Oscarsvinnaren spelar två roller i kommande Dead Ringers – se trailern här

Recension: Dead Ringers (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Drama, Skräck, Thriller
  • Amazon Prime
Uppdaterad 18 april 2023 kl. 10:04 | Publicerad 17 april 2023 kl. 20:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En thriller som faller platt

"Dead Ringers" är en nyinspelad version av thrillerfilmen från 80-talet. Trots starka teman så faller den platt i utförandet.

  • Skapare:
    Alice Birch
  • I rollerna:
    Rachel Weisz, Britne Oldford, Poppy Liu, Michael Chernus m.fl.

Dead Ringers är en tv-serie baserad på filmen med samma namn från 1988. Den handlar om de identiska tvillingarna Beverly och Elliot, som är så oskiljaktiga att de både jobbar och bor tillsammans.

Tvillingarna, som båda spelas av den talangfulla Rachel Weisz, är gynekologer och delar en passion för att revolutionera hur kvinnor föder barn. Meningen “gravida kvinnor är inte sjuka, de behöver inte ett sjukhus” upprepas av systern Beverly under seriens gång och systrarna siktar på att öppna ett eget förlossningscenter. 

Det blir snabbt uppenbart att systrarna är passionerade av projektet på olika sätt. Beverly, den yngre tvillingen, tycks vilja förbättra upplevelsen för kvinnor av att föda barn. Elliot däremot, tar den galna vetenskapsman-vägen, och gör olika experiment som involverar foster.

Rachel Weisz som Ellit i Dead Ringers (2023)
Foto: Prime Video.

Tvillingar med medberoende

Tvillingarna är även lite för beroende av varandra. De är alltid nära varandra och när något känns jobbigt för den ena byter de plats. Det sker både på dejter och i jobbsammanhang. 

Även om showen berör teman som besatthet, identitet och bandet mellan tvillingar, utforskar den dem aldrig helt på ett sätt som känns tillfredsställande. 

Weisz som spelar båda systrar gör ett makalöst jobb med att särskilja tvillingarna med olika personligheter och manér. Trots det känns det tråkigt, man sitter på spänn i förväntan att det verkligen ska spåra ut, men det händer aldrig.

Rachel Weisz porträtterar båda systrarna i Dead Ringers (2023)
Foto: Prime Video.

En serie man inte behöver rusa att se

Sammantaget är Dead Ringers en matt thriller med alltför långa avsnitt som känns som ett jobb att sitta igenom. De tre första avsnitten är långsamma och händelselösa, med tvillingarnas medberoende som blir lite tröttsamt. Det är inte förrän i den andra halvan av serien som någon verklig spänning introduceras, men även då når den aldrig riktigt sin fulla potential.

Fans av 80-tals filmen kan kanske finna nöje i att jämföra de två versionerna, eller de som är intresserade av väldigt grafiska scener av mänsklig födelse. Men annars är Dead Ringers inte en serie du måste rusa till att se.

"Dead Ringers" har premiär på Amazon Prime 21 april.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL