Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Foto: Markeriet, LightnoRoom

Recension: "Alive" (2020)

 • 23 min
 • Drama, kortfilm
Sebastian Hansson | Recension
01 april 2020
Sebastian Hansson | Recension
01 april 2020

Svåra frågor, humor och fantastiskt skådespeleri

Rullstolsburna Viktoria vill träffa kärleken via Tinder, men hennes assistent är både skeptisk och glad åt förslaget. Svåra frågor tacklas i den fantastiska kortfilmen "Alive".

 • Regi:
  Jimmy Olsson
 • Manus:
  Jimmy Olsson
 • I rollerna:
  Madeleine Martin, Jimmy Olsson, Philip Oros, Eva Johansson, Joel Ödmann

"Det här är så bra, så bra, så bra!" skriker mitt inre när eftertexterna rullar. Betygsfemman är inte långt bort från Jimmy Olssons fantastisk fina, roliga och nervkittlande kortfilm.

När rullstolsburna Viktoria träffar sin assistents pojkvän börjar hon inse hur mycket hon saknar i livet. Hon tror att ingen kan älska någon som henne. Hennes assistent, Ida, vägrar köpa detta och tillsammans ordnar de ett Tinderkonto åt Viktoria. Vad som följer är ett djupt rörande moraliskt dilemma där Ida slits mellan att hjälpa och skydda Viktoria.

Regissör Jimmy Olsson har sagt i en intervju till closeupculture.com att han vill gestalta sociala, verkliga problem i sina filmer, något som kan ses som grundstommen i hans senaste kortfilm "Alive". Vad gör man i en situation som Ida hamnar i? Som tittare smittas man av hennes känslomässiga ångest som verkligen läcker ur filmduken - till filmens fördel. Han lyckas med detta på många sätt, bland annat med det relativt mörka fotot som förankra filmen i en väldigt igenkänningsbar verklighet.

Eva Johansson och Madeleine Martin måste prisas.

Ytterligare något är skådespeleriet. Om det är något som omedelbart säljer mig på filmens premiss så är Eva Johansson och Madeleine Martin i huvudrollerna, två personer som borde få världens alla filmpris för sina insatser. Tack vare trovärdig dialog och magnifika skådespelarinsatser köper jag snabbt deras relation.

MER LÄSNING:
Intervju med Madeleine Martin
Senaste nytt om svenska filmer och serier

Något som filmen också lyckas med är den där vardagshumorn, den som finns där men som kanske ingen riktigt lägger märke till; i mörkret går det att hitta ljuset och skratta åt det, vilket ger filmen en stor dos värme som följer med en hela vägen från början till slut.

Ibland vet man verkligen inte vad som väntar en när en film inleds och sällan går det att förutspå dess kvalitet, men om du har möjlighet att se "Alive" lovar jag att du också kommer yttra orden "så bra!" i slutet. 

Under vårens gång kommer Alive att visas på flera stora filmfestivaler.

NÄSTA ARTIKEL