och ett kommande eftermäle.

  • Skapare:
    Claudia Corbisiero
  • Regi:
    Claudia Corbisiero
  • I rollerna:
    Sven-Göran Eriksson, Nancy Dell'Olio, David Beckham, Wayne Rooney m.fl.

Nu är dokumentären om en av Sveriges största fotbollsauktoriteter genom tiderna här. Det har knappast undgått de flesta hur Sven-Göran Erikssons, mest känd som Svennis, legendstatus långsamt har manifesterat sig både inom och utanför Sveriges gränser. En framgångssaga som inte visste något slut såg till sist vägs ände när han i början på året emottog en dödlig cancerdiagnos.

Detta är berättelsen om hans liv och karriär, både som make, pappa och yrkesman. Det är mer än en enkel biografi, det är en svanesång för en av vad många anser vara Sveriges bäste fotbollstränare.

Då kommer dokumentären ”Svennis” – premiärdatum spikat
Foto: Prime Video.

En brokig karriär – milstolpar och motgångar

Berättelsen tar sin början ett halvår innan diagnosen, där en till synes mer vital Svennis ingående börjar berätta om sitt liv och karriär. Från starten i Degerfors till triumferna med IFK Göteborg, där Svennis ledde laget till seger i UEFA-cupen, visar dokumentären hur han snabbt steg i graderna inom fotbollen. Hans övergång till större europeiska klubbar som Benfica och Lazio markerar början på en internationell karriär som ingen annan svensk tränare kan mäta sig med.

Mycket fokus har ägnats åt hans tid som Englands förbundskapten. Övergången till den engelska fotbollen blev en milstolpe, men det var också en tid präglad av stor press och intensiv granskning från de brittiska tabloiderna. Dokumentären visar hur relationen mellan honom och det engelska folket utvecklades – från en kärleksaffär till en period där han blev en syndabock för nationens misslyckanden på fotbollsplanen.

De personliga relationerna är ett annat tema som utforskas noggrant, särskilt hans förhållande med italienska Nancy Dell’Olio. Alla de offentliga skandaler som följde med hans otrohetsaffärer med olika kvinnor skärskådas tydligt. Kontroverser kring mötet med Mazher Mahmood i Dubai slog sista spiken i kistan och avslutade hans en gång så upphöjda anseende hos det brittiska folket. Detta och bristen på moral utmålas bland annat som huvudorsakerna till skiftet från nationalklenod till slagpåse.

LÄS OCKSÅ: Svenska serier på Prime Video 2024 och 2025

Recension: Svennis (2024) – en svanesång för en av de bästa
David Beckham är en av flera stjärnor i "Svennis". Foto: Prime Video.

Från kontrollerad till öppenhjärtig – reflektion om sitt eftermäle

Tonen i dokumentären slås snabbt an där en dämpad och eftertänksam Svennis konstaterar att livet är för kort. Sjukdomstillståndet adresseras snabbt och blir ett tema som genomsyrar hela historien. Samspelet mellan utvecklingen av hans internationella karriär och reflektioner kring livet och familjen gifter sig i en fin harmoni. Trots kontroverserna och de personliga skandalerna, framträder Svennis som en man med stor självinsikt och eftertanke. Han reflekterar över sina prestationer, både som tränare och som pappa, och visar en sårbar sida när han talar om sitt eftermäle. 

Det är svårt att inte påverkas av det faktum att Svennis tid verkligen är utmätt och allt han säger är epilogen i kapitlet om hans liv. Historien berättas med värme och innerlighet där både barn och tidigare relationer till Svennis får komma till tals. Allt är dock inte en hyllningskör. De mindre smickrande inslagen i Svennis liv och karriär får också utrymme och skänker historien en mänsklighet som behövs för att den inte ska kännas som en helgonförklaring. Han har aldrig varit en person med stora utspel utan en människa som varit märkbart kontrollerad och återhållsam med känslomässiga utsvävningar.

I denna dokumentären ser man nästan in i Sven-Göran Erikssons själ när han säger att han vill bli ihågkommen med ett leende och att hans aska gärna får bli spridd i sjön Fryken. Jag tror att många kommer att minnas honom med ett leende.

Dokumentären "Svennis" har premiär på Prime Video den 23 augusti.

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna att sträckkolla på Prime Video just nu

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL